Burcu B. Bilgin
Kadın bedeninin film, dizi ve reklamlarda ”meta” olarak kullanılmasına yıllardır edilen itirazlar son yıllarda ilginç bir neticeye yol açtı. Senelerdir kadın vücudu üzerinden reyting ve gişe yapan eğlence sektörü, yeni oluşan şartlar dahilinde kadınlar yerine kaslı erkek vücutları üzerinden para kazanmaya başladı.
Özellikle son yıllarda reyting rekoru kıran ”Game of Thrones”, ”Vikings”, ”Outlander”, ”Poldark”, ”Pretty Little Liars” gibi yabancı dizi filmlerde artık kadın bedeninden çok kaslı, seksi, bir dönemin moda deyimiyle ”baklavalı” erkek bedenleri bolca sergileniyor. Türkiye’de de bunun ”Kiralık Aşk” gibi baş kahramanının neredeyse yarısında sürekli üstü çıplak gezdiği bir örneği var. Sebeplerini ise sadece kadın hakları savunucularının mücadelesine bağlamak mümkün değil. İşte, ekranı seksi erkeklerin kaplamasının diğer nedenleri:
1- Kadın izleyici daha sadık hayran: Hem Türkiye, hem de dünyada eğlence sektörünün baş müşterisi aslında kadınlar. Çünkü asıl televizyon izleyicisini ağırlıklı olarak genç nesil ve kadınlar oluşturuyor. Kadınlar da televizyonda ”erkek bedeni” görmek istiyor. Bu nedenle, film ve dizilerde de lokomotif artık ”yakışıklı erkekler”. Erkekler soyundukça reyting artıyor, kadın kitlesi de peşinden sürükleniyor. Kadın izleyici aynı zamanda sevdiği zaman daha sadık, gerçek yaşamda olduğu gibi… Genç kızların, sevdikleri aktör evlendiğinde ettiği isyanı, aktörlerin sevgililerine gönderdikleri kızgın tweetleri, aynı yaş grubu erkeklerin bir kadın oyuncuya göndermesi mümkün mü? Peki hiç herhangi bir kadın oyuncu için ekran başına yapışan erkek izleyici gördünüz mü? İşte dizi senaristleri ve yönetmenleri de bunu çok iyi biliyor.
2- Erkekler, bedenini rahat sergiliyor: ”Biscolata erkekleri” dediğimiz alfa erkekleri, reklamlarda seksi bir şekilde boy gösterdiğinde neredeyse ilktiler. Bu nedenle de kaslı vücutlarıyla ekranda çikolatalı bisküvi hazırlayan bu adamlardan çok bahsedildi. O dönemde hemen her dizide bedenini sergileyen bu kadar çok erkek yoktu. Sonradan iyice arttı. Aslında, erkek bedeninin bolca ve bu kadar rahatlıkla sergilenmesinin sebebini tüm dünyada henüz aşılamayan erkek-kadın eşitsizliğinde de aramak lazım. Vücudunu rahatlıkla sergileyen kadın oyuncu sayısı erkeklerin çok gerisinde. Ne derseniz deyin, erkekler bedenlerini çok daha rahat sergiliyor, hatta bundan keyif alıyor ve hemcinslerine üstünlük taslamış dahi oluyor. Göbekli ve kel erkek sayısı bu kadar çokken haksız da sayılmazlar.
3-Sektörü erkek oyuncular sürüklüyor: Hollywood’un ünlü kadın oyuncularının da kabul ettiği bir şey var ki sinema ve dizi sektörü erkeklerin elinde. ”Yaşlanmış kadın” görmek istemeyen ”çifte standartlı” film sektörü, kadınları yaşları ilerledikçe çemberin dışına itiyor. Meryl Streep, Cate Blanchett, Demet Akbağ gibi dev oyuncular sebebiyle izlenen filmler olsa da erkek oyuncular için tercih edilen filmlerle orantılandığında geride kalıyor. Kadın oyuncular da zaten yıllardır erkeklerden az ücret almaktan yakınıyor. Kadın hayranlar sayesinde talep de yüksek olunca hangi yaşta olursa olsun erkekler sektördeki ağırlığını koruyor. Tabii 50 yaşındaki Viola Davis’in sürüklediği ”How to Get Away with Murder” gibi reyting rekortmeni diziler de var. Ancak orada bile Davis’in yanına sürekli kaslı vücudunu sergileyen bir Nate Lahey (Billy Brown) konuluyor.
