Burcu B. Bilgin
Özellikle birkaç sezondur dizileri geliyor, diziler gidiyor. Bazıları ekran serüvenine sadece birkaç hafta devam edebilirken, bazı yapımlar da sadık izleyicisi sayesinde bu maceraya uzun yıllar boyu devam edebiliyor. Hem Türkiye’de, hem de dünyada sinema filminden çok daha farklı dinamiklere sahip olan dizi sektöründe asıl anahtar seyirciyi bağlamak ve bıktırmamak… Peki izleyici neleri seviyor? İşte bir dizinin tutması için 10 altın kural:
1- Farklı ve özgün bir konuya sahip olmak: Dizi filmlerin en büyük handikaplarından biri başka bir diziyi taklit ederek yola çıkmak.. Yani gündemde olan bir aksiyon dizisinin aşağı yukarı aynısını çekmek, tutulan bir gençlik dizisinin benzerini ekrana getirmek gibi. Aslı ekrandayken benzerini ise kimse izlemek istemiyor. Üstelik benzer karakterler tarafından aynı olaylar ekrana getirildiğinde, örneğin bir karakterin evli olduğunu sevgilisinin o kişinin ağabeyinden öğrenmesi gibi diyelim, iki yapımı da izleyen seyirciye dejavu yaşatıyor. Bu durumda da benzeri yapılan ilk dizi karlı çıkıyor. Bir fikri ilk bulan seyircinin de gözdesi oluyor. Kısacası bir başka dizide var diye Türkçe’yi bozuk konuşan, kırık dökük aksanlı bir oyuncu bulmayın, küfreden polis amirinin benzerini dizinize koymayın!
2- Konuları günlerce uzatmamak: Evet tamam, ismi üzerinde dizi film, yani konu sinema filmi gibi ortalama 1.5 saat içinde bitmeyecek. Ama aynı konu etrafında günlerce izleyici oyalanmaya çalışılırsa bir süre sonra Brezilya dizilerine veya bir dönemin ünlü dizisi Yalan Rüzgarı’na dönüyor. Konunun sürükleyiciliği tükenmeye başladığı noktada başka bir konuya dönmenin zamanı gelmiştir. Seyirci 1 ay sonra aynı diziyi izlemeye başladığında sanki 4 bölüm kaçırmamış ve hala aynı noktadaymış gibi olmamalı…
3-Seyirci velinimettir: Her ne kadar izleyicinin her dediğini senaryoya koymak akıl karı olmayabilirse de özellikle sosyal medyadan ağırlıklı seyirci isteklerini dikkate almak gerekiyor. Yani izleyici bir çiftin kavuşmasını, bir kötü karakterin artık safdışı edilmesini, bir konunun artık daha fazla uzatılmamasını istiyorsa zaman zaman bu isteklerden bir ya da birkaçını yerine getirmek gerekiyor. Bu beklentileri karşılayan sahnelerin reyting rekorları kırmasına sadece Türkiye’de değil dünyaca ünlü dizilerde dahi rastlanabiliyor. Her an Moriarty dönebilir ama onun ölüm sahnesi Sherlock dizisi 2. sezon finaline rekorlar kırdırdı, sosyal medyada bile… İzleyici küserse bu dizi bolluğunda başka bir yapıma her an kayabilir. Zemin kaygan…
4-Bir gizem yaratıp birkaç hafta içinde çözmek: Seyircinin kendi arasında konuşup sosyal medyada tartışacağı bir gizem diziyi ilginç kılıyor. 1980’li yılların ünlü dizisindeki ”J.R’ı kim vurdu” sorusu sosyal medyanın, Twitter’ın, etiketlerin, TT’lerin olmadığı yıllarda bile günlerce konuşulmuştu. Muhteşem Yüzyıl dizisinde Hürrem’in zehirlenmesi, Aramızda Kalsın dizisinde ”emanetin ne olduğu”, Kurtlar Vadisi’nde Polat Alemdar’ın gerçekten ölüp ölmediği gibi gizemli konular seyirciyi ekrana bağlıyor. Yine benzeri bir durum Türkiye’de İntikam ismiyle gösterilen Revenge dizisinde Emily’nin ölüp ölmediği konusunda yaşandı. Gizem iyidir, ama yine dozunda bırakılmak kaydıyla…
5-Sağlam bir aşk hikayesi bulmak: ‘‘Nerede kaldı böyle sevdalar” denilen bir dönemde yaşarken filmlerde, dizilerdeki aşklarda kendini bulan çok seyirci var. Öyle basmakalıp değil ölümüne, romantik, dört başı mamur bir aşk hikayesi her yaştan seyirciyi ekran karşısına çiviliyor. Hatta polisiye yapımlara dahi bir doz aşk sahnesi serpiştirmek, üstelik de imkansızken imkanlı olabilen aşkların olması, artık dizilerin tutması için olmazsa olmaz kural…
6-Çok hayranı olan bir aktör bulmak: Ekranlarda o dizinin yıldızı için ekran karşısına geçen kitleyi ağırlıklı olarak kadınlar oluşturuyor. Özellikle dünya çapındaki müzik topluluklarına, şarkıcılara dahi bakıldığında genç kız hayran kitlesi olan One Direction, Justin Bieber gibi starların bir adım önde olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde Türkiye’de de Çağatay Ulusoy, Kıvanç Tatlıtuğ, Kadir Doğulu, Kerem Bürsin gibi bazı yıldızlar, sadece kendilerini izlemek için ekran karşısına geçen genç kızlar sayesinde dizilerini de izletiyor.
