Burcu B. Bilgin
Dünya yaşlandıkça toplumlar daha iyiye, güzele gitmek yerine kirlenmeyi seçti. Bu kirlilik, her şeyde olduğu gibi televizyon ekranında da yaşandı. Kanal sayısı arttıkça daha fazla seçeneğe boğulduk. Bu da seçeneksizliği getirdi.
Televizyonun önce tek kanal, sonra birkaç kanalla sınırlı olduğu dönemlerde hep beraber izlenip günlerce konuşulan, tadı damaklarda kalan dizilerin yerini şimdilerde sadece birkaç bölümle ekran serüvenini noktalayan yapımlar aldı.
Sizler için 3 bölümlük bir dosya hazırladım. İlki 80 ve 90’lar, arkasından 2000’lerin başlarından yerli diziler, son olarak da nostaljik yabancı dizileri anımsayacağız.
İşte o yılları hatırlayanlar ve yaşı çok genç olduğu halde nostaljik dizilere gönül verenler için o yıllardan 10 sevilen yerli dizi:
-İkinci Bahar: Ekranların belki de gelmiş geçmiş en iyi oyuncu kadrolarından birini barındıran bu sıcacık aile dizisi, 1998-2001 yılları arasında yayınlandı.
(jenerik müziği de efsane)
Samatya’da çekilen İkinci Bahar’ın yönetmenliğini Uğur Yücel ve Türkan Derya üstlendi. Senaryosunu Sulhi Dölek’in yazdığı dizide başrolde Türkan Şoray ve Şener Şen yer aldı. Tarık Papuççuoğlu, Güven Hokna, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Meral Okay, Cezmi Baskın, Özkan Uğur gibi usta isimler onlara eşlik etti.
İkinci Bahar, Türk sineması ve ekranlarına bugün hala izlediğimiz oyuncuları kazandırdı. Nurgül Yeşilçay, Ozan Güven, Yasemin Çonka ve Devin Özgür Çınar bu diziyle parladı. Dizide o dönemlerde Fransa’dan Türkiye’ye yeni gelen bale sanatçısı Tan Sağtürk de rol aldı.
(bu sahne milyonları ağlattı)
İkinci Bahar, Gaziantepli kebap ustası Ali Haydar (Şener Şen) ile işe ihtiyacı olan iki çocuklu dul Hanım’ın (Türkan Şoray) önce iş, sonra aşkta hayatlarını birleştirmelerinin duygu yüklü hikayesiydi. Bölümlerden birine Sezen Aksu konuk olarak diziye ismini veren İkinci Bahar şarkısını seslendirdi.
Dizi, reyting rekorları kırmasına karşın o dönem televizyon kanallarını da etkileyen ekonomik kriz nedeniyle yayından kaldırıldı. İkinci Bahar’ın yayınına son verilmesi, günler süren tepkilerle karşılandı.
Dizinin başrolündeki ”Süper Baba” Fikret, nam-ı diğer Fiko’yu usta oyuncu Şevket Altuğ canlandırdı. Dizide, Sümer Tilmaç, İsmet Ay, Selçuk Yöntem, Suna Pekuysal, Kenan Işık, Abdullah Yüce, Diler Saraç gibi tecrübeli isimler yer alırken, Sevinç Erbulak, Jülide Kural, Şevval Sam, Bennu Yıldırımlar gibi oyuncular bu dizi sayesinde tanındı.
(aslında Şevval Sam, Sevinç Erbulak’tan sadece 2 yaş büyük)
Süper Baba da jenerik müziği en meşhur diziler arasında yer alıyor. Yeni Türkü ile Oya Küçümen’in seslendirdiği şarkısı hala zihinlerdeki yerini koruyor.
Dizide üç çocuklu boşanmış bir baba olan Fikret Aksu’nun çocuklarıyla olan ilişkileri, yakın çevresiyle bağları ve aşkları anlatılıyordu. Dizinin tamamı Çengelköy’de çekildi.
-Kaynanalar: Hem 70’lerde, hem de 90’larda uzun yıllar arayla ekrana gelmiş olan Kaynanalar da bir ekran fenomeni. Tek kanallı siyah-beyaz TRT ekranıyla 1974 yılında tanışan Kaynanalar, 1997’de ise Kanal D’de izleyiciyle buluştu.
2004 yılına kadar ekran macerasını sürdüren dizi, aralıklı olarak Türkiye’de en uzun süre izleyiciyle buluşan yapım oldu. (Aralıksız olarak Bizimkiler)
(bu jenerik de meşhur)
Anadolu’dan Ankara’ya göç eden ultra zengin Nuri Kantar (Tekin Akmansoy), eşi Nuriye (Leman Çıdamlı) ve ailelerinin bir yandan geleneklerini korurken diğer yandan büyük şehre uyma çabasını konu alan dizide, Kantar ailesi ile kentsoylu dünürleri Hakmenler’in zıtlıkları izleyiciyi bolca güldürdü.
Dizide Akmansoy ile Çıdamlı’ya Defne Yalnız, Sevda Aydan, Münir Canar, Sermin Hürmeriç, Haşim Hekimoğlu, Ege Aydan, Alev Sezer ve Fethi Kantarcı eşlik etti.
Dizi, opera sanatçısı Sevda Aydan’ın piyano eşliğinde ”Niiii” şeklindeki ilginç nidayla aryalar seslendirmesi de bu diziden hatırda kalanlardan.
(opera ile dalga geçilmesi aslında hoş değil)
-Perihan Abla: Yine sıcacık bir mahalle dizisinde Perran Kutman, Süper Baba’nın Fiko’su Şevket Altuğ ile başrolü paylaşıyor.
(çok meşhur bir jenerik müziği daha)
Kuzguncuk semtinde çekilen ve bu semtteki izleri yıllar geçse de silinmeyen dizi, 1986-88 yılları arasında TRT’de yayınlandı. Tuluğ Çizgen’in canlandırdığı karakter, bu tarz kimseler için bugün hala kullanılan bir terimi sözlüklerimize dahil etti: Meraklı Melahat…
Ercan Yazgan, Songül Ülkü, Suna Keskin, Diler Saraç, Uğurtan Sayıner, Cihat Tamer, Erdinç Dinçer, Erol Durak gibi isimlerin de yer aldığı dizinin yönetmenliğini Yalçın Yelence yaptı.
Dizi, küçük bir mahallede herkesin derdine koşan, aynı zamanda da iki kardeşine bakmakla yükümlü Perihan Abla ile ona deliler gibi aşık olan, biraz da şaşkın sevgilisi Şakir’in eğlenceli hikayesini anlatıyordu.
Perihan Abla’nın Sinan Çetin tarafından, başrolünde Kibariye’nin yer alacağı bir projeyle yeniden ekrana döneceği haberi geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dizinin aslı gibi olmayacağı gerekçesiyle tepki görmüştü.
-Şehnaz Tango: 1980’li yıllardaki Perran Kutman dizisinden 90’lardaki bir başkasına geçelim. Bu kez güçlü bir başka kadın hikayesinde ekrana gelen Kutman’ın bu dizisi, ayakları yere basan, ciddi bir kadın olan Şehnaz (Kutman) ile onun bulutlarda dolaşan “Tango” lakaplı eski kocası Muhsin (Erdal Özyağcılar) arasında yaşanan bazen komik, bazen de hüzünlü aşk öyküsünü anlatıyordu.
(jenerik müziği de tango ritminde)
İlerleyen sezonlarda Şehnaz ile Muhsin’in ilişkisine üçüncü bir kişi, Ziya (Mümtaz Sevinç) dahil olmuştu. Başta 13 bölüm olarