Westworld dizisinde kullanılan 10 ünlü parça

Burcu B. Bilgin

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2016 yılının en çok konuşulan dizilerinden Westworld, ustaca kurgulanmış senaryosunun yanı sıra izleyiciyi müzikleriyle de fethetti hiç kuşkusuz.

Westworld dizisinde, İran asıllı Alman besteci Ramin Djawadi imzasını taşıyan orijinal müziklerin yanı sıra, yine Djawadi tarafından düzenlenen ünlü parçalar da kullanıldı. Bir çoğu klasikleşmiş bu parçalar, Westworld sahneleri arasına ustalıkla yerleştirilerek hayranlara keyifli sürprizler yaşatıldı. Dizi severler, Djawadi’yi özellikle Game of Thrones’un meşhur giriş müziğinin bestecisi olarak tanıyor.

İşte Westworld dizisinde kullanılan bu ünlü parçalar:

1- Ain’t no Grave (Johnny Cash): Dizinin jenerik müziği Ramin Djawadi’nin imzasını taşıyor. Sonunda ise izleyici, Ain’t no Grave (Gonna Hold My Body Down ile uğurlanıyor. Şarkının bestecisi Claude Ely’nin 12 yaşında yakalandığı tüberküloz hastalığı sırasında başında dua eden ailesinin acılı haline üzülerek parçayı o anda yazdığı söyleniyor.

Sonradan Johnny Cash tarafından yorumlanan şarkı, Parmaklıklar Arkasında/Cool Hand Luke adlı filmde Paul Newman tarafından mezar kazılan sahnede de kullanıldı. Parça, ayrıca Quentin Tarantino’nun Zincirsiz/Django Unchained filminin fragmanında da yer aldı.

2-Carmen Suite No:2 Habanera: Dizide Hector Escaton, Armistice ile bazı misafirlerin kasabaya gelişleri sırasında bu eserin Metropolitan Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirilen yorumu yer aldı.

Sahne, Maeve’in işlettiği salona girdiği sırada Hector’ın sırtına silahı dayayarak ona bir ”anlaşma sunmasıyla” sona eriyor.

Westworld

Bu sahnede bir kısmı kullanılan The Habanera, Carmen operasının Toreador ile beraber en çok bilinen iki bölümünden biri. Fransa’da 3 Mart 1875’te ilk sahnelendiğinde yerleşik opera ve ahlak anlayışının ihlali gibi algılandığından olumsuz tepkilerle karşılanan Carmen, dünya opera tarihinin en çok sahnelenen yapıtlarından.

Konusu Merimee’nin kısa bir romanından uyarlanan Carmen’in ilerleyen yıllarda baş yapıt haline gelişini görmeye ise bestecisi Bizet’nin ömrü yetmedi. Bizet, prömiyerden 3 ay sonra öldü ve son dönemini eserinin başarısız olduğunu düşünerek geçirdi.

3-Back to Black (Amy Winehouse): Hayata 5 yıl önce veda eden Amy Winehouse’un en ünlü parçalarından Back to Black de Maeve’in işlettiği salonda geçen bir sahnede kullanıldı.

Yine birçok sahnede olduğu gibi salondaki piyano, kendi kendine Back to Black’in notalarını çalmaya başladı. Sonrasında ise yeni aldığı kararla ”kendi ordusunu kurmaya karar veren” Maeve göründü. Bu sahneyle çok uyumlu olan parçanın kullanılmasıyla Westworld ailesi, Winehouse hayranlarını sevindirdi.

4-Paint it Black (Rolling Stones): Dizide en çok dikkat çeken sahnelerden biri de Rolling Stones’un Paint it Black parçası eşliğindeki Hector Escaton ve adamlarının katliam sahnesiydi. Maeve, salona girerek çevredekileri öldürmeye devam eden Hector’a, Casablanca’daki unutulmaz repliğe atfen, ”Etrafta onca tren ve banka varken ama siz kahrolasıcalar gelip bizi soymayı tercih ediyorsunuz” dedi. Hector ise dönüp gayet sakin bir tarzda ”Neden olmasın” cevabını verdi.

