Unutulmaz 10 Cüneyt Arkın filmi

Burcu B. Bilgin

O, herkesin çocukluk kahramanı, aksiyon filmlerinin unutulmaz aktörü, Yeşilçam filmlerinin jönü, aynı zamanda kendisine ödüller getiren sosyal içerikli filmlerin oyuncusuydu. Onun gidişiyle Yeşilçam’da koskoca bir devir kapandı.

Cüneyt Arkın, gerçek ismiyle Fahrettin Cüreklibatur, sinemaya 1964 yılında 27 yaşındayken Gurbet Kuşları filmiyle adım attı. Aslen tıp doktoru olan Arkın, 59 yıllık sanat hayatını çok sayıda filmle taçlandırdı. Onlar içinden bazı unutulmaz filmleri sizler için derledim.

-Gurbet Kuşları (1964): Türk Sineması’nın çok önemli kilometre taşlarından biri olan Gurbet Kuşları, Arkın’ı sinemamıza kazandıran filmdi. Senaryosunu Turgut Özakman’ın kaleme aldığı, Halit Refiğ’in yönettiği film, Orhan Kemal’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlandı.

Kahramanmaraş’tan İstanbul’a “taşı toprağı altın” diyerek gelen taşralı bir ailenin büyük şehirdeki kırılma hikayesini konu alan filmde Tanju Gürsu, Cüneyt Arkın, Filiz Akın, Özden Çelik, Pervin Par, Önder Somer, Sevda Ferdağ, Hüseyin Baradan ve Mümtaz Ener rol aldı.

İç göç olgusunu sinemamızda ilk işleyen yapım olan Gurbet Kuşları, kontrolsüz, plansız ve gereken önlemler alınmadığı için toplumsal bozulmaya sebebiyet veren taşradan büyük kentlere göçün etkilerini başarıyla beyazperdeye getirdi.

 

Gurbet Kuşları

 

Beyin göçü, doktorların yurt dışında görev yapmayı tercih etmesi, çarpık kentleşme, sosyal yozlaşma gibi kavramları da daha yıllar öncesinden ele alan yapım, 1. Antalya Film Şenliği’nde “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerini aldı.

Cüneyt Arkın, filmdeki rolüyle tüm dikkatleri üzerine çekerek parladı ve bu film sinema kariyerinin önünü açtı.

Gurbet Kuşları

-Malkoçoğlu (1966): Yakışıklı aktörün, kendisiyle özdeşleyen karakterlerden Malkoçoğlu’nu ilk kez canlandırdığı filmin yönetmeni Süreyya Duru idi.

Toplam altı filmden oluşan serinin ilk halkasında Arkın’ın rol arkadaşları Selma Güneri, Semih Sergen, Gülbin Eray, Yılmaz Köksal ve Tuncer Necmioğlu idi.

Film, Sırp Kralı’nın ölümünden sonra oğulları arasındaki taht kavgasına son vermek üzere Fatih Sultan Mehmet tarafından görevlendirilen akıncı beyi Malkoçoğlu Ali Bey’in macerasını konu alıyordu.

Cüneyt Arkın Malkoçoğlu

-Arım Balım Peteğim (1970): Cüneyt Arkın ile Türk Sineması’nın Sultan’ı Türkan Şoray’ı bir araya getiren filmde ikiliye usta oyuncu Münir Özkul eşlik etmişti.

ABD yapımı Love in the Afternoon adlı yapımdan uyarlanan filmin yönetmeni Muzaffer Arslan.  Film, Zeynep adlı genç kızın, dedektif babası tarafından takip edilen sosyete çapkını Harun’u (Cüneyt Arkın) bir tehlikeye karşı uyarmak isterken ona aşık olmasını konu aldı.

Film, Münir Özkul’un canlandırdığı Mehmet’in kızının üzerinde sadece Harun’un ismi olan “aşk listesini” ona gösterdiği sekansla hafızalara kazındı.

Arım Balım Peteğim Türkan Şoray Cüneyt Arkın

-Battal Gazi Destanı (1971): Yine Cüneyt Arkın’ın canlandırdığı ve onunla anılan Battal Gazi karakteri de bu filmle doğdu. Özdemir Arıtan’ın aynı adlı kitabından sinemaya uyarlanan filmi Atıf Yılmaz yönetti.

Dört filmlik serinin bu ilk halkasında Cüneyt Arkın’a, Fikret Hakan, Meral Zeren, Reha Yurdakul, Kerim Afşar ve Melek Görgün eşlik etti.

Film, Malatya serdarı olan babasının intikamını almak için mücadele veren Battal Gazi’nin hikayesini konu alıyordu.

Battal Gazi Cüneyt Arkın

-Cemil (1975): Cüneyt Arkın’ın bir diğer ünlü karakterlerden Komiser Cemil’i canlandırdığı filmdeki rol arkadaşları Ahmet Mekin, Eşref Kolçak, Yıldırım Gencer ve Deniz Akkanat idi.

Film, Komiser Cemil’in devriye gezerken aldığı bir ihbar sonucunda kumsalda bir genç kadının cesedini bulmasını ve kızın otopsisinde tanıştığı babasına yardımcı olmak için insan üstü bir çabayla operasyonlara başlamasını konu alıyor.

Cemil, Ahmet Mekin ile Cüneyt Arkın’ın canlandırdığı iki polis partnerin başarılı performanslarıyla da hafızalara kazınmıştı. Dönemin sosyal ve ekonomik sorunları da yan öyküsünde barındıran serinin ilk filmi, Melike Demirağ’ın “Uyu Yavrum Uyu” şarkısıyla başlıyordu. Komiser Cemil karakteri, 1977 yapımı Cemil Dönüyor filmiyle devam etti.

