Burcu B. Bilgin
Baş döndürücü hızla ilerleyen teknoloji sayesinde yıllar önce hayal edilemeyecek şeyler bugün gerçeğe dönüştü. Bir zamanların filmlerinde, dizilerinde gördüğümüz gelişmeler, şimdi gündelik hayatımızın birer parçası…
Öngörü sahibi bazı senaristlerin aklına gelen akıllı telefon, konum servisleri, canlı klonlama gibi bazı kehanetlerinin seneler sonra gerçek olması aslında bilim kurgu türünü daha da ilginç kılıyor. Ekranda giderek sayıları artan bu dizilerden 10’unu sizler için seçtim:
-Altered Carbon: Romandan ekrana uyarlanan ve Netflix’teki ilk sezonuyla gündeme oturan dizi, insanların ruhlarını yeni bedenlere transfer edebildikleri alternatif bir gelecekte geçiyor. Dizi, vaktiyle yıldızlar arası savaşçılardan kurulu bir ordunun askeri olan Takeshi Kovacs’ın çevresinde gelişiyor.
Zihni “buz içerisinde” hapsedilen Takeshi, yüzyıllar sonra zengin bir adam olan Laurens Bancroft tarafından hayata döndürülüyor. Ancak bu kişi, ondan zorlu bir cinayeti çözmesini istiyor ve macera başlıyor.
Hayvan klonlama deneylerine yıllar önce başlanarak başarıya ulaşması, insan klonlamanın da önünü açabileceğinden günün birinde Altered Carbon’un ana fikrinin de gerçek olabileceği diziye olan ilgiyi artırıyor.
Dizinin başrolünde Robocop ile tanıdığımız Joel Kinnaman yer alırken, James Purefoy, Martha Higareda ve Chris Conner ona eşlik ediyor. İzleyici, 2. sezon için gözünü Netflix onayına çevirdi.
-The Handmaid’s Tale: Ekrana geldiği ilk sezonda Emmy ve Altın Küre rekortmeni olan dizi, Margaret Atwood’un aynı adlı romanından ekrana uyarlanan bir distopya.
Dizininin daha ilk bölümleri ekrana geldiğinde yeni sezon onayı alınırken, 2. sezon bu yıl içinde izleyiciyle buluşacak. Dizinin bu kadar ilgi görmesinin sebebi ise dünya düzeninin kitabın yazarının 1980’li yılların ortasında ön gördüğü noktaya doğru hızla ilerlemesi.
Başrolünü Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski ve Max Minghella’nın üstlendiği dizi, kökten dinci teokratik bir diktatoryanın hüküm sürdüğü belirsiz bir gelecekte geçiyor.
Dinci örgüte baş kaldıranların en kötü biçimde cezalandırıldığı, kadınların örgüt yöneticilerinin çocuklarını doğurmak üzere evlerde köle gibi tutulduğu, kurala uymayanların feci biçimde öldürüldüğü The Handmaid’s Tale, kurgu gibi görünse de giderek ırkçılığın, katı dinciliğin ve baskının kol gezdiği günümüz dünyası için çok da uzak bir ihtimal değil.
-Stranger Things: Duffer kardeşlerin imzasını taşıyan ve büyük ilgi gören dizi, Netflix’te 2 sezonu tamamladı ve 3. sezon onayını aldı.
Bir fenomen haline gelen Stranger Things, 80’li yıllarda Hawkins isimli tuhaf bir kasabada Will Byers adlı 12 yaşındaki çocuğun gizemli bir şekilde ortadan kaybolmasının ardından meydana gelen olayları anlatıyor.
ET, Alien, Ghostbusters, Elm Sokağı’nda Kabus, Gremlins, Hayalet Avcıları, It gibi filmlere göndermeler yapan dizi başladığında hiç tanınmayan 12 yaşındaki beş çocuk yıldızın bugün dünyanın her tarafından milyonlarca hayranı var.
