Gişede 2017’nin kaybedenler kulübü

Burcu B. Bilgin

2017 yılı Türkiye ve dünyada gişe açısından sürprizlere açık bir yıldı. Hollywood’da tüm zamanların en kötü yaz gişesine imza atılırken, milyonlarca dolar harcanan bazı dev prodüksiyonlar gişede battı.

Türkiye’de ise aylar süren reklamlarla duyurulan kimi filmler zarar etti. Bir önceki filmleriyle gişe rekoru kıran serilerin devamlarına izleyici ilgi göstermedi.

İşte 2017 yılının Türkiye ve dünyada kaybedenler kulübü:

Cingöz Recai Meryem Uzerli

-TÜRKİYE

-Cingöz Recai: Daha çekimleri başlar başlamaz reklam bombardımanına başlayan bir filmdi Cingöz Recai. Türk edebiyatının usta kalemi Peyami Safa’nın ”Server Bedi” takma ismiyle kaleme aldığı ünlü polisiye karakterin 48 yıl aradan sonra beyazperdeye getirildiği film, gişede başarı sağlayamadı.

Cingöz Recai, gişede olduğu kadar eleştirmenler ve izleyicinin gözünde de sınıfta kaldı. Ayhan Işık ile özdeşleşen Recai’yi Kenan İmirzalıoğlu’nun canlandırdığı filmde Haluk Bilginer, Meryem Uzerli, Boran Kuzum, Fatih Artman, Ushan Çakır, Selim Bayraktar ve Hakan Boyav da rol aldı.

Film, 9 haftada 647 bin 638 kişi tarafından izlenerek 2017 yılını 26. sırada kapattı ve 7 milyon 854 bin 425 lira hasılat elde etti.

Cingöz Recai Kenan İmirzalıoğlu

-Kurtlar Vadisi Vatan: Daha önceki filmleriyle hasılat rekoru kıran Kurtlar Vadisi, bu defa gişede çakıldı. Serdar Akar’ın yönettiği, başrolünü Necati Şaşmaz’ın üstlendiği filmde Sinem Uslu, Cahit Kayaoğlu, Erhan Ufak ve Nezih Işıtan rol aldı.

Film beğenilmediği gibi 7 hafta gibi kısa bir süreyle gösterimde kaldı. Yılı ancak 27. sırada bitirebilen Kurtlar Vadisi Vatan, 15 Temmuz darbe girişimi gecesini Polat Alemdar’ın gözünden anlatıyor.

Filmi 634 bin 898 kişi izlerken, 7 milyon 373 bin 649 lira hasılat elde etti. Serinin son filmi Kurtlar Vadisi Filistin, 2 milyon 28 bin kişi tarafından seyredilmişti.

Kurtlar Vadisi Vatan

-İstanbul Kırmızısı: Yine büyük beklenti yaratan bu yapım, ne gişede, ne de sinemasal açıdan başarılı sağlayamadı. ”Ferzan Özpetek’in İstanbul’da çektiği ilk film” olduğu için seyirciyi heyecanlandıran yapım bekleneni veremedi.

Halit Ergenç, Tuba Büyüküstün, Mehmet Günsür, Nejat İşler, Serra Yılmaz gibi isimlerden oluşan iddialı bir kadroya rağmen kopuk kopuk bir anlatıma sahip olan senaryosuyla tam bir hayal kırıklığı oldu.

Vizyonda 10 hafta kalan yapım, 504 bin 765 kişi tarafından izlendi. Filmin toplam hasılatı 6 milyon 391 bin 158 lira olurken, yılı ancak 36. sırada kapatabildi.

İstanbul Kırmızısı

-Öteki Taraf : Özcan Deniz’in çektiği korku/gerilim filmi aslında gişe açısından başarı kazanamasa da Türkiye’de pek denenmeyen bir türü beyazperdeye getirmesi açısından cesaret örneğiydi. Ancak ne yazık ki cesur olmak yetmedi.

Deniz’in başrolü Meryem Uzerli ve Aslı Enver ile paylaştığı yapım, bir de gişe patlaması yapan Aile Arasında ile aynı dönemde gösterime girince olanlar oldu.

Öteki Taraf, 3 haftada 361 bin 407 kişi tarafından izlenerek 4 milyon 281 bin 170 lira hasılat elde etti ve yılı 53. sırada kapattı. Deniz’in çektiği Evim Sensin, 2 milyon 703 bin seyirciyle 2012’nin en çok izlenen filmiydi.

Öteki Taraf Özcan Deniz Meryem Uzerli Aslı Enver

-Kardeşim Benim 2: İlki parlak bir gişe yapınca Burak Özçivit ve Murat Boz bu defa filmin ikincisinde bir araya geldi. Ancak bu defa göl maya tutmadı.

Bu film yüzünden başrol oyuncusu ikilinin arasının açıldığı haberleri günlerce magazin basınını işgal ederken, ne yurt dışı galaları ne de yapılan reklamlar bu filmi kurtaramadı.

Kardeşim Benim 2, 572 bin 10 kişi tarafından izlenirken, yılı 30. sırada kapattı. İlk film ise 28 haftada 2 milyon 70 bin 949 kişi tarafından seyredilmiş ve Dağ 2’nin ardından 2016’nın en çok izlenen ikinci yapımı olmuştu.

Kardeşim Benim 2

-DÜNYA

-Osmanlı Subayı/The Ottoman Lieutenant: Oyuncu kadrosunda Haluk Bilginer ile Selçuk Yöntem’in de bulunduğu Hollywood yapımı Osmanlı Subayı/The Ottoman Lieutenant da gişede umduğunu bulamadı.

Başrolünü Game of Thrones dizisiyle tanınan Michiel Huisman’ın üstlendiği filmin diğer oyuncuları Josh Hartnett, Hera Hilmar ve Ben Kingsley.

Film, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Lillie adlı idealist bir hemşirenin Doğu Anadolu’daki bir hastaneye hizmet vermek için gelmesini ve bir yandan zorlu koşullarla mücadele ederken diğer yandan da iki aşk arasında kalmasını konu alıyor.

Osmanlı Subayı

Osmanlı Subayı, 240 bin 978 doları ABD, 156 bin 874 doları diğer ülkelerde olmak üzere toplam 397 bin 852 dolar gişe elde etti ve masraflarını dahi çıkaramadı.

Türkiye’deki gişesine güvenilmesine karşın film, sadece 51 bin kişi tarafından izlenerek 2017’de en çok seyredilen yapımlar listesinde ilk 100’e dahi giremedi.

Osmanlı Subayı

 -Kral Arthur/King Arthur: Legend of the Sword: Kral Arthur efsanesini yeniden beyazperdeye taşıyan filmde Charlie Hunnam, Jude Law, Eric Bana, Aidan Gillen, Annabelle Wallis gibi güçlü bir kadro rol aldı.

Prodüksiyon masrafları 175 milyon dolar olan film, ABD’de sadece 39 milyon 175 bin 66 dolar gişe yapabildi. Filmin diğer ülkelerde elde ettiği 109 milyon 500 bin dolarlık gişeyle beraber 148 milyon 675 bin 66 toplam gişesi masrafını dahi çıkarmasına yetmedi.

King Arthur

-Kabuktaki Hayalet/Ghost in the Shell: Başrolünü Scarlett Johansson’ın üstlendiği film de yılın gişe başarısızlıklarından birine imza attı.

Kodansha Comics manga dizisinden esinlenilerek beyazperdeye aktarılan filmin yönetmeni Rupert Sanders. Filmde, Johannsson’a, Michael Pitt, Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Pilou Asbæk ve Michael Wincott eşlik ediyor.

Film, tehlikeli suçluları durdurma misyonunu üstlenen 9. Birlik’in Hanka Robotic’in siber teknolojideki girişimlerini yok etmeye çalışan bir düşmanla karşı karşıya gelmesini konu alıyor.

Ghost in the Shell

Kabuktaki Hayalet, 40 milyon 563 bin 557 doları ABD, 129 milyon 238 bin 364 doları diğer ülkelerde olmak üzere toplam 169 milyon 801 bin 921 dolar gişe yaptı. Prodüksiyon giderleri 110 milyon dolar olan film, diğer masraflarla üst üste konulduğu zarar etti.

Ghost in the Shell

-Bıçak Sırtı: Blade Runner 2049: 1982 yapımı Blade Runner’ın devam filmi olan yapım, iki ünlü oyuncu Ryan Gosling ile Harrison Ford’u buluşturdu.

Dennis Villeneuve’in yönettiği film, ABD’de 91 milyon 524 bin 557, diğer ülkelerde ise 166 milyon 720 bin 993 dolar olmak üzere toplamda 258 milyon 245 bin 550 dolar gişe yaptı.

Blade Runner 2049 Ryan Gosling

Aslında 150 milyon dolar prodüksiyon masrafı olan film, buna karşın çok daha büyük giderleri olduğu için gişede başarısız yapımlar arasına ismini yazdırdı.

Blade Runner 2029 Harrison Ford Ryan Gosling

-Kara Kule/The Dark Tower: Stephen King’in kitabından sinemaya uyarlanan Kara Kule/The Dark Tower, 2013 yılından bu yana sürekli ertelenen bir projeydi ve nihayet yaşama geçirildi. Nikolaj Arcel’ın yönettiği filmdeki iki başrolü Matthew McConaughey ile Idris Elba üstlendi.

McConaughey ile Elba’ya Abbey Lee, Fran Kranz, Jackie Earle Haley, Katheryn Winnick ve Michael Barbieri’nin eşlik ettiği film, Roland Deschain’ın gizemli Kara Kule’yi arayışını işliyor.

Kara Kule, Western türü bir dünyada, kendi ölmekte olan evrenini kurtarmak için adı geçen kuleden medet uman silahşörün karşısına onu durdurmaya çalışan düşmanların çıkmasını konu alıyor.

The Dark Tower Idris Elba

Film, ABD’de 50 milyon 701 bin 325 doları ABD, 61 milyon 56 bin 670 doları diğer ülkelerde olmak üzere toplam 111 milyon 757 bin 995 dolar hasılat elde etti.

Bütçesi 60 milyon dolar olan film, büyük umutlarla yola çıksa da diğer masraflar da çıkarıldığında kar edemedi. Film ayrıca King’in en başarılı romanlarından birinden uyarlanmasına rağmen sinemasal açıdan da bekleneni veremedi.

The Dark Tower Idris Elba Matthew McConaughey

Yorum Yapılmamış: "Gişede 2017'nin kaybedenler kulübü"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.