Şahsiyet: Dizi finali bize neler anlattı?

Burcu B. Bilgin

(Şahsiyet dizisi finalini izlemiş olanlar okumalıdır)

Puhu TV ekranlarına gelen ve son yılların en çok konuşulan dizilerden olan Şahsiyet, 12 bölümünün ardından ekrana veda etti.

Senaryosunu ünlü yazar Hakan Günday’ın kaleme aldığı, Onur Saylak’ın kamera arkasına geçtiği, Haluk Bilginer, Cansu Dere, Metin Akdülger, Necip Memili, Müjde Ar, Şebnem Bozoklu başta gelmek üzere sağlam bir oyuncu kadrosuna sahip olan dizinin finali de başarılı alt metinlerle doluydu. Peki bu başarılı dizinin finali bize neler anlattı?

-Dizinin temelini dayandırdığı konu, N.Ç olayına göndermeydi: Hakan Günday, hayali kasaba Kambura’da 53 kişinin 2 yıl boyunca tecavüz ettiği 12 yaşındaki Reyhan Şahin (Naz Karaca) için Mardinli 13 yaşındaki NÇ’den esinlenmişti.

Mardinli NÇ, 13 yaşındayken yaşadığı yerdeki bazı ileri gelenler ve yöneticilerin de bulunduğu 28 kişinin cinsel istismar ve tecavüzüne uğramıştı. İsmi saklanan ve artık bir hukuk öğrencisi olan NÇ’nin 2002’de başına gelenler Türkiye’de günlerce konuşulmuştu. Reyhan ise dizide canına kıydı.

Şahsiyet Reyhan Naz Karaca

-Çocuk gelinler ve çocuk gelin intiharları da gündeme geldi: İpuçlarıyla çocukluk arkadaşı Reyhan’a ulaşan Nevra (Cansu Dere), öğretmenini ziyaret etti. Öğretmeni ise 50 yaşındayken 15 yaşındaki bir genç kızla evlenmişti. Zaten sonrasında onun cezasını da Agah bey kendi elleriyle vererek yastıkla boğdu.

Şahsiyet Haluk Bilginer

İntihar eden Reyhan’ın günlüğü ninesi tarafından bu öğretmene getirildiyse de öğretmenin çocuk yaşta evlendiği eşi, yaşlı kadını adliyeye yönlendirdi. Konuşurlarken günlüğü neden öğretmene vermediğini soran Nevra’ya, ”Kendine eş diye çocuk alan adama mı verecektim günlüğü?” diyerek neden böyle yaptığını açıkladı.

Böylece dizide çocuk gelinler sorununa da parmak basıldı. Öğretmen yastıkla boğulduktan sonra eşi yastığı düzeltip kenara koyarak yeni yaşamına huzurla başladı.

Şahsiyet

-Günlük her şeyi anahtarı oldu: Ninenin verdiği günlüğü o sırada Kambura’da adliye memuru olan Agah bey, önce savcıya vermeyi düşünmüş, ancak savcının adının da günlükteki tecavüzcüler arasında bulunduğunu görünce sessiz kalmıştı.

Yıllar sonra Alzheimer olduğunda adaleti kendi eliyle sağlamak için cinayetlere başlayan Agah, yaptıklarını unutacağını düşünerek katil olmaya karar vermişti.

Şahsiyet Haluk Bilginer Agah Beyoğlu

Günlükte Nevra’nın da adını gören Agah, cinayetlerden sonra ona notlar yollayarak harekete geçmesini bekledi. Ama Nevra travma sonucu her şeyi unutmuştu. Olaylar çözüldükçe Reyhan’ı hatırlamaya başlayan Nevra, sonunda Cemil’in (Hüseyin Avni Danyal) tecavüzüne uğradığını ve hayatının bu gizli travmayla geçtiğini fark etti.

Agah, finalde Cemil’i öldürmek için ikna etmeye çalıştığı Nevra’nın ”Ben bunun için polis olmadım” demesi üzerine, ”Hayır sen bunun için polis oldun. Reyhan için, kendin için polis oldun” dedi.

