Grinç: Özlettin be huysuz ihtiyar

Burcu B. Bilgin

(8/10)

Who adlı şirin köyün çok uzaklarında, bir dağın en tepesinde Grinç adında, yaşlı, yemyeşil bir adam yaşarmış. En çok ama en çok yılbaşından nefret edermiş. Öyle sevmezmiş ki bir gün ”onu çalmaya” karar vermiş.

Dr. Seuss’un 1957’de kaleme aldığı illüstrasyon, son olarak Jim Carrey’nin Grinç’i canlandırdığı filme uyarlandı. Aradan geçen 18 yılın ardından eski dostumuz Grinç, sevimli bir animasyonla geri döndü.

Yeni Grinç’in seslendirme kadrosu, birbirinden ünlü isimlerden oluşuyor. Grinç’i Benedict Cumberbatch’in (Türkçe dublajda Yekta Kopan) seslendirdiği kadroda Rashida Jones, Angela Lansbury, Kenan Thompson, Cameron Seely ve Pharrell Williams da yer alıyor. Animasyonun yönetmeni ise Scott Mosier…

Animasyonun öyküsüne gelince; Who kasabasından uzakta yaşayan Grinç, yeşil, çirkin, biçimsiz, bir o kadar da toplum kaçkını bir münzevi…

Grinç

Sabahları kalkmak için sebebi olmayan, vücuduna pis kokular süren, tepesindeki tek bir tel yeşil saçına düşkün, gün içinde bolca boş vakti olan yeşil yaratığın tek dostu ise köpeği Max…

Öyle ki sabahları kahvesini getiren, onunla satranç oynayan, uzun masasında beraber yemek yiyen köpeği, bütün fenalıklarına da sorgusuz sualsiz kendisine eşlik ediyor.

Grinç

Grinç, kasaba halkından aşırı derecede hoşlanmazken, özellikle Noel zamanı onun için çekilmez oluyor, iyice agresifleşiyor. Ama tabii bunun için de haklı bir sebebi var, üstelik de çok üzücü bir sebep…

Yeni yılı kutlamak üzere hazırlıklara başlayan kasabalıların yaşadığı sevinci kursaklarında bırakmaya karar veren huysuz ihtiyar, köpeği Max ve otlaktan çaldığı besili ren geyiği Fred ile bir olup kusursuz bir plan yapıyor.

Grinç

Amacı, ”yılbaşını onlardan çalmak” olan Grinç’in bu müthiş planı,  hiç beklemediği bir biçimde ayağına dolaşıyor. Gerisi ise filmimizde…

Aile kavramına, yalnızlığın dostlar ve aile sayesinde giderilebileceğine sağlam göndermeler yapan animasyon, ayrıca ne kadar çirkin, biçimsiz, hatta taş kalpli olursa olsun herkesin hayatta şansı hak etmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Grinç

Grinç’in yanlışlarına karşın onu asla yarı yolda bırakmayan köpeği Max aracılığıyla da çocuklara dostluğun ve hayvan sevgisinin aşılandığı animasyon, başarılı alt metinler içeriyor.

Jim Carrey’nin filmiyle kıyaslayacak olursak, Grinç’in inanılmaz pis şeyler yemesi, asla yıkanmaması, aşırı kötü kokması gibi onu çekilmez kılan detaylar animasyonda pek yer almıyor. 2000’deki film karakter derinliğine ulaşırken, 2018 yapımı animasyon ise bolca görsel zenginlik sunuyor.

Grinç

Grinç’e sesini veren Cumberbatch ve kadronun tamamının filme katkısı ise dört dörtlük… Ancak uyarmam gerekir ki orijinal versiyon için alt yazı hazırlanmamış, yani çocuğunuzu götürmek istiyorsanız aklınızda bulunsun. Belki dublajlıyı tercih etmek isteyebilirsiniz.

Netice itibarıyla Grinç, mesajları sağlam, görsel ve müzikal yönden zengin, izlenmesi keyifli ve akıcı bir animasyon. Yılın en iyi animasyon çalışmalarından biri olan Grinç’i çocuklara ve her yaştan yetişkine tavsiye ederim.

Grinç

Yorum Yapılmamış: "Grinç: Özlettin be huysuz ihtiyar"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.