En iyi 10 Stephen King uyarlaması

Burcu B. Bilgin

Korku ve gerilim ustası Stephen King’in kaleme aldığı ”Kara Kule-Dark Tower” serisinden uyarlanması planlanan ve uzun süredir konuşulan film projesinin kesinleşmesiyle gözler yeniden ünlü yazara çevrildi. Başrolünü Matthew McConaughey ve Idris Elba’nın üstleneceği filmin senaryosunda da King’in imzası olacak.

”Kara Kule” filminin en iyi Stephen King uyarlamaları arasında yer alıp almayacağını, 2017 yılı başlarında gösterime girince göreceğiz. Ancak sinema tarihinde King’in romanlarından beyazperdeye uyarlanan çok başarılı yapımlar var.  İşte-sıralamaya gidilmeden-en iyi 10 Stephen King romanı uyarlaması:

1- Yeşil Yol/Green Mile: Çok iyi bir gerilim metni olması kadar insanın içine işleyen satırlarıyla çok sevilen bir Stephen King serisi olan ”Yeşil Yol-Green Mile”, 6 kitaptan oluşuyor. 1930’lu yıllarda Louisiana Eyalet Hapishanesi’nde gerçekleştirilen elektrikli sandalye idamlarından esinlenerek seriyi kaleme alan King’in yapıtı, 1999’da filme uyarlandı. Frank Darabont’un yönettiği filmde, Tom Hanks ve 4 sene önce hayata veda eden Michael Clarke Duncan unutulmaz performans sergiledi. 4 dalda Oscar ödülüne aday gösterilen film, ürkütücü görünümünün ardından saf bir ruhu ve dünya ötesi güçleri olan John Coffey’nin (Duncan), 2 kız çocuğunun katili olarak yargılanmasını konu alıyor. Coffey’nin masumiyetine sonunda inanan Paul Edgecomb (Hanks) tarafından yıllar sonra anlatılan hikayeye dayanan film, Coffey’nin şu repliğiyle hala hafızalarda:
”Yoruldum, patron. Yollarda yağmurdaki bir serçe kadar yalnız olmaktan yoruldum. Yanımda hiç arkadaş olmamasından yoruldum. Nereye gideceğimizi, nereden geldiğimizi söylecek biri. En çok da insanların birbirine kötü davranmasından yoruldum.”. İşte bu repliğin yer aldığı sahne:

 

 

2- Günah Tohumu/Carrie: Korku sineması tarihinin en ürkütücü sahnelerinden birine sahip olan ”Carrie” romanının, Türkiye’deki ilk uyarlaması ”Günah Tohumu” ismiyle gösterildi. ”Carrie”, Stephen King’in yayınlanan ilk romanıydı ve o zamanlar ünlü yazar 27 yaşındaydı. 1974 tarihli roman, büyük başarısı üzerine 1976’da sinemaya uyarlandı ve yönetmenliğini Brian de Palma üstlendi. ”Carrie”, 1988 yılında müzikal olarak Brodway’de sahnelendi, 1999’da devam filmi çekildi, 2002’de dizi film oldu. ”Carrie”, 2013 yılında ise yeniden beyazperdeye getirildi. Ancak bütün uyarlamalar içinde en başarılısı, Carrie’yi Sissy Spacek’in canlandırdığı 1976 yapımı filmdi. Bu yapım, 2 dalda Oscar adayı oldu. ”Carrie”, baskıcı annesi yüzünden içine kapanık bir kız olan Carrie White’ın günün birinde gerçek üstü yeteneklerini keşfederek kendisine sürekli şaka yapan okul arkadaşlarından intikamını konu alıyor.  Film, şaka olarak Carrie’nin başından bir kova domuz kanının döküldüğü sahneyle hala tüyler ürpertiyor.