Şahsiyet Cansu Dere

-Sivas olayı ile ev yakması arasındaki bağlantı: Dizide sadece NÇ olayı ve çocuk gelinlere değil kasabanın topluca Tayyar’ın evini yaktığı sahnede Sivas olaylarına da gönderme yapıldı.

Tüm kasabanın aslında adalet arayan aynı adamın evinin önünde toplandığı sahnede evi Sivas’taki Madımak Oteli ile özdeşleştiren Günday, hikayenin alt metninde başarılı bir metafor kullandı.

Şahsiyet Haluk Bilginer

-İffet intikamını yıllar sonra aldı: 1982 tarihli İffet filminde kafası sevgilisi Cemil (Faruk Peker) tarafından araba kapısına sıkıştırılarak tecavüz edilen bir genç kızı canlandıran Müjde Ar, 36 yıl sonra Şahsiyet dizisi sayesinde intikamını aldı.

Nevra’nın annesi Nesrin rolündeki Ar, filmin esprili sahnesinde kasabada terör estiren erkeklerin kafalarını arabasının camına sıkıştırarak gaza bastı ve İffet’in çektiklerini bir anlamda onlara ödetmiş oldu.

Şahsiyet

-Bu ülkede her şey unutulur: Firuz (Fırat Topkorur) ile Agah bey arasındaki sahneler de diyalogları ile çok vurucuydu. Agah’ı önce yakalayan, sonra Cemil’i öldürmesi şartıyla bırakan Firuz, ”Ama oğlum ben kaç kişiyi öldürdüm, beni bırakırlar mı, peşimde polisler var” diyen Agah’a karşı çıktı.

Firuz’un, ”Sadece sen mi hastasın sanıyorsun? Bu ülkede herkes hasta. Bu ülkede her şey unutulur” sözleri ülke gündeminde her şeyin unutuluverdiği yakın tarihimize ışık tutar nitelikteydi.

Şahsiyet Metin Akdülger Ateş

-Uğur Mumcu’nun katledilmesi ve Ateş: Her ne kadar başına gelecekleri az çok tahmin ettiysek de aslında Ateş’in (Metin Akdülger) başına gelenler bir başka başarılı metafor kullanımıydı.

Başından beri gazeteciliğe gönül veren, iyi gazetecilik yapamadığını düşünerek istifa eden, Reyhan olayının örtbas edilişinde üst düzey yetkililerin rolünü çözen Ateş, yapılan suikastle sevgilisinin gözleri önünde arabasında havaya uçtu. Böylece Günday, Uğur Mumcu’ya başarılı bir saygı duruşunda bulundu.

Şahsiyet

-Adalet ile hukuk aynı şey midir?: Son yıllarda sürekli tanık olduğumuz yargıya intikal eden olayların çözülmemesi, kadına şiddet uygulayanların, yolsuzluk yapanların salıverilmesi, buna mukabil bazı isimlerin uzayan tutukluluk süreleri ile adalete olan güvenin azalması, final sekansından bir önceki sahnede ortaya konuldu.

Agah, ”Bu adamın tutuklanması lazım, mahkemeye çıkarılmalı” diyen Nevra’ya, ”Şimdi adalet ayrı, hukuk ayrı” bu isyanını dile getirdi.

Şahsiyet Cansu Dere

-Agah bey neden zil takıp oynadı?: Agah, sevgilisi Nükhet’e (Şenay Gürler) kızı Zuhal (Şebnem Bozoklu) ve torunu Deva’nın (Recep Usta) Avustralya’ya dönüşlerine çok üzüldüğünü söyledi. Ancak odaya gidince çok sevinerek kelimenin tam anlamıyla zil takıp oynadı.

Şahsiyet Recep Usta

Her ne kadar Agah’ın özgürlüğüne düşkün olduğundan buna sevindiğini düşünsek de Agah ile Zuhal ilişkisini geren ”yatılı okula gönderme” olayı sonradan çözüldü. Agah, kızını kasabanın çirkin ortamından uzaklaştırmak için bu kararı almıştı.

