2016 yazının gişede batan devam filmleri

Bu yaz büyük umutlar ve yüksek bütçelerle çekilen birçok filme uğurlu gelmedi. Bu filmlerin büyük çoğunluğunu ise devam filmleri ya da yeniden çevrimler oluşturdu.

Yaz aylarını kötü bir gişeyle açan filmlerden biri de 1984 yapımı Hayalet Avcıları/Ghostbusters filminin yeniden çevrimi oldu. Filmi kadın kahramanlarla yeniden gündeme getiren ve Temmuz ayında gösterime giren yapım, 144 milyon dolarlık bütçeye mal oldu.

Gişe rekorları kıracağı ve yılın en iyi filmleri arasına gireceği tahmin edilen Ghostbusters’ın fragmanı da tıklanma rekoru kırmıştı. Ancak bir süre sonra Youtube takipçilerinin büyük çoğunluğunun filmin fragmanını beğenmediği ortaya çıktı. Fragman 289 bin beğenene karşın 1 milyonun üzerinde kişi tarafından beğenilmedi. 30 yıl öncesinin ünlü filminin yeni çevrimi, gişede zar zor masraflarını çıkarıp 194 milyon 971 bin 740 dolar hasılat yaptı.

Film, Türkiye’de ise 95 bin 490 izleyici topladı.

 

 

-Yurt dışı hasılatı kurtardı

Yine 1 milyon barajını mutlaka geçeceği söylenen, Fox Stüdyoları yapımı Kurtuluş Günü: Yeni Tehdit/Independence Day: Resurgence filmini ise yurt dışı hasılatı kurtardı.

Film, 165 milyon dolarlık dev bir bütçeyle çekildikten sonra ABD ile Kanada’da çok kötü bir açılış yaptı. Gösterime girdiği süre içinde bu iki ülkede toplam 102 milyon 669 bin 580 dolar gişe hasılatına imza atan yapım, vizyonda olduğu diğer ülkelerde ise 278 milyon 438 bin 678 dolar gişe yaparak masraflarının iki katını çıkardı. Buna karşın toplamda 381 milyon 108 bin 258 dolarlık hasılatıyla yılın en çok izlenen filmleri arasına girme umudu suya düştü, hatta 500 bin barajını dahi aşamadı.

Kurtuluş Günü: Yeni Tehdit, 236 bin 648 kişi tarafından izlendi. Film, hem Türk, hem de yabancı eleştirmenlerden kötü not aldı.

 

 

 -Alice artık Harikalar Diyarında değil-

Lewis Carroll’ın 1903 yılındaki sessiz filminden bu yana 13 kez yeni çevrimi yapılan klasiği Alice Harikalar Diyarında, 2010 yılında Tim Burton tarafından başarılı bir filmle izleyici karşısına çıktı.

Film, bu yıl yine Tim Burton’ın filmindeki gibi Johnny Depp’in Çılgın Şapkacı’yı canlandırdığı bir yapımla seyirciyle buluştu. Bu kez Alice rolünde Anne Hathaway vardı. Alis Harikalar Diyarında: Zamanın İçinden adlı film, 170 milyon dolar bütçeyle çekildi. ABD ile Kanada’da sadece 77 milyon 4 bin 594 dolar hasılatla yazın en kötü gişe yapan filmleri arasına giren bu yapım, yurt dışı hasılatıyla beraber toplamda 292 milyon 431 bin 487 dolar ile masraflarını ancak çıkardı.

Film, Türkiye’de ise 192 bin 815 izleyici toplayarak dünyanın tam tersine bir trend çizdi.

 

 

-Tarzan da üzdü-

Şampiyon yüzücü Johnny Weissmüller’in eşsiz yorumuyla 1930 ve 40’lardaki siyah-beyaz sinemanın efsanesi olan Tarzan, yıllar sonra aynı etkiyi gösteremedi.

Alexander Skarsgard gibi çok iddialı bir oyuncuyla ve 180 milyon dolarlık bütçeyle çekilmesine karşın Tarzan Efsanesi/Tarzan The Legend adlı film de gişe batığı oldu. ABD ve Kanada’da 125 milyon 58 bin 714, dünyada ise 222 milyon 400 bin izleyici toplayan Tarzan Efsanesi’nin ”yılın en çok gişe yapan filmleri” arasında yer alma arzusu da başka bahara kaldı.

 

 

-Ben-Hur hepsinden kötü-

İki sinema devi Paramount ve MGM’in yüksek bütçeli filmi Ben-Hur da ABD’de gösterime girdiği 2 gün içinde gişenin derin sularına gömüldü.

Eleştirmenlerden de kötü not alan 100 milyon dolar bütçeli film, 4 milyon 130 bin dolar hasılat yaptı. Bu durumda bütçe masraflarını bile çıkaramayacak durumda görünen film, 1959 yapımı olan ve Charlton Heston’ın dev oyunculuğuyla kült mertebesine erişen filmin yeniden çevrimi.

Yönetmenliğini Timur Bekmambetov‘un yaptığı film, eleştirmenler tarafından sinema tarihinde yeniden çevrimi yapılmış en kötü 10 film arasında gösterilmeye başlandı. Ben-Hur’un gişede bekleneni veremeyen diğer tüm devam filmlerinin de gerisinde kalabileceği yorumları şimdiden yapılmaya başlandı.

Ben-Hur, Türkiye’de 9 Eylül’de gösterime girecek.

 

 

-Peki neden başarısızlar?

Tanınmış sinema analisti Jeff Bock, devam filmlerinin neden başarısız olduğunu açıklarken, “Yeniden çevrimler, Hollywood’un son yıllardaki en kötü trendlerinden biri ve izleyici de her zaman bu filmlere kapıyı gösteriyor ve ilgilenmiyor” dedi.

Her ne kadar Disney-Pixar’ın 13 yıl sonra gelen Finding Dory, Disney’in Orman Kitabı gibi yapımları da bu yaz gösterime girip gişe rekorları kırsa da analistler bunların azınlıkta olduğunu düşünüyor. Başka bir sinema analisti Paul Dergarabedian ise sinema endüstrisinin yıllardır devam filmleri, yeniden çevrimler ve hatta dizilerle klasiklerin kaymağını yediğini söyledi.

Dergarabedian, bunlar zaten sevilen hikayeler olduklarından emniyetli gibi göründüklerini, bu nedenle tercih edildiklerini aktararak, ”Bu arada Ben-Hur ise genç izleyicinin çok iyi bilmediği 1959 yapımı bir film. Bu filme bu kadar para akıtmak bence ticari açıdan iyi bir seçim değil” dedi.

Yorum Yapılmamış: "2016 yazının gişede batan devam filmleri"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.