 

 

3- Cinnet/Shining: Stephen King’in yayınlanmış 3. romanı olan ”Shining”, yine nereden estiyse Türkiye’de kitap olarak ”Medyum”, film olarak ”Cinnet” isimleriyle tercüme edildi. ”Shining”, best seller olması üzerine 1980 yılında sinemaya uyarlandı. Film için usta yönetmen Stanley Kubrick kamera arkasına geçti. Jack Nicholson’ın üstün bir performans sergilemesine rağmen herhangi bir kayda değer ödüle aday bile gösterilmediği film, yazar Jack Torrance’ın, kış sezonunda kapalı olan Overlook Oteli’nin bakımını üstlenerek, ailesiyle birlikte buraya taşınmasının ardından  gelişen metafiziksel olayları konu alıyor. Jack’in doğa üstü sezgilere sahip olan küçük oğlunun, zamanla otelin içerisinde yalnız olmadıklarını, geçmiş ve gelecekten gelen hayaletlerle birlikte yaşadıklarını fark etmesine karşın babasının bu varlıkların etkisiyle aklını kaçırmasını işleyen film, korku sinemasının en iyi örneklerinden.

 

 

4- Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption): Stephen King’in 1982 yılında kaleme aldığı ”Different Seasons” adlı kitabındaki ”Rita Hayworth and Shawshank Redemption” adlı hikayeden esinlenilerek sinemaya aktarılan filmin yönetmenliğini Frank Darabont üstlendi. 7 dalda Oscar ödülüne aday gösterilen film, ne yazık ki Oscar kazanamadı. Morgan Freeman ve Tim Robbins’in başrolünü üstlendiği film, genç ve başarılı bir bankerin, karısını ve karısının sevgilisini öldürme suçundan ömür boyu hapis cezası almasının ardından Shawshank Hapishanesi’ne düşmesiyle başlıyor. Film, dayak, işkence, tecavüz gibi her türlü kötü durumun yaşandığı hapishanenin şartlarına karşın iyimserliğini koruyan Andy’nin, umutlu bakış açısıyla çevresindeki diğer mahkumları da parmaklıklar arkasında dahi özgür bir yaşam olduğuna inandırmasının öyküsünü konu alıyor. Film, sinemalarda gösterime girdiğinde 25 milyon dolarlık düşük bütçesini bile karşılayamamış, ancak DVD ve VCD’leri çıktıktan sonra büyük ilgi görerek patlamış ve yeniden vizyona girmişti.

 

 

5-Hayvan Mezarlığı (Pet Sematary): ”Hayvan Mezarlığı”, ünlü yazarın 1983 tarihli romanından 1989 yılında sinemaya uyarlandı. Bir kasaba lisesinde hekim olan Dr. Louis Creed’in, kasabada ölen hayvanların canlı olarak geri döndüğü hayvan mezarlığına trafik kazasında ölen oğlunu gömmesinin ardından meydana gelen dehşet verici olayları anlatan film, ölüm ve diriliş temalarıyla döneminin en dehşet verici korku filmleri arasında yer aldı. Filmin ve kitabın başlığındaki ”Sematary” ifadesi ise kasabadaki mezarlığın isminin yazım yanlışından kaynaklanıyor. ”Cemetery” yerine ”Sematary” şeklindeki yazım yanlışı, romandan sonra filmde de korunurken Türkçe’ye tercümesinde bu yola gidilmedi.

 

 

 

6- Benimle Kal (Stand By Me): Yine Stephen King’in 1982 tarihli ”Different Seasons” kitabından sinemaya uyarlanan bir başka öykü de ”Stand by Me”. 1982 tarihli filmde 1993 yılında henüz 23 yaşındayken aramızdan ayrılan River Phoenix’in yanı sıra, Richard Dreyfuss, Corey Feldman, Kiefer Sutherland, Jerry O’Connell ve John Cusack rol aldı. Rob Reiner’ın yönettiği film, kayıp bir cesedin ardına düşen bir grup çocuğun maceralı yolculuğunu konu alıyor. Film, sonraki yıllarda parlayan John Cusack, River Phoenix, Kiefer Sutherland gibi yıldızları kadar Ben E. King imzalı ünlü şarkısı ile de hafızalarda yer etti. ”Stand by Me”, ”En İyi Uyarlama Senaryo” dalında Oscar’a aday gösterildiyse de alamadı.