7-Müthiş bir kavuşma sahnesi kurgulamak: Haftalar süren bekleyişten sonra eğer aşıkları ayırmaya kalkarsanız dizinin reytinglerinin bir sonraki haftaya vurgun yemiş borsa hissesi gibi düşeceğine emin olabilirsiniz. Müthiş bir kavuşma sahnesi kurgulamak ve fragmanla da meraklandıracak bir şekilde ekrana getirmek, bir sonraki bölümün izlenmesi için en geçer akçe…
8-Kan ve silah sesiyle ekrana çekmek: Kaçak, Arka Sokaklar, Şefkat Tepe, Kurtlar Vadisi… Yani bir başka deyişle ”erkek dizileri”… Ekran karşısında dizi izleyererek fazla vakit geçirmek istemeyen erkek seyirciyi futbol maçları kadar çeken bir başka şey varsa o da bol bol kan dökmek, silah sesleri ve aksiyon…
9- 12’den vuracak şarkılar koymak: Dizi ve film müzikleri, bir başka deyişle soundtracklerin sağlamlığı da dizinin çekiciliğini artıran bir başka unsur. Dizinin konusuna uyacak bir şarkı veya türkü, dizi oyuncularının seslendirdiği şarkılar, okudukları şiirler dizinizin özellikle sosyal medyada konuşulmasını sağlar, yani 1 hafta sonra yeni yeni seyirciler edinebilirsiniz. Youtube gibi mecralarda tıklanma rekorları da cabası…
10-İyi bir kötü karakter bulun veya fenomen bir karakter yaratmak: Her zaman sevilen karakterler reyting sağlamıyor. Kimi zaman hatta çoğu zaman da kötü karakterler birer nefret objesi olarak seyirciyi ekran başına topluyor. Zorluğun, aksiliğin, hatanın düzeltilmesiyle seyirci rahat bir nefes alabildiğine göre sürekli olarak aksilik yaratan iyi bir kötü karakteriniz olmalı. Buna da yine Dallas’ın JR’ı, ülkemizden ise Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisinin Caroline karakteri (Wilma Elles) en iyi örnekler…
Bir başka yöntem ise sık sık konuşulacak, esprileri tekrarlanacak fenomen bir karakter yaratmak. Bazı sinema filmi karakterlerinin bile diziler veya skeçlerde tanınıp sevildikten sonra gişe rekorları kırdığı düşünülürse en genel geçer yöntem… Ona bir de dillerden düşmeyecek birkaç replik yazdınız mı reytingler yolda…
1 Yorum: "Bir Dizinin Tutması İçin 10 Altın Kural"
Hatun Gürsültür 19 Ocak 2021 (19:44)
Benim sevmediğim bir dizi var. 10 bölüme yakın çekmişler. Ben ve çok kişi bu dizinin final olmasını istiyoruz. Bir dizinin final olması için ne yapmalı hangi yöntemleri denemeliyiz? En fazla 21 bölüm sürsün istiyorum yani 11 bölüm sonra final olsun istiyorum. Hangi yöntemleri denersem bu kadar çabuk final olmasını sağlayabiliriz?