-Westworld: HBO’nun Game of Thrones dizisinden sonra ikinci büyük hamlesi olarak nitelendirilen Westworld, Emmy ödülünü The Handmaid’s Tale’e kaptırsa da sevenleri 2. sezonu iple çekiyor.
Westworld, televizyon tarihinde ilk bölümüne en çok para harcanan dizi film niteliğini taşıyor. Pilot bölümü 100 milyon dolara mal olan dizi (Game of Thrones’un pilot bölümü 20 milyon dolar), büyük umutlar bağlayan yapımcısı J.J Abrams’ın yüzünü kara çıkarmadı.
Westworld, zenginler için Vahşi Batı’da kurulan bir eğlence parkında müşterilerin robot olan kovboylar, randevu evinde çalışan kadınlar, çiftlik sahipleri ve aileleri, hatta kanun kaçaklarıyla dolu bir evrende maceraya atılmasını işliyor.
Bu dizide ilginç olan nokta ise diziye ilham kaynağı olan 1973 tarihli filmin senaristi Michael Crichton’ın şimdilerde yaşamda artık doğal karşılanan robotlarla ilgili böyle bir senaryoyu yazmış olması…
-Dark: Netflix’in ilk Alman orijinal dizisi olan Dark, yapımcılarının da platformun da hiç beklemediği kadar büyük bir ilgiyle karşılandı.
Başlarda Stranger Things’in benzeri sanılan Dark, ilk bölümden sonra farklı kurgusu ve geçmişe dönüşlerle ilerleyen başarılı olay örgüsüyle hak ettiği ilgiye kavuştu.
Senaryosu Jantje Friese tarafından yazılan ve Baran bo Odar (Who Am I – No System is Safe), tarafından yönetilen gizem dolu drama dizisi, anlaşılması güç bir bulmacayı konu alıyor.
Dizide, kasabanın sorunlu geçmişi ile bağlantılı olaylar, geçmişle bugün arasında gidilip gelinerek üç kuşağın çevresinde anlatılıyor.
Dark hayranları bekledikleri haberi kısa süre önce aldı ve 2. sezon için Netflix onayı geldi.
-Black Mirror: Daha ilk bölümünden sonra fenomen haline gelen Black Mirror, ekranda 4 sezonunu tamamladı.
Her bölümünde farklı bir konunun işlendiği dizide teknolojiden yeni dünya düzenine, sosyal medyadan insan ilişkilerine kadar pek çok konu irdeleniyor.
Farklı temaların olduğu bölümlerde köpeklerin bile robotlar olduğu, kurduğumuz ilişkilerle sosyal medyadaki gibi puan alarak günlük hayatımıza devam edebildiğimiz, anılarımızın devlet tarafından çiplerle takip edilebildiği, hafızamızın kopyalandığı bilinmeyen bir gelecek önümüze konuluyor ve teknolojinin ”kara yüzü” gösteriliyor.
Dizi, Donald Trump seçilmeden 2 sene önce ekrana gelen ”The Waldo Moment/Waldo Zamanı” adlı bölümde Amerikan toplumunun Trump’ın seçilmesine kadar giden hatalar dizisini yıllar önce işleyerek şaşırttı.
Çizgi karakter Waldo’nun sanki Trump’ı simgeleyen bir metafor olması, seçimlerin ardından günlerce dizinin bu müthiş öngörüsünün gündeme gelmesine neden oldu.
-Legion: Marvel’ın çizgi roman karakteri David Haller’ın ekrana taşındığı bu dizinin başrolünde Downton Abbey dizisindeki Matthew Crawley rolüyle tanınan Dan Stevens var.
Noah Hawley tarafından yaratılan Legion, küçük yaştan beri garip davranışlar sergilediği, çevresinde kimsenin görmediği insan ve figürleri gördüğü, eşyaları oynattığını iddia ettiği için şizofreni tanısıyla psikoloji kliniğine yatırılan David Haller’ın aslında ”insandan fazlası olduğunun” ortaya çıkmasıyla başlayan serüveni konu alıyor. Dizinin ilk sezonu 8 bölümden oluştu.
