2000’lerden en iyi 10 yerli dizi

Burcu B. Bilgin

Nostaljik diziler dosyasına 1980 ve 90’lı yılların dizileriyle başlamıştık. Aile dizilerinin ağırlıklı olduğu, sıcak ve samimi o yıllardan 2000’lerin başına geldiğimizde Türkiye’de dizi sektörünün emeklemekten yürümeye başladığı döneme şahit olduk.

Daha gelişmiş senaryolar ve toplumsal konuların da ekrana getirildiği 2000’li yıllar dizi sektörünün altın yılları idi. İşte 2000’lerden 10 başarılı dizi:

-Avrupa Yakası: 2000’li yılları düşündüğümüzde Türk ekranlarında komedide çığır açan bir diziyle tanıştık: Avrupa Yakası… O güne kadar kadın dergilerinde editörlük yapan Gülse Birsel, kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı senaryoyla ekranın bugüne kadar gelmiş geçmiş en komik dizilerinden birine imza attı.

(müziği de çok meşhurdu, sözlerini bilmeyen yoktu)

2004-2009 arasında ATV’de 6 sezon aralıksız olarak gösterilen Avrupa Yakası, bir kadın dergisinde çalışan Aslı Sütçüoğlu’nun (Gülse Birsel) birbirinden enteresan insanlarla dolu işyeri ile yine bir o kadar hareketli aile yaşamını anlatıyordu.

Hemen her karakteri fenomen olan dizinin kadrosuna her sezon yeni karakterler katılarak dizi sürekli renklendi. Özellikle idare müdürü Burhan Altıntop’un (Engin Günaydın) esprileri izleyicinin hafta boyunca sohbet konusu oldu.

Dizinin unutulmaz karakterleri Aslı’nın ağabeyi Volkan (Ata Demirer), babası Tahsin (Gazanfer Özcan), annesi İffet (Hümeyra),  kuzenleri Makbule (Hasibe Eren) ve Sacit Kral (Tolga Çevik), Avrupa Yakası ofisinin fettan müdiresi Fatoş (Şenay Gürler), dergi yazarı Yaprak (Hale Caneroğlu), çaycılar önce Şesu (Bülent Polat), Tanrıverdi (Sarp Apak), Aslı’nın eşi Cem Onaran (Levent Üzümcü), babası Bülent (Rutkay Aziz), apartman görevlisi Gaffur (Peker Açıkalın), Aslı’nın boşandıktan sonraki nişanlısı Osman Koçarslanlı (Hakan Yılmaz), halası Dilber (Binnur Kaya), kuzeni Şahika (Binnur Kaya), derginin patronunun kızı Selin (Evrim Akın), dergiyi sonradan satın alan Kubilay Peynircioğlu (Vural Çelik) idi.

Avrupa Yakası

Dizinin popülerliği tüketici piyasasına da yansıdı. Sümerbank’ın yıllar önce ürettiği, fakat sonraları pek giyilmeyen çubuklu pijaması, Gaffur sayesinde yeniden popüler oldu.

Ayrıca karakterin etkisiyle Şırnak’ta çubuklu pijamayla maç yapan Gaffur Nasılım Spor ve Beyoğlu’nda Gaffur isimli rock grubu kuruldu. ”Hoşşik”, ”Nasılım” sözleri dizi sayesinde günlük konuşmalara yerleşti.

 

Avrupa Yakası sayesinde bazı oyuncular büyük sıçrama yaptı. Hasibe Eren, Engin Günaydın, Sarp Apak, Binnur Kaya, Bülent Polat, Evrim Akın, Vural Çelik, Gürgen Öz, Tolga Çevik, Hakan Yılmaz, Levent Üzümcü gibi oyuncular, o dönemde dizi karakterlerinden esinlenilen reklam filmlerinde rol aldı.

En önemlisi de Türkiye, Gülse Birsel’in esprili kalemi ve keyifli oyunculuğuyla Avrupa Yakası sayesinde tanıştı.