4-Vücuduna göre oyuncu seçiliyor: Game of Thrones dizisinin baş karakterlerinden Jon Snow’u canlandıran Kit Harington’ın bir röportajını okumuştum. Harington, dizi seçmelerinde aksanı ve oyunculuk gücü kadar fiziksel olarak da role uygunluğunu görmek için vücuduna bakıldığını anlatıyordu. Hatta dizide erkek kardeşi Robb Stark’ı canlandıran Richard Madsen ile uzun süre kaslı vücutlarını sergiledikten sonra seçildiklerini açık yüreklilikle dile getirmişti. Bu durum, eminim ki şu an birçok dizi için geçerli.
Türkiye’de de ”Kiralık Aşk” dizisindeki Barış Arduç’un da benzer kriterler gözetilerek seçildiği aşikar mesela. ”İlişki Durumu Karışık” dizisinde rol alan Berk Oktay ve Pamir Pekin de meslektaşları Arduç gibi sık sık kaslı vücutlarıyla ekranda görülüyor. Şu anda Türkiye ve dünyada birçok dizideki kaslı erkeklerin prim yaptığı düşünülürse yakında kaslı olmayan, yaşlı ve göbekli erkeklere de yaşını almış kadın oyuncular gibi davranılır ve sektör dışına itilirlerse şaşırmam.
5-Alfa erkeğinin bedeni savaşçılığı çağrıştırıyor: ”Vikings” dizisi ekranda pek giyinik erkek göremeyeceğimiz yapımlardan. Ragnar-Rollo Lothbrok kardeşler (Travis Fimmel-Clive Standen), Ragnar’ın oğlu Björn (Alexander Ludwig), Floki (Gustaf Skarsgard), Athelstan (George Blagden) ve diğer tüm savaşçılar kan revan içinde savaş meydanlarındayken kılıç sallayan, kan sıçrayan kaslı bedenleri savaşı çağrıştırıyor. Kaslı erkeklerin ister kılıçla isterse silahla olsun neyle savaşırsa savaşsın kadınlara cinselliği, erkeklere savaşçılığı çağrıştırdığı aşikar. İzleyen erkek kendini özdeşleştiriyor ve savaşçılarla beraber kuvvet kazanıyor. Kadın görsel yönden tatmin oluyor. Böylece hem kadın, hem de erkek seyirci bu durumdan gayet mutlu görünüyor.
6-Gay erkeklerin sektördeki gücü: Lady Gaga, bir söyleşisinde ”gay power-eşcinsel gücünden” bahsetmişti ve eşcinseller olmasa bu başarıyı kazanamayacağının altını çizmişti. Hiç şüphesiz ”gay power” şu anda dünyada eğlence sektörüne yön veren bir başka olgu. Mesela ”Vikings” dizisinin Ragnar’ı Travis Fimmel, ”Pretty Little Liars” dizisinin Toby’si Keegan Allen, Outlander’dan Sam Heughan, Poldark’tan Aidan Turner, eşcinsellerin favorilerinden. Dolayısıyla eşcinsel erkeklerin beğenisi de erkek bedeninin dizilerde bolca sergilenmesine neden oluyor.
Neticede bunları üst üste koyarsak diziler için erkek bedeni yüksek reyting getiren bir meta. Yıllarca kadın bedeninden para kazananlar, şimdi erkek bedeninden kazanıyor. Seyirci de şikayetçi görünmüyor. Ne diyelim, alan memnun satan memnun.
1 Yorum: "Diziler artık ''erkek vücudunu'' pazarlıyor"
Yasemin ertürk 24 Mart 2016 (23:49)
Tespitler yine çok güzel