Legion, 2. sezon onayını da aldı.
-The X-Files: 1993 yılından beri ekranda olan The X-Files ya da benimsenen Türkçe ismiyle Gizli Dosyalar’ın başrolünde iki ünlü oyuncu David Duchovny ve Gillian Anderson var.
1993-2002 yılları arasında yayınlandıktan sonra ekrana ara veren dizi, 2016’da 14 yıl sonra geri döndü. Onay alan 11. sezonu bu yıl izleyici karşısına çıkacak olan Gizli Dosyalar, biri inançlı diğeri ise şüpheci olan FBI ajanları Fox Mulder ve Dana Scully gizli güçlerin tüm engellerine rağmen garip ve açıklanmayan olayları araştırıyor.
Chris Carter’in yaratıcısı olduğu seride her bölümde ayrı bir dosya ele alınıyor.
-Jessica Jones: Marvel’ın ünlü çizgi roman karakterinden ekrana uyarlanan Jessica Jones da mini dizi olarak planlanıp başarısı sayesinde 2. sezon biletini alan polisiye yapımlardan.
Hem bilim kurgu, hem aksiyon, hem de fantastik öğeler barındıran Netflix yapımı dizide Krysten Ritter, süper kahraman yeteneklerine sahip Jessica Jones adlı bir özel dedektifi canlandırıyor.
İlk sezonunda acımasız ve ezeli düşmanı Kilgrave (David Tennant) ile mücadele eden Jessica Jones ve sevgilisi süper kahraman Luke Cage’in (Mike Colter), 2. sezonda yeni maceralara odaklanacak. Yeni sezon, 8 Mart 2018 tarihinde ekrana gelecek.
-Doctor Who: 1963 yılından beri yayınlanan BBC yapımı Britanya bilim kurgu televizyon dizisi Dr. Who, ”Doktor” olarak bilinen, zamanda yolculuk yapan insansı dünya dışı yaratık olan bir zaman lordunun maceralarını konu alıyor.
Doktor, dışarıdan 1950’lerden kalma bir polis kulübesi gibi görünen TARDIS adındaki bilince sahip ve zamanda yolculuk edebilen bir uzay gemisi ile evreni araştırırken, yol arkadaşları ile beraber uzay ve zamanı keşfediyor.
Britanya popüler kültürünün önemli bir parçası olan dizinin ara vermeden önceki klasik seri adı verilen dönemi 1963-89 yılları arasında sürdü. 1996 yılında yayınlanan televizyon filmi, 2005 yılında tekrar yayınlanmaya başlayan modern seriye geçiş bölümü oldu.
Doktor rolünü bugüne kadar 12 oyuncu canlandırdı. Doktor’un öldükten sonra rejenerasyon geçirmesiyle rol bir oyuncudan başka bir oyuncuya geçiyor. Ünlü aktörlerin de canlandırdığı rol için ilk kez bir kadın oyuncu seçildi. Dizide Doktor rolünü canlandıran oyuncular ve yılları şöyle:
William Hartnell (Birinci Doktor): 1963-66
Patrick Troughton (İkinci Doktor): 1966-69
Jon Pertwee (Üçüncü Doktor): 1970-74
Tom Baker (Dördüncü Doktor): 1974-81
Peter Davison (Beşinci Doktor): 1982-84
Colin Baker (Altıncı Doktor): 1984-86
Sylvester McCoy (Yedinci Doktor): 1987-89
Paul McGann (Sekizinci Doktor): 1996
Christopher Eccleston (Dokuzuncu Doktor): 2005
David Tennant (Onuncu Doktor): 2005-10
Matt Smith (On Birinci Doktor): 2010-13
Peter Capaldi (On İkinci Doktor): 2014-2017
Jodie Whittaker (On Üçüncü Doktor): 2017-
Yorum Yapılmamış: "Bilim kurgu sevenler için 10 dizi önerisi"