Burcu B. Bilgin
2017 sonunda tüm dünyada adeta deprem yaratarak milyonları ekran başına toplayan La Casa de Papel fırtınası aradan geçen 1 yıla rağmen hala dinmedi. Dizinin hayran kitlesi 2. sezonu merakla beklerken İspanyollardan bu dizinin oyuncularını da barındıran bir başka Netflix dizisi geldi: Elite…
Gizemli bir cinayeti çözerken diğer yandan da toplumsal sorunlara dokunan Elite’i sizler için izleyip yorumladım.
-La Casa de Papel kadrosuyla yeniden: Elite’in en büyük avantajı La Casa de Papel ile sevilen üç oyuncuyu izleyiciyle buluşturması… Ancak ilginç bir şekilde bu dizinin seçmeleri, La Casa henüz yayınlanmadan başlamış. Yani yıldızların şöhretinden faydalanmak amacıyla oluşturulan bir kadro yok ortada…
Tüm dünyada milyonların izlediği LCDP kadrosundan Rio (Miguel Herran), Denver (Jaime Lorente) ve Alison Parker (Maria Pedraza), Elite’de de rol alıyor. Dizinin genç kadrosunun diğer parlayan isimleri Miguel Bernardeu, Mina El Hammani, Omar Ayuso, Itzan Escamilla, Aron Piper, Ester Exposito, Danna Paola ve Alvaro Rico…
-Gizemli bir cinayetin altından çıkan toplumsal sorun: Elite, varlıklı aile çocuklarının devam ettiği Las Encinas adlı özel bir lisenin popüler öğrencilerinden birinin kurban gittiği cinayetin ardından gelişen olayları konu alıyor.
Bu cinayetin çözülmesi esnasında ortaya çıkan ilişkiler yumağı giderek içinden çıkılmaz bir hal alıyor ve her bölümün sonunda izleyiciyi çok şaşırtan gelişmeler birbiri ardına ortaya çıkıyor.
-Varoş gençleri geleceğin liderlerine karşı: Dizide tüm gelişmeler okulları depremde yıkıldığı için kentin varoşlarında oturan 3 gencin özel liseye burslu olarak kabul edilmesiyle başlıyor.
Varlıklı öğrenciler onları aralarına kabul etmemekte direnirken, değişen şartlar gereği gitgide 3 yeni öğrenciyle kaderleri kesişiyor. Orta sınıftan gelen gençler ise ”geleceğin liderleri” olarak anılan bu çok farklı dünyada bocalıyor ve yeni değer yargılarıyla tanışıyorlar. Varoş gençleri istemeseler de muhitleri yüzünden uyuşturucu satıcılığı, şantaj gibi suçlarla tanışmak zorunda kalıyor.
-Bakkalın kızı zengin lisede: Dizide çocuklarını İslami kurallara göre yetiştirmeye kararlı, küçük bir mahalle bakkalının çocuklarının kendilerine tamamen farklı bir dünyadaki bocalayışları da ustalıkla konu ediliyor.
Başörtülü, derslerinde oldukça başarılı Nadia (Mina El Hammani), babasının baskısı ile başladığı özel lisede yeni girdiği çevre arasında kalıyor. Değer yargıları tamamen sarsılan Nadia, ”gerçek kimliğinin” ne olduğunu bu yeni dünya ile kendi dünyasını kıyaslayarak zor yoldan öğrenmeye başlıyor.
-İslam karşıtlığı ve dini baskı: Her ne kadar Mahsun Kırmızıgül filmleri gibi bir çok toplumsal konuyu bir potada eritme gayreti gözlense de konuları havada bırakmadan işlemeyi başaran Elite, İslam karşıtlığının İspanyol toplumundaki yansımalarını ele alıyor.
Bununla beraber Müslüman babanın geleneklerini koruma ve dini gereklere göre yaşama baskısını çocukları üzerinde ısrarla hissettirmesi, iki gencin kendi kültürlerine zıt bir coğrafyada yaşadıklarını daha da zorlaştırıyor. Göçmenlerin sorunları, dizinin vurucu konuları arasında yer alıyor.
-Cesur eşcinsel aşkı: Elite, iki eşcinsel gencin cinsel kimliklerini keşfetme ve bunu çevrelerine kabul ettirmeleri sürecini de işliyor. Biri Müslüman, diğeri Hıristiyan iki gencin neredeyse imkansız aşkı da dizinin belki de en iyi işlenen konusu olarak öne çıkıyor.
Elite, iki gencin aşkını çok cesur sahnelerle ortaya koyarken, LGBT topluluğu kadar özgürlükçü tüm toplum kesimlerinin de alkışını alıyor. Dizi çiftleri Instagram’da oylanırken en yüksek oyu Omar-Ander çiftinin aldığını da (yüzde 85) not düşeyim.
-Gossip Girl, Pretty Little Liars ve 13 Reasons Why etkisi: Elite sürükleyicilik ve konu çeşitliliği bakımından çok zenginse de bazı esinlenmelerin dizide güçlü olarak hissedildiği de aşikar.
Gossip Girl’deki özel lise Constance Billard School ile Elite’in lisesi Las Enchinas çok benziyor. Yine Gossip Girl kahramanlarından Serena Van de Woodsen ile Elite’deki Marina (Maria Pedraza), Serena’nın kardeşi Eric ile Ander (Aron Piper), Dan Humphrey ile Samuel (Itzan Escamilla), Blair Waldorf ile Lu (Danna Paola) yaşadıkları ve karakter özellikleriyle birbirini andırıyor.
Dizinin baş karakteri Guzman (Miguel Bernardeau) ise Gossip Girl dizisinin Chuck Bass ve Nate Archibald karakterlerinin karışımı olarak karşımıza çıkıyor.
Elite, kurgu ve merkezine oturttuğu gizemli cinayetle Pretty Little Liars, baş karakterin yaşadıklarıyla paralel olarak da 13 Reasons Why/Ölmek İçin 13 Sebep dizisine benziyor.
-Son ana kadar çözülmeyen gizem: Dizi, henüz açılış sekansında cinayeti ortaya koyması, kısa zaman sonra ise kimin cinayete kurban gittiğini göstermesine karşın son bölüme kadar katilin kimliğini açık etmiyor, her gelişmeyi merakla izletiyor.
Son derecede başarılı bir akışla finale ulaşan dizinin 1. sezon finali ise kolay kolay tahmin edilemeyecek bir katilin kimliğini ortaya çıkarmakla kalmıyor, 8 bölüm boyunca verdiği toplumsal mesajların altını finalde de çiziyor.
-İspanyollardan 2’de 2: Böylece İspanyol yapımcılar, Elite ile ikinci orijinal Netflix yapımı İspanyol dizisinde de başarılı bir sonuç alıyor. Meraklıları için belirteyim dizinin imdb puanı 8.0, Rotten Tomatoes puanı yüzde 90…
Netice itibarıyla Elite, merkezine ana konu olarak oturttuğu cinayet üzerindeki gizemi son ana kadar koruyan, sınıf çatışması, varoş gençlerinin içinde bulundukları zorlu şartlar yüzünden suça eğilimi, eşcinsel gençlerin sorunları, İslam karşıtlığı, gençler üzerindeki dini ve geleneksel baskı, yolsuzluğun topluma verdiği zararlar gibi yan konuları da gerçekçi biçimde başarıyla işleyen, kurgusu ve sürükleyiciliği ile izlenmeye değer bir dizi. Seyredilmesini tavsiye ederim.
Yorum Yapılmamış: "Elite: İspanyollar bu işi biliyor"