Sonrasında ”Sen tut bu Cemil gibilerden uzak olsun diye yatılı okula yolla, gelsin koca İstanbul’da Cemil’i bulsun” diyen Agah, aslında kızı Cemil’den kurtulacağı için çok sevinmişti.

Şahsiyet Haluk Bilginer

-Deva’nın konuşmayan kız arkadaşı ve konuşan kadınlar: Deva’nın kız arkadaşı Süveyda (Rabia Soytürk), kendisine ”o…” diyen delikanlıyı verdikleri partide babasının silahıyla vurdu.

Yakalanan genç kız, o güne değin hiç ağzını açıp konuşmazken bir anda dile gelerek içindekileri döktü. Genç kızın kimliğinde cinsel tacize karşı konuşmayan kadınların günü gelince adalet arayışları gündeme getirildi.

Şahsiyet

-Cemil’i ve diğerlerini kim öldürdü?: Cemil’in önündeki Nevra ile arkasındaki Agah ellerinde birer silahla dururken sahne karardı ve iki el silah sesi duyduk. Yani Cemil’e muhtemelen hem Agah, hem de Nevra ateş etti.

Ayrıca, Reyhan’a zarar veren 4 kişi daha bu olaydan sonra öldürüldü. Onları da büyük ihtimalle Nevra öldürdü ve alınlarındaki notlarda Reyhan’ın intihar ettiğinde hamile olduğunu da öğrendik.

Şahsiyet

-Agah bey gerçekten her şeyi unuttu mu?: Agah, muhtemelen ağır derecede Alzheimer olduğu gerekçesiyle bakım görmek şartıyla serbest kaldı. Final sekansında Nevra’nın babasıyla aynı bakım evinde bulunan Agah’ın her şeyi unuttuğunu sandık.

Lakin Nevra’nın babası,  “esrarengiz biçimde” sürekli bozulan televizyondan yakınınca Nevra ve Agah anlamlı şekilde bakıştı. Böylece anladık ki ikili arasında ”gizli bir anlaşma” var ve Agah hala her şeyi unutmamış.

Şahsiyet

Netice itibarıyla bir çok gönderme ve metafora sahip, alt metni zengin, karakterleri ustaca yaratılmış, oyuncuları, yaratıcı kadrosu ve yönetmeni başarılı, senaryosu çok kuvvetli bir mini diziyi 12 bölümle, tam tadındayken geride bıraktık.

Mini dizilere alışkın olmadığımız Türkiye’de Şahsiyet gibi başarılı örneklerini gelecek yayın döneminde de görmeyi diliyorum.

Şahsiyet Ateş Metin Akdülger

39 Yorumlar: "Şahsiyet: Dizi finali bize neler anlattı?"

  • comment-avatar
    Sevim Er 25 Haziran 2018 (00:42)

    Dizi kadar güzel bir anlatım olmuş bu yazınız.Alt metin önemli çünkü.Başarılı

  • comment-avatar
    semoLi 6 Temmuz 2018 (04:40)

    Ateş’in suikast olayı ve iki el ateş edildiğinde Cemil’i kimin vurduğunu tam anlayamamıştım.
    Aydınlattığınız için teşekkürler

  • comment-avatar
    Cemile 6 Temmuz 2018 (16:28)

    Dizi bittikten sonra tekrarlarini izleyecek kadar sevfim ozellikle son uc bolum beni dumur etti son bolum sokla beni bitirdi!harika bir is omus eli degen herkesin emegine saglik haluk bilginer muhtesem agah bey kesinlikle ruh ikicim bayilfim kdndifine

  • comment-avatar
    Merve Aysel Yener 8 Ağustos 2018 (18:19)

    Dizide Reyhan’ı pazarlayan kişi ahırında bi kızı tutsak etmişti… Buna neden yer verilmedi? O kız ordan kurtarılamadı ve o adam öldürülmedi bi malumatı olan var mı? Nevra kiminle evlendi acaba

    • comment-avatar
      sinekaf 8 Ağustos 2018 (21:54)

      Bravo, güzel ayrıntılara dikkat etmişsiniz. Diğer kızın akıbeti mühim. Nevra ise kimseyle evlenmedi. Çocuk Ateş’in çocuğu.