Cemil Cüneyt Arkın

-Maden (1978): Türk Sineması’nda politik dram türündeki en nitelikli yapımlardan biri olan Maden, Tarık Akan, Cüneyt Arkın, Hale Soygazi, Meral Orhonsay ve Halil Ergün’ü bir araya getirmişti.

Yönetmenliğini Yavuz Özkan’ın yaptığı film, maden ocağındaki kötü koşullarla daha fazla çalışılamayacağını bütün işçilere anlatmak için mücadele veren İlyas (Cüneyt Arkın) adlı devrimcinin, uzun çabaları sonucu Nurettin (Tarık Akan) ile arkadaşlarını sarı sendikanın etkisinden kurtarmasını, ancak sonrasında maden ocağı sahibinin  ona kumpas kurmasını konu aldı.

Film, Antalya Altın Portakal Festivali’nde dört dalda ödül kazandı.

Maden Tarık Akan Cüneyt Arkın

-Mağlup Edilemeyenler (1976): Cüneyt Arkın, Şener Şen, Müjde Ar, Şevket Altuğ, İhsan Yüce, Hayati Hamzaoğlu gibi oyuncuları buluşturan filmin yönetmeni Atıf Yılmaz.

Film, üç erkek tarafından kaçırılan Aysel adlı bir genç kızla ilgili haber yapan Gazeteci Murat’ın, olayın kendisine yanlış aksettirilmesi üzerine yaptığı haberi telafi etmek amacıyla verdiği mücadeleyi işliyor.

Cüneyt Arkın, bu filmdeki rolüyle Antalya Film Festivali’nden “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Altın Portakal ödülüyle dönmüştü.

Mağlup Edilemeyenler Müjde Ar Cüneyt Arkın Şevket Altuğ

-İstasyon (1977): Şerif Gören’in kamera arkasına geçtiği filmde Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit ve Erol Taş ile başrolü paylaştı.

Ünlü aktörün, en sevilen karakterlerinden Gırgır Ali’yi canlandırdığı film, çete lideri Palandöken’in tanınmış bir assolisti kaçırmak için eski bir mahkum olan Gırgır Ali’den yardım istemesiyle başlıyor.  Şarkıcı Yasemin’i bir hafta süreyle kilit altında tutan Gırgır Ali onun etkisine girerken, Yasemin de Ali’nin eğlenceli yaşamını cazip buluyor ve olaylar gelişiyor.

Film, Ali’nin can arkadaşı kurt köpeği Çarşaf’ın öldürüldüğü sahneyle de hafızalarda yer etmişti.

 

İstasyon Gırgır Ali Çarşaf Cüneyt Arkın

 

-Kara Murat: Devler Savaşıyor (1978): Cüneyt Arkın’ın ünlü Kara Murat filmleri arasında en çok tanınanı Kara Murat: Devler Tanışıyor isimli yapımdı. Filmi Natuk Bayhan yönetti.

Cüneyt Arkın’ın yanı sıra, Sümer Tilmaç, Tanju Gürsu, Canan Perver, Reha Yurdakul, Hulusi Kentmen gibi oyuncuların da rol aldığı film, “Kara Murat benim” repliğinin yer aldığı ünlü sahnesiyle tanındı.

Filmde, Fatih Sultan Mehmet’in fedaisi Kara Murat’ın iftiraya uğramış olan bir sadrazamı kurtarmak için verdiği mücadele anlatılıyor.

Kara Murat Cüneyt Arkın

-Dünyayı Kurtaran Adam (1982): Fantastik bilim kurgu türündeki film, zamanla kült haline geldi. Çetin İnanç’ın yönettiği filmde, Cüneyt Arkın’ın yanı sıra Aytekin Akkaya, Hüseyin Peyda ve Füsun Uçar’ın aralarında bulunduğu kadro yer aldı.

Yıldız Savaşları: Bölüm IV – Yeni Bir Umut ile birlikte 19 Hollywood filminden kopyalanmış sahneler ve müzikler içeren film yapımcı Ed Glaser tarafından Turkish Star Wars adıyla DVD olarak ABD’de satışa çıkarıldı. Bu sebeple dünya çapında bu isimle tanındı, Avrupa ve ABD’de yeniden gösterime girdi.

 

Dünyayı Kurtaran Adam Cüneyt Arkın

 

Film, iki Türk uzay pilotunun rutin bir görev sırasında farklı bir çekim gücünün etkisine girerek araçlarıyla başka bir gezegene düşmelerini ve burada Dünya’yı bekleyen büyük bir tehlikeyi öğrenmelerini konu alıyor.

Cüneyt Arkın

Cüneyt Arkın

2 Yorumlar: "Unutulmaz 10 Cüneyt Arkın filmi"

  • comment-avatar
    Şahin Güneş 2 Temmuz 2022 (21:25)

    1972 yapımı Alınyazısı ve Yaralı Kurt,Yıkılmayan Adam filmlerini eklememişsiniz,size teessüf ediyorum.Kralın en iyi 3 filmine girer…

  • comment-avatar
    ibrahim cetin 3 Temmuz 2022 (09:07)

    Murat ile Nazlı : Aksiyon filmlerinde olduğu gibi aşk filmlerindede basarılıydı Fatma Girik’le iyi bir ikiliydiler..

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.