 

 

7- Ölüm Kitabı (Misery): Stephen King’in 1987 tarihli aynı adlı romanından William Goldman’ın 1991 yılında sinemaya uyarladığı ”Misery”, tüm zamanların en iyi gerilim filmlerinden biri. Yönetmenliğini Rob Reiner’ın üstlendiği filmde, Kathy Bates ve James Caan başrolü üstlendi. Kathy Bates’e ”En İyi Kadın Oyuncu” dalında Oscar ödülünü getiren film, popüler romanlarıyla tanınan Paul Sheldon’ın maceralarını yazdığı karakteri Misery Chastain’ı öldürüp seriyi bitirmesinin ardından küçük bir kasabanın yakınlarında kaza geçirmesiyle başlıyor. Kazadan sonra ona evinde bakmaya başlayan Annie Wilkes’ın, şans eseri Paul’ün baş kahramanı Misery’nin hayranı çıkması, ardından Misery’nin öldüğünü anlamasıyla beraber yazarı ayağından yaralayıp eve hapsetmesini konu alan film, ünlü yazarın ölüm kalım mücadelesiyle tüyler ürpertiyor.

 

 

8-Kujo (Cujo): King’in 1981 tarihli ”Cujo” adlı kitabından 1983’te ”Kujo” ismiyle sinemaya uyarlanan filmin yönetmeni Lewis Teague. Dünya tatlısı bir St. Bernard’ın bir anda kabusa dönüşmesini konu alan bu filmde olaylar şöyle gelişiyor:

”Vic ile Donna, en yakın şehre bile oldukça uzak bir yerde yaşamaktadırlar. Evlilikleri artık son günlerini yaşıyor gibidir. Oğulları Tad ise sürekli olarak gördüğü karabasanlar yüzünden zor günler geçirmektedir. Vic bir gün bir iş için başka bir yere doğru yola çıkarken Donna’ya bozuk olan arabalarını bırakır ve bunu kasabanın dışındaki bir tamircide tamir ettirmesini ister. Donna oğlu Tad ile beraber tamirciye doğru yola çıkar. Ancak gideceği yere vardığında korkunç bir tabloyla karşılaşır. Tamircinin köpeği olan Cujo, kuduz olmuştur ve etraftaki herkesi parçalamıştır. Donna ve Tad, arabanın içinde mahsur kalmışlardır.”

 

 

9-Dolores (Dolores Claiborne): 1982 yılında okurla buluşan ”Dolores Claiborne” adlı psikolojik gerilim kitabından 1985 yılında beyazperdeye getirilen film, yönetmen Taylor Hackford’un imzasını taşıyor. Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh, Christopher Plummer, Judy Parfitt, John C. Reilly, Ellen Muth ve David Strathairn’ın rol aldığı film, 18 yıl önce kocasının esrarengiz bir şekilde ölümünden sorumlu tutulup gerçek açığa çıkmadan serbest bırakılan Dolores Claiborne’un yıllar sonra bu kez bakıcılığını yaptığı kadının ölümünün ardından gelişen olayları konu alıyor. Filmde, yıllar önce Dolores’i mahkum ettirmeyi başaramayan dedektif onu yeniden izlemeye alıyor ve macera başlıyor.

 

 

10- Öldüren Sis (Mist): Stephen King’in ”Skeleton Crew” adlı romanından sinemaya uyarlanan filmin yönetmeni Frank Darabont. 2008 tarihli filmde Thomas Jay, Marcia Gay Harden ve Laurie Holden rol alıyor. Tutucu bir kasabada kuvvetli bir fırtına sonrası meydana gelen sisin tüm kasabayı kaplamasının ardından yaşananları işleyen film, en iyi Stephen King uyarlamaları arasında yer alıyor.

 

Yorum Yapılmamış: "En iyi 10 Stephen King uyarlaması"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.