    • comment-avatar
      KORKUT 13 Eylül 2019 (03:43)

      Reyhanı pazarlayan ve filmin finalinde zincirle kızı bağlayan adamın final de öldüğünü görmedik. Fikrimce Orada da anlatılmak istenen ne yazik ki günümüzde hala böyle adamların yaşıyor olması.

    • comment-avatar
      Filiz Yağcı 2 Aralık 2019 (00:14)

      Ülke gerçekleri öyle anlatılmışki anlayana tabiki, konusuyla, oyunculukları ile mükemmel bir dizi, emeği geçenleri gönülden tebrik ederim .

    • comment-avatar
      Kadir 30 Eylül 2020 (02:54)

      büyük ihtimal dizi bi süre devam edicek çünkü kız cocuğu ortada gördüğün gibi ve nevranın eşide gözükmüyor yani
      agah beyin rolünü nevra üstlenicek yani devam ettiririz belki diye böyle bırakmış olma olasılığı var diye düşünüyorum

  • comment-avatar
    Emre 18 Ağustos 2018 (15:11)

    Köyde ikinci kız çocuğunu pazarlayana ne oldu?

  • comment-avatar
    Zeynep Ayyıldız 14 Eylül 2018 (23:53)

    Nevra kimseyle evlenmedi, Ateş öldükten 1 hafta sonra tuvalette musluğu açıp kapattı defalarca ve sonraki sahnede avucunun içinde hamilelik testi vardı, zaten huzurevine babasını ziyarete geldiğinde de çocuğuna Ateş adını verdiğini gördük.

    • comment-avatar
      sinekaf 19 Eylül 2018 (21:45)

      Teşekkürler…

    • comment-avatar
      LU 15 Nisan 2020 (02:14)

      Sonuna kasar harika bir ayarda geldiğini söyleyebilirim. Son bölümün sıkıştırıldığını düşünüyorum. Z
      Cemilin konuşarak hesaplaşma ile öldürülmesi gerekirdi. Yakalanma sahnesi bile seyirciyi ekrana kilitlerdi. Yukarıdaki yorumlarsa korkut a da katılıyorum. Bir de kızın ilk sevgilisinin de ölümü için hatrı sayılır bir sahne çekilmeliydi. Bunların atlanmış olması 12 ay yani 12 bölüm de bitirilmek istenmesinden kaynaklandığını düşündürdü. Saygılar.

  • comment-avatar
    bilge etc. 17 Ekim 2018 (19:54)

    harikulade bir seriye harikulade bir analizleme olmuş, emeğinize sağlık.

    • comment-avatar
      sinekaf 22 Ekim 2018 (14:23)

      Çok teşekkürler, mutlu oldum (Burcu Bilgin)

      • comment-avatar
        Aliko 4 Mayıs 2021 (14:39)

        Dizi senaryo bakımından çok kemiksiz olsa da göndermeleri iyiydi. İntrosu Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi introsu olabilir, baya güzeldi. Eksikleri gerçekten fazlaydı, karakterler gerçekçi değildi, senaryoda hatalar çoktu son bölüm nedense diğer bölümlerden daha alçak kaldı. Keşke bu filmi yazarken yanlarına beni alsalardı gerçekten mükemmel sayılacak bir iş olabilirmiş.

  • comment-avatar
    Müslüm Durnagöl 22 Ekim 2018 (00:11)

    Agâh Bey’in eşi Mebrure Hanım’a sağlığındayken bakamaması ve aynı onun gibi bir başka alzheimer hastası, öldürdüğü hakimin eşi olan Feza Hanım’a bakmak istemesi, yine Agâh Bey’in kızı Zuhâl’in boşanma arefesindeki eşi için (Alkolik olmama rağmen o adam bana baktı-oğlu Deva’ya söylüyor) sözleri ne olursa olsun eşlerin her şartta özellikle de sağlığın yitirildiği zamanda yanlarında olmamız gerektiğini de işlemiş.