Avrupa Yakası

Diziden unutulmayan replikler: ”Ben de Nişantaşı çocuğuyum, ben de üniversite okudum, beni de alın aranıza/Burhan Altıntop”, ”Biri bizi durdursun canım/Kubilay”, ”Ben lafımı ortaya korum, beğenen alır geder, beğenmeyen kaçar geder/Dilber Hala”, ”Seni tenhada kıstırırım/Gaffur”, ”Allah belanı versin Sertaç/Volkan”, ”Oha filan oldum/Selin”, ”Plancı gördüm seni (ve gördüm seni ile biten birçok cümle)/Kubilay”, ”Anam anam diyeyim ben sana/Şesu”, ”Şaşırdım/Şahika”…

-Hatırla Sevgili: O yılların komedi fenomeni Avrupa Yakası ise dramadaki de Hatırla Sevgili idi. 2006-2008 yılları arasında izlediğimiz dizi, Türk sineması ve ekranlarına Beren Saat, Okan Yalabık ve Cansel Elçin’i tanıtan yapım oldu.

(şarkı isminden dizi yapmak bu sayede iyice moda oldu)

Toplumsal olayları ekrana getirmesi nedeniyle çığır açan dizi, siyasi görüşlerinin farklılıkları sebebiyle araları açılmış iki eski dost Rıza ve Şevket’in çocuklarının birbirlerine aşık olmasını ve aşklarının ilgili dönemin siyasi gelişmeleriyle nasıl etkilendiğini anlatıyordu.

İlk sezonda bu aşkla birlikte, 27 Mayıs Darbesi öncesi, Adnan Menderes’in uçak kazası, 27 Mayıs Darbesi, Adnan Menderes’in idam edilişi ve 27 Mayıs Darbesi sonrası günleri, 1960’ların sonları ve 70’lerin başlarındaki sol öğrenci grupları ve daha sonrasında yaşanan 12 Mart Darbesi gibi yakın tarihten siyasi gelişmelere yer verildi.

Hatırla Sevgili

Dizide, Büyükada’da birlikte büyüyen ve çocukluk dönemlerinde arkadaş olan olan Şevket Gürsoy ve Rıza Ünsal, zaman içinde farklı politik görüşler edinirken, Şevket CHP taraftarı bir savcı, Rıza ise Demokrat Partili bir milletvekili oldu. Bu da aralarında husumete sebepti.

Dizide ayrıca 12 Eylül darbesi ve darbenin oluşum süreci, 68. bölümde de Erdal Eren’in idam edilişi ekrana getirildi.

Hatırla Sevgili

Ayda Aksel, Avni Yalçın, Belçim Bilgin, Laçin Ceylan, Ezgi Asaroğlu, Engin Şenkan, Lale Mansur, Serhat Kılıç, Şahnaz Çakıralp, Hüseyin Avni Danyal, Savaş Dinçel, Serap Aksoy’un da rol aldığı Hatırla Sevgili, Kanlı Pazar, Kızıldere Olayı, 6. Filo’yu protesto, Nurhak katliamı, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın direnişleri, Kanlı 1 Mayıs, 9 Mart 1971 darbe teşebbüsü gibi olayların işlendiği yarı belgesel nitelikli bir yapımdı.

Hatırla Sevgili

-Yedi Numara: Bugün hala izlediğimiz birbirinden ünlü yıldızlar, 2000-2003 tarihleri arasında bu keyifli gençlik dizisinde bir araya geldi.

Yedi Numara, üniversite eğitimi almak için çeşitli yörelerden gelmiş 4 şehirli kız ve 2 taşralı erkek öğrencinin ve bunların peşine takılan 1 taşralı işsizin yaşadıklarını konu alıyordu.

(yine tanıdık bir jenerik müziği)

Dizinin kadrosunda Şebnem Sönmez, Olgun Şimşek, Engin Alkan, Özlem Türkad, Çağlar Çorumlu, Binnur Kaya, Demet Evgar, Ali Atay, Gürkan Uygun, Ahu Türkpençe, gibi birbirinden ünlü oyuncular vardı.

(Henüz Memati olmamış Gürkan Uygun Yedi Numara’da)

Yedi Numara

-Koçum Benim: Çok sayıda oyuncuyu kazandırmış bir başka yapım olan Koçum Benim, 80’lerin ünlü basketbol dizisi Beyaz Gölge’den esinlenilerek ekrana uyarlandi. 2002 tarihli dizinin başrolünde geçen yıl aramızdan ayrılan usta oyuncu Tarık Akan vardı.

