2017 yılında gişe rekoru kıran 10 film

Burcu B. Bilgin

Geride bıraktığımız 2017 yılı, birbirinden iddialı filmlerin gişede battığı bir yıl oldu. Milyonlarca dolar harcanan dev prodüksiyonlar maliyetlerini bile çıkaramadı.

Yine kağıt üzerinde umut vaat eden ve herkesin çok şey beklediği kimi yapımlar hem izleyici, hem de eleştirmenlerden kırık not aldı.

2016’da animasyon ve süper kahraman filmlerinin yer aldığı en çok izlenenler listesi, 2017’de daha karma bir tablo sergiledi. Listede 4 süper kahraman filmi, 2 uzay macerası, 1’er de masal uyarlaması, aksiyon, animasyon ve korku/gerilim filmi yer aldı.

Listenin zirvesinde ise onca süper kahraman hikayesini alt eden masal uyarlaması Güzel ve Çirkin/Beauty and the Beast yer aldı.

Beauty and the Beast Emma Watson

2017 yılında Marvel ve DC Comics berabere kaldı. Listeye giren Marvel süper kahramanları Örümcek Adam/Spider Man ve Thor olurken, DC Comics de Wonder Woman ve süper kahramanlar topluluğu Justice League ile yılın en çok izlenenlerinden oldu.

İşte, 2017 yılının gişe rekortmeni 10 film:

Wonder Woman

1-Güzel ve Çirkin/Beauty and the Beast: Disney imzalı film, kendisinden beklenmeyen şekilde 2017 yılında büyük bir seyirci patlaması yaptı.

Yönetmenliğini Bill Condon’ın üstlendiği filmde güzel Belle’i Emma Watson, canavarı ise Dan Stevens canlandırıyor. Filmde diğer rollerde Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Ian McKellen, Emma Thompson ve Ewan McGregor yer alıyor.

Tüm dünyada 17 Mart’ta gösterime giren ve 17 hafta süreyle izleyiciyle buluşan film, 504 milyon 14 bin 165 doları ABD, 759 milyon 506 bin 961 doları diğer ülkelerde olmak üzere toplam 1 milyar 263 milyon 521 bin 126 dolar gişe hasılatı elde etti.

Beauty and the Beast Luke Evans

2-Star Wars: Son Jedi/Star Wars: The Last Jedi: Yılın sonunda gösterime giren Star Wars serisinin son halkası Star Wars: Son Jedi/ Star Wars: The Last Jedi büyük bir atakla rakiplerini geride bırakarak ikinci sıraya yerleşti.

Yönetmenliğini Rian Johnson’ın yaptığı Star Wars: Son Jedi filminde Daisy Ridley, Mark Hamill, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Sarkis, Benicio del Toro, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson ve geçen yıl hayatını kaybeden Carrie Fisher rol alıyor.

Star Wars The Last Jedi Son Jedi

Film, ABD’de  517 milyar 144 milyon 228 bin dolar hasılat elde ederek ülkesinde yılın en çok izlenen filmi oldu. Ancak güçlü rakibi Güzel ve Çirkin’e yetişmesine yetmedi.

Star Wars, diğer ülkelerde ise 523 milyar 300 milyon dolar hasılata imza atarak toplam 1 milyar 40 milyon 444 bin 228 dolarlık hasılatla 2017’yi ikinci sırada bitirdi.

Star Wars The Last Jedi Son Jedi

3-Hızlı ve Öfkeli 8/The Fate of the Furious: ABD hasılatıyla listede ancak 10. sırada yer bulabilen Hızlı ve Öfkeli serisinin 8. filmi, dünya hasılatıyla ise kelimenin tam anlamıyla gişeyi fethetti.

ABD’de 225 milyon 764 bin 765 dolar hasılat yapan film, diğer ülkelerde ise 1 milyar 9 milyon 996 bin 733 dolar kazandırarak toplamda 1 milyar 235 milyon 761 bin 498 dolarlık rekor hasılatıyla yapımcısının yüzünü güldürdü. Filmin ABD dışı hasılatı, toplam hasılatının yüzde 82’sini oluşturdu.

Hızlı ve Öfkeli 6

F. Gary Gray’in yönettiği filmde, Vin Diesel, Dwayne Johnson, Charlize Theron, Michelle Rodriguez, Jason Statham, Helen Mirren, Ludacris, Nathalie Emmanuel, Tyrese Gibson, Kurt Russell, Elsa Pataky, Kristofer Hivju ile Scott Eastwood rol alıyor.

Serinin bu filmi, otomobil kazasında hayatını kaybeden Paul Walker’ın göründüğü son yapım oldu.

The Fate of the Furious

4- Çılgın Hırsız 3/Despicable Me 3: En sevilen animasyon serilerinden Çılgın Hırsız’ın üçüncüsü de gişe rekoru kırdı. Film, 264 milyon 624 bin 300 doları ABD, 768 milyon 883 bin 847 doları diğer ülkelerden olmak üzere dünya çapında 1 milyar 33 milyon 508 bin 147 dolar hasılat elde etti.

ABD hasılatıyla en çok izlenenler arasında 8. sırada yer bulabilen filmin yurt dışı hasılatı onu dördüncülüğe taşıdı. Bu sevimli animasyon, insanlığı tehdit eden son kötüyü ele geçirmekte başarısız olup kovulduktan sonra Anti-Kötüler Birliği’nden kovulan Gru’nun yıllar önce kaybettiği ikiz kardeşini arama macerası… 

Despicable Me 3

5-Örümcek Adam: Eve Dönüş/Spider Man: Homecoming: İzleyici, ”Eve Dönüş” filmiyle ilk kez kamera karşısına geçen yeni Örümcek Adam’a onay verdi.

Yeni Örümcek Adam Tom Holland’ı ilk kez izlediğimiz yapımın bu gişe başarısıyla genç oyuncu da sınıfı geçmiş oldu. Prodüksiyon bütçesi 175 milyon dolar olan film, 334 milyon 201 bin 140 doları ABD, 545 milyon 965 bin 784 doları diğer ülkelerde olmak üzere 880 milyon 166 bin 924 dolar gişe hasılatı elde etti. Bu hasılatın yüzde 62’si ABD dışı ülkelerden geldi.

Spider Man

Peter Parker’ın, Dünya’yı kurtarma ile öğrencilik arasında gidip gelirken bir yandan da Vulture’ı alt etme çabasını anlatan filmin yönetmeni Jon Watts.

Filmde Tom Holland’ın rol arkadaşları Marisa Tomei, Machail Keaton, Robert Downey JR, Logan Marshall Green ve Kenneth Choi.

Spider Man

6-Galaksinin Koruyucuları 2/Guardians of Galaxy Vol 2: Bu sene seyirci farklı galaksileri izlemeyi çok sevdi ve listenin 4. basamağında da bir başka uzay macerası yer aldı.

Gösterime girdiği 2014 yılında büyük bir gişe hasılatına imza atan filmin yönetmeni James Gunn. Chris Pratt, Zoe Saldana, Karen Gillan, Kurt Russell, Dave Bautista, Michel Rooker, Sylvester Stallone, Glenn Close, Elizabeth Debicki gibi ünlü oyuncuların rol aldığı filmin senaryosu da Gunn’a ait.

Guardians of the Galaxy

Film, Galaksinin Koruyucuları’nın yeni kurdukları ailelerini korumak için savaşırken Peter Quill’ın asıl geçmişinin gizemini de çözmek zorunda kalışlarını konu alıyor.

Galaksinin Koruyucuları, 389 milyon 813 bin 101 doları ABD, 473 milyon 919 bin 411 doları diğer ülkelerde olmak üzere 863 milyon 732 bin 512 dolar hasılatla yılı kapattı.

Guardians of the Galaxy

7-Thor: Ragnarok: Marvel’ın güçlü yakışıklısı Thor, gişede başarı kazanan bir başka süper kahramandı. ABD’de 310 milyon 370 bin 239, diğer ülkelerde ise 536 milyon 643 bin 571 bin dolar gişe yapan filmin toplam hasılatı ise 847 milyon 13 bin 810.

Bu hasılatla Wonder Woman’ı kılpayı geçen filmde Thor’u Chris Hemsworth canlandırıyor. Ünlü aktörün rol arkadaşları Jeff Goldblum (The Grandmaster), Tom Hiddleston (Loki), Tessa Thompson (Valkyrie), Karl Urban (Skurge), Anthony Hopkins (Odin), Idris Elba (Heimdall) ve Benedict Cumberbatch (Doctor Strange).

Thor: Ragnarok’un yönetmeni Taika Waititi.

Thor

8-Wonder Woman: Erkek süper kahramanlar bu sene gişede bileği güçlü bir dişi rakiple karşılaştı.

Wonder Woman, 412 milyon 563 bin 408 doları ABD, 409 milyon 283 bin 604 doları diğer ülkelerde olmak üzere toplamda 821 milyon 847 bin 12 dolar gişe hasılatı elde etti.

 Yılın bir başka gişe sürprizi olan bu film, başrol oyuncusu Gal Gadot’ın da şöhret patlaması yapmasına sebep oldu. Filmin gösterime girdiği Haziran ayından itibaren yıl boyunca Gadot, bu başarısı sayesinde isminden söz ettirdi. Filmin ikincisi için de imzayı attı.
Wonder Woman Gal Gadot

Wonder Woman, tüm zamanların en iyi açılış gişesi elde eden 16. süper kahraman filmi olurken, ayrıca kadın rejisörler tarafından yönetilen filmler arasında en yüksek hasılat elde eden yapım unvanını elde etti. Filmin yönetmeni Patty Jenkins de böylece dikkatleri üzerine çekti.

wonder woman

Diğer rollerde Robin Wright, Chris Pine, David Thewlis, Danny Huston, Connie Nielsen ve Ewen Bremner’ın rol aldığı film, Amazon prensesi Diana’nın (Wonder Woman/Gal Gadot), uçağı düşen bir Amerikan pilotunu kurtarmasını ve bu pilotun dünyada büyüyen savaş tehditinden bahsetmesi üzerine Diana’nın adasını terk ederek süper gücünü harekete geçirmesini konu alıyor.

Wonder Woman

9-O/It: Listedeki tek korku/gerilim filmi Stephen King uyarlaması O/It oldu. ABD’de 327 milyon 481 bin 748, diğer ülkelerde 370 milyon 579 bin 134 dolar elde eden yapım, toplamda 698 milyon 60 bin 882 dolarlık başarılı bir gişe hasılatının sahibi oldu.

Bu rakamla korku filmi tarihine de geçen It, 1973 yapımı ”Şeytan/Exorcist” filminin elinde bulunan tüm zamanların en çok izlenen korku/gerilim filmi unvanını da ele geçirdi. Film, ayrıca tüm Stephen King romanı uyarlamaları arasında da zirveye yerleşti.

It O

Bundan 27 yıl önce sinemaya uyarlanan, ancak başarılı olamayan filmin bu uyarlaması King hayranlarını memnun etti. Andres Muschietti’nin yönettiği filmde tüyler ürpertici Pennywise’ı Bill Skarsgard canlandırdı.

Film, Maine’in küçük bir kasabasında yaşayan 7 çocuğun başına palyaço kılığındaki Pennywise’ın bela olmasının dehşet verici hikayesi…

It O

10-Justice League: Adalet Birliği: Listenin 10. sırasında gözünü zirveye diken, ancak tam beklediğini bulamayan Justice League var.

DC Comics süper kahramanlarının toplandığı film, ABD’de 224 milyon 362 bin 455, diğer ülkelerde ise 424 milyon dolar olmak üzere toplamda 648 milyon 362 bin 455 dolarlık hasılatın sahibi oldu.

 Filmde Batman (Ben Affleck), Superman (Henry Cavill), Wonder Woman (Gal Gadot), Cyborg (Ray Fisher), Aquaman (Jason Momoa), Nuidis Vulko (Willem Dafoe), The Flash (Ezra Miller), Lex Luthor (Jesse Eisenberg), Alfred Pennyworth (Jeremy Irons), Amy Adams (Lois Lane) ve Gordon’ın  (J.K Simmons) izleyici karşısına çıktı.
The Justice League Wonder Woman Aquaman

 

Yorum Yapılmamış: "2017 yılında gişe rekoru kıran 10 film"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.