    • comment-avatar
      sinekaf 22 Ekim 2018 (14:24)

      Çok yerinde bir tespit… Katkı için teşekkürler

  • comment-avatar
    Emir 6 Aralık 2018 (16:21)

    Dizinin başlarında yapacak ve üzerinde düşünecek bir işi olmayan, televizyona bakarak hayatını sürdüren Agâh Bey, alzheimer olduğunu öğrendikten ve Reyhan olayına karışan herkesi öldürmeye karar verdikten sonra işe televizyonu camdan aşağı fırlatmakla başlıyor. Dizinin sonuna kadar sürüyor bu televizyonla mücadele. Ve dizinin sonunda da Türk halkının her şeyi unutmasından yakınılıyor. Televizyona karşı bu öfkenin verdiği mesajın, televizyonun insanları ayakta uyuttuğu ve artık televizyonlarımızı camdan aşağı atıp uyanmamız gerektiği olduğunu düşünüyorum.

    • comment-avatar
      sinekaf 6 Aralık 2018 (21:27)

      Gerçekten de o mesaj gizli, haklısınız

  • comment-avatar
    ZENGİN 6 Aralık 2018 (18:46)

    ‘’Agah bey gerçekten her şeyi unuttu mu?: Agah, muhtemelen ağır derecede Alzheimer olduğu gerekçesiyle bakım görmek şartıyla serbest kaldı’’
    Benim yorumum: Agah’ın katil olduğunu sadece Firuz ve Nevra biliyordu.İkiside bildiğimiz sebeplerden dolayı hayatlarına cinayeti çözememiş gibi devam etti ve Agah’ı ihbar etmedi. Agah İstanbulda kimsesi kalmadığı ve hasta olduğu için huzurevine yerleşti. Agah’tan sonraki 4 cinayetide bayrağı Agahtan devir alan Nevra işleyip kamburadaki günahın bedelini herkese ödetti. Cemil vurulurken 2 el ateş sesi duyduk. Agah Nevraya ilk cinayet zor olur sonrası kolay olur gibi bir mesaj verdi. Buradanda Cemile ateş edenlerden biri Nevraydı ve sonraki 4 cinayeti kolayca işlemesi yolu açıldı gibi oldu sanki.

    • comment-avatar
      sinekaf 6 Aralık 2018 (21:28)

      Belki de…

  • comment-avatar
    Oguzhand 10 Aralık 2018 (07:58)

    Filmin ismi ozenle secilmis. Sahsiyet, icine daldirildigin hayat denizinde aldigin seklin adidir. Agah bey, bulundugu topluluga gucunun yetemeyecegini dusunurek kendini kandirir.Kendini cok sever olmekten cok korkar fakat Alzeimer onun uyudugu butun korku uykularindan uyandirmistir.Tek basina ciktigi bu uzun soluklu intikam yolculugunda son durak adaleti kendi elleriyle almasi gerektigine inandigi Nevrayla silah arkadasi olur.Islenen konu itibari ile filmin ve karakterlerin oyunculuklarindan ziyade senaryo bize cok sey anlatir.Toplum kendi adaletini saglayabilir mi? kararlarini kendi vermeli midir? Iyi ve kotunun tanimi nedir ?Adalet,cocuk istismari,ayrimcilik,otorite,hukuk vb pek cok soruya Turk dizilerinin tekduzeliginden siyrilip cevap vermeye calismis.Emegi gecenlerin ellerine saglik

  • comment-avatar
    Bennu 2 Ekim 2019 (10:01)

    Cok guzel bir yazi olmus. Benimde dikkatimi ceken konu yalnizlik çok guzel islenmis. Hepsi cok yalniz. Agah Zuhal Nevra Ateş Tolga vb. Cinayetleri cok kolay isliyor cunku maktullerde hep yalniz. Gunumuz toplumunda da bireysellik on plana ciktikca yalnizlasiyoruz malesef

  • comment-avatar
    Uğur Koroğlu 14 Aralık 2019 (06:52)

    Hukuk ve Adalet 🙂
    Üzerine uzun uzun düşünmeliyiz sanki.Çok iyi senaryo, çok iyi kurgu ve çok iyi oyunculuk (Haluk Bilginer).Yıllar sonra .severek bir yerli dizi izledim bir solukta. Emeklerine sağlık.

  • comment-avatar
    Funda bakır 23 Aralık 2019 (15:27)

    Harika bir yapımdı.soluksuz izledim özellikle son bölümlere doğru her sahnesi insanın içini yakıyor.sebebi ise bunların hepsinin gerçeklere dayandığını bilmek. Oyuncular süper verdiği örnekler çok etkileyici tam olarak ülkede yaşananlara değinilmiş.tebrikler..

  • comment-avatar
    Bir dost... 26 Ocak 2020 (22:21)

    Filmin sonunda koşarak adamları öldüren Agah bey, hem koşusu hemde elinde ki silah!..

  • comment-avatar
    Kopekolduren 26 Ocak 2020 (22:26)

    Sinekafedekiler gerçekten uyuyor, “bir dost” haklı, çok ince bir ipucu farketmiş.

  • comment-avatar
    Kopekolduren 26 Ocak 2020 (23:07)

    Agah kızının Cemil den uzaklasacagina sevinmesi anlamsiz , adamı zaten öldürecek. Ozgur kalacagina seviniyor.

  • comment-avatar
    LU 15 Nisan 2020 (02:15)

    Sonuna kasar harika bir ayarda geldiğini söyleyebilirim. Son bölümün sıkıştırıldığını düşünüyorum. Z
    Cemilin konuşarak hesaplaşma ile öldürülmesi gerekirdi. Yakalanma sahnesi bile seyirciyi ekrana kilitlerdi. Yukarıdaki yorumlarsa korkut a da katılıyorum. Bir de kızın ilk sevgilisinin de ölümü için hatrı sayılır bir sahne çekilmeliydi. Bunların atlanmış olması 12 ay yani 12 bölüm de bitirilmek istenmesinden kaynaklandığını düşündürdü. Saygılar.

  • comment-avatar
    kesin_oyledir 29 Ağustos 2020 (11:56)

    Küçük kızın hâlâ köyle olması ne biliyor musunuz; küçük kızların/oğlanların şu esnada bile böyle şeyler yaşıyor oldukları gerçeğinin ta kendisi! İçimiz rahat etmedi “o kıza ne oldu” düşüncesinden. Etmemeli de…
    Adaletle hukuk ayrı şeyler, hepimizin birbirimizin polisi olması gerekirken kasabadan bir tane bile adam çıkmaması, çıkanın da öldürülmesi rezilliği… Hepsi gerçek, tüm çarpıcılığıyla karşımızda, ama biz bunu da unutacağız. Muazzam bir yapım gerçekten. Bu yazı da çok güzel ve açıklayıcı olmuş, ellerinize sağlık.

  • comment-avatar
    Muhammed Demircan 22 Eylül 2020 (07:19)

    Çok güzel tespitlerde bulunmuşsunuz. Diziyi henüz bitirdim. Son sahneyle ilgili farklı bir yorum getirdim. “Tamirciler neden hep geç gelir?” sorusu dizide Agah tarafından yer yer soruluyor. Aslında toplumsal bir bozukluğu geç de olsa tamir eden birisi Agah Beyoğlu. Son sahnede Nevra ile bakışmaları bu yüzden zannımca. Keşke geç kalmasaydım, keşke geç kalmasaydın! der gibi bakıştılar. Bir de kızı Avustralya ya dönerken Reyhan ın yaşadıklarına vaktinde ses çıkarmamaktan yakınıyor. Ayrıca bu yapımda emeği geçenleri tebrik ediyorum. Sinemamız açısından muazzam bir iş !

  • comment-avatar
    Durun ben doktorum. 29 Kasım 2020 (02:46)

    Diziyi yeni bitirdim.
    Final tahminimce şu;
    En başta Televizyonu atıp cinayetlere başlayan agah, sonda da atıp yarım kalan işleri tamamlıyor. Nevra polisliğe geri dönüyor ve agahı anlaşmalı olarak bakım evine yerleştiriyor. Yani agah suçlu ama bal gibi rapor var, o yüzden bakım evinde. Aksi takdirde onu çok seven kızı bırakmaz. Çocuk ateşin çünkü babası sadece annesini soruyor.

  • comment-avatar
    feride 22 Şubat 2021 (22:24)

    Dizi mükemmel tek kelimeyle. Sadece söylemek istediğim demişsiniz ya son sahnedeki bakışma gizli bir anlaşmaları olduğu anlamına geliyor diye. Bence o dizide de çokça lafı edilen “tamirciler neden hep geç kalıyor”repliğine göndermeydi. Çünkü Nevra’nın babası “televizyon sürekli bozuluyor tamirci bekliyoruz”diyor ve o anlamlı bakış atılıyor:) Benim fikrim bu yönde:

  • comment-avatar
    Cemil Yumruk 2 Temmuz 2021 (14:58)

    Muhteşem bir dizi.
    – Kötülüklerin toplum tarafından korku ve diğer sebeblerle örtbas edilmeye çalışılması
    – Küçük çocuk istismarı
    – Türkiye’de bazı polislerin imkansızlıkların dolayı kötülerin yanında yer almak zorunda kalması
    – Bazı polislerin basına haber sızdırması
    – Bazı polislerin işini doğru yapmaya çalışması
    – Doğruyu yazan gazetecilerin öldürülmesi
    – Kötülük yapanların, ellerinin Ankara’ ya kadar uzanması
    – Bazı savcıların adalet için değil, bazılarının çıkarları için çalışması
    – Hatta Kanunların ve Hukukun Adalet için değil, menfaatler için düzenlenmesi
    – Toplumun bu çarpık düzene ses çıkarmaması
    – Hatta bu çarpık düzende galeyana gelip, masum insanların evlerini yakıp onların ölümüne sebeb olması
    Tam bir Türkiye gerçeğini yansıtmış.
    Agah’ ın planlarını 8 numaralı daireden yapması, bence Yargıtay 8. Dairesine göndermeydi.
    Muhteşem bir yapım ancak sadece anlayana.
    Oyuncuların hepside son derece mükemmeldi.

  • comment-avatar
    Pelin 3 Ağustos 2021 (23:47)

    Dizideki yanan evi kimler neden yaktı? 2 kez izledim diziyi ama hala olayı anlayamadım

    • comment-avatar
      sinekaf 8 Ağustos 2021 (12:27)

      Köylüler yaktı. Metaforik olarak da Sivas yangınına gönderme yapıyor.

  • comment-avatar
    TUNC ozcan 17 Kasım 2022 (04:02)

    Yorumlayan arkadaşlar da ne güzel yazmış , ben metaforların çoğunu anlamamışım.
    Diziyi tekrar bitirince , aklıma Ateşi kimin öldürdüğü takıldı. Bu şekilde buraya geldim. İyi ki gelmişim

    • comment-avatar
      Zafer Şenler 8 Ocak 2023 (03:38)

      Yazı da yorumlar da keyifli. Ben 2 ana rolün isimlerinin de özellikle seçildiğini düşündüm. Agah (bilgili, haberdar, uyanık) ve Nevra ( ışık saçan ve beyaz çiçek).

  • comment-avatar
    Araz güneş 26 Ekim 2023 (03:11)

    Dizide tek açık yer ateşin ben birşey buldum diyip sevdiği kadına dahi soyleyemeyip Tolga başkomserle görüşeceğim dediği konu neydi olayı nevrada önce çözmüş olması imkansız yada sadece uğur mumcu ya göndermeden başka bir şey degilmiydi beni aydınlatacak olan varmı

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.