(keyifli bir jenerikti)

Bir lisede haylaz öğrencilerden kurulu basketbol takımını adam etmeye çalışan bir koçun hikayesini anlatan eğlenceli gençlik dizisiyle tanınan oyuncular Ebru Cündübeyoğlu, Selin Demiratar, Yunus Günçe, Nehir Erdoğan, Burçak Işımer, Hakan Ka ve bu dizide Engin Altan kısa ismiyle yer alan Engin Altan Düzyatan idi.

Dizinin jenerik müziği de Melih Kibar’ın imzasını taşıyordu.

(burada 23 yaşında ama daha küçük görünüyor)

Koçum Benim Engin Altan Düzyatan

-Bir İstanbul Masalı: 1954 tarihli Audrey Hepburn/Humphrey Bogart/William Holden filmi Sabrina’nın yerli uyarlaması olan dizi, 2003-2005 yılları arasında ekrana geldi.

Ömür Atay’ın yönettiği dizide aynı aşk üçgenini Ahu Türkpençe/Mehmet Aslantuğ/Ozan Güven Türkiye izleyicisiyle buluşturdu.

(Kıraç imzalı jenerik, dizinin şöhretini geçti)

Dizi, İstanbul’da yaşayan zengin Arhan ailesinin iki oğlu ile değişik zamanlarda malikanenin müştemilatında kalan Kozan ailesinin güzel kızı Esma arasındaki aşk üçgenini konu alıyordu.

(Sonradan ekrana gelen bu tip zengin aile dizileri başarısız oldu)

Bir İstanbul Masalı

Dizinin diğer oyuncularından bazıları ise Altan Erkekli, Çetin Tekindor, Arsen Gürzap, Vahide Perçin (o zamanlar Gördüm), İsmail Hacıoğlu, Yasemin Çonka, Esra Ronabar ve Dolunay Soysert idi.

(Asıl bu şarkı ortalığı birbirine katmıştı)

-Asmalı Konak: Bu kez yine zengin bir ailenin konağına, ama İstanbul’a değil Nevşehir/Kapadokya’ya gidiyoruz. Öyle bir diziydi ki bir yöreyi turizm açısından kalkındırdı, o dönem ”Asmalı Konak Turizmi” adı verilen dizi turizmini hayata geçirdi.

Türkiye’de bir benzeri daha yaşanmayan bu dizi turizmi, Game of Thrones, Vikings, Outlander gibi diziler sayesinde tüm dünyada halen ayakta.

(yine aşırı derecede meşhur bir jenerik müziği)

Başrolünü Özcan Deniz ile Nurgül Yeşilçay’ın üstlendiği dizinin senaryosunu Meral Okay kaleme aldı. 2002-2003 yıllarında ekrana gelen dizinin çok tutması üzerine sinema filmi olarak devamı çekildi.

Dizi, İstanbullu bürokrat bir ailenin kızı Bahar’ın (Yeşilçay) New York’ta sanat öğrenimi görürken tanıştığı Seymen ile evlenmek üzere Kapadokya’ya gitmesini, sonrasında yörenin en zengin ve köklü ailesi olan Karadağlar’ın arasına katılarak hiç bilmediği bir dünyayla tanışmasını konu alıyordu.

Asmalı Konak

Çağan Irmak’ın yönettiği dizide diğer rolleri Menderes Samancılar, İpek Tuzcuoğlu, Eylem Yıldız, Devrim Saltoğlu, Selda Özer, Ege Aydan, Kenan Bal, Zeynep Eronat, Burak Altay ve Nihal Menzil paylaştı.

Fenomen haline gelen dizi, türünün başarılı bir örneği olsa da arkasından gelen ağalı diziler, halen birbirinden başarısız örnekleriyle ekranı işgal ediyor.

(aslında halıcı olan ilk Asmalı Konak yanmış, dizinin devamı yenisinde çekilmişti)

Asmalı Konak

-Çemberimde Gül Oya: Yakın Türkiye tarihinden siyasi ve toplumsal olaylara ayna tutan bir başka yapım da Çemberimde Gül Oya idi.

Çağan Irmak’ın yönettiği dizi, 12 Eylül 1980 öncesi Türkiye’sinde yaşananları ekrana getirdi. Irmak’ın ”Bu dizinin tutması bir mucize” sözlerine rağmen dizi büyük bir patlama yaptı.

Bu çok etkileyici yapım, sağ ve sol fraksiyonların sokak çatışmasında tesadüfen tanışan iki gencin dönemin siyasi olayları fonunda yaşadıkları aşk hikayesini konu alıyordu.

Dizide Selda Alkor, Özge Özberk, Mehmet Ali Nuroğlu, Tuba Büyüküstün, Melisa Sözen, Suzan Aksoy, Şerif Sezer, Kenan Bal ve Işıl Yücesoy rol aldı.

Çemberimde Gül Oya

 -Yeditepe İstanbul: 2001-2002 yılları arasında ekrana gelen ve bugün dahi özlemle hatırlanan bu kaliteli yapım, 1980 ve 90’lardaki dosyada bolca yer alan sıcak mahalle dizilerinden.

Dizide Olcay (Zuhal Olcay), işadamı kocası iflas edip intihar edince orta halli bir mahalleye taşınmak zorunda kalıyordu. İşsiz olan Yusuf’un (Emre Kınay) yazmayı denediği mahallenin romanı ile paralel olarak o mahalledeki karakterlerin başından geçen olaylar anlatılıyordu.

Yeditepe İstanbul

Olcay ve Kınay’a Uğur Polat, Özgü Namal, Oktay Kaynarca, Meral Okay, Ruhi Sarı, Itır Esen, Günay Karacaoğlu, Yeşim Ceren Bozoğlu, Yasemin Çonka, Hikmet Karagöz, Burçak Işımer ve Arif Erkin Güzelbeyoğlu’ndan oluşan güçlü bir kadronun eşlik ettiği dizide Olcay’ın kızı Duru (Özgü Namal) nedeniyle o dönemde doğan birçok bebeğe bu isim verildi. Bu isim şimdilerdeki popülaritesini diziye borçlu…

(işte meşhur Duru)

Yeditepe İstanbul

-Elveda Rumeli: 1896-1897-1898-1907 yıllarında geçen, Türkiye/Makedonya ortak yapımı dizi, Manastır dolaylarında çekildi ve 2007-2009 yılları arasında ekrana geldi. Tolgahan Sayışman ile Berrak Tüzünataç bu dizi sayesinde tanındı.

Erdal Özyağcılar, Şebnem Sönmez, Tolgahan Sayışman, Hande Subaşı/Berrak Tüzünataç, Filiz Ahmet, Tuna Orhan, Ertan Saban, Gökhan Mete, Gülçin Santırcıoğlu, Caner Özyurtlu ve Mahir İpek’in rol aldığı dizi, Makedonya’nın Pürsıçan kasabasında yaşayan Sütçü Ramiz ve ailesinin çevresinde yaşananları konu alan bir yapımdı.

Elveda Rumeli

-Yabancı Damat: Erdal Özyağcılar’ın rol aldığı bir başka dizi olan Yabancı Damat da döneminde fenomen olmuştu. Ege’nin iki kıyısı Türkiye ve Yunanistan’dan iki gencin aşklarının anlatıldığı dizinin özellikle Gaziantep’te geçen bölümleri çok keyifliydi.

(Gökhan Kırdar imzalı jenerik çok seviliyordu)

Türk ve Yunan müzikleri kullanılan dizinin çekimleri Bodrum’da başladı, Yunanistan’ın Sömbeki Adası’nda devam etti. Dizinin daha sonra Gaziantep-İstanbul çekimleri yapıldı. Dizi, 2004-2007 yılları arasında ekrana geldi.

Yabancı Damat

Yabancı Damat’ın Yunanistan’daki çekimleri için Yunan Basın Bakanlığı, Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu destek verdi.

Dizide, Nehir Erdoğan, Özgür Çevik, Sumru Yavrucuk, İlker Aksum, Binnur Kaya, Engin Akyürek, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Natalia Doussopoulos, Zeki Alasya, Mazlum Kiper ve Ayla Karaca başlıca rolleri paylaştı.

Yabancı Damat

Yorum Yapılmamış: "2000'lerden en iyi 10 yerli dizi"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.