Westworld Maeve Hector

Hector, daha sonra ”Hepiniz kendi hatalarınızın keyfini sürüyorsunuz. Ben de kendiminki için geldim” diyerek viskisini yudumlarken, ilerleyen zamanda büyük bir çekim yaşayacağı Maeve, bu sözler üzerine gülümseyerek onun yanından uzaklaştı. Sahne, kapının önünde Dolores’in sevgilisi Teddy’nin vurulmasıyla sona erdi.

1966 tarihli Paint it Black, Mick Jagger ve Keith Richards tarafından yazıldıysa da parçada tüm Rolling Stones üyelerinin katkısı bulunuyor. Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı listesinde 174. sırada olan parça, Stanley Kubrick’in Full Metal Jacket filminde de kullanıldı.

5-Fake Plastic Trees (Radiohead): Dizinin 6. bölümünün hemen başlangıcında duyulan parçayı sadık Radiohead dinleyicileri hemen tanıdı.

Bu parçanın notaları eşliğinde uyanan Maeve, salonda Clementine ile konuşurken de fonda halen parçanın piyano versiyonu duyuluyordu.

6-Motion Picture Soundtrack (Radiohead): Yine Radiohead imzalı Motion Picture Soundtrack, aynı bölümde Maeve ile Felix arasında geçen sahnede yer aldı. Felix’i güçlükle ikna ederek laboratuvarda dolaşan Maeve’in bu yürüyüşüne şarkının orkestral versiyonu eşlik etti.

7-Something I can Never Have (Nine Inch Nails/Vitamin String Quartet): Şarkıya, Sweetwater’dan Pariah’a gelen Dolores, William ve Logan, bir tavernadaki eğlencedeyken yer verildi.

Bu sahnede Nine Inch Nail’in parçasının yaylı sazlar dörtlüsü tarafından yorumunu özellikle seçtiğini belirten Djawadi, ”Bu şarkı, taverna, striptiz kulübü gibi mekanlara yakışıyor. İşte böyle bir yerde de odanın köşesinde bir yaylı sazlar dörtlüsünün bu şarkıyı çalmasını bekleyebilirsiniz” diyor.

8-In Dreams (Roy Orbison): İlk bölümde sıkça altı çizilen robotların düşleri, Roy Orbison’ın In Dreams adlı parçasıyla işlendi. Şarkı eşliğindeki ilk bölüm fragmanı, henüz ekrana gelmeden bHBO yapımı diziye duyulan merakı artırmıştı.

Roy Orbison imzalı In Dreams, Şubat 1963 tarihli ve Billboard Hot 100 listesine 7. sıradan giren bir parça.

9-Black Hole Sun (Soundgarden): Maeve’in işlettiği salondaki piyanoda Soundgarden’ın parçasının ilk notaları duyulur duyulmaz Soundgarden hayranları yerinden sıçradı.

Parçanın piyano versiyonu, Maeve ile barmen, daha sonra da barmen ile müşteri arasındaki diyalog boyunca fonda çaldı. Soundgarden’ın 1994 tarihli 4. stüdyo albümünden çıkarttığı 3. single olan Black Hole Sun, grubun solisti Chris Cornell’ın imzasını taşıyor.

Şarkıyı 15 dakikada yazan Chris Cornell, ”Bunu bizim grup bile beğenmez derken o yazın hiti oldu” diyerek şarkının ilginç hikayesini aktarmıştı.

10-The House of the Rising Sun (The Animals): Dizinin 8. bölümünde bu şarkının piyano versiyonu yer aldı. Kafası anıları ile şimdiki zaman arasında gidip gelen Maeve, bardaki kızlardan birinin müşteriyle diyaloğunu dinlerken dalgındı.

Yanına yaklaşarak konuşan kızın anlattıklarına kendini veremeyen Maeve’in bu hali kızın da dikkatinden kaçmadı. Maeve, bulunduğu ortama yabancılaşırken salondaki piyanoda çalınan parça da giderek temposunu düşürdü.

Aslında yerel bir halk şarkısı olan The House of Rising Sun’ın, 1964 yılında The Animals tarafından düzenlemesi yapıldı. Şarkı, İngiltere, ABD ve Kanada listelerinde 1 numaraya kadar çıkmıştı.

 

Yorum Yapılmamış: "Westworld dizisinde kullanılan 10 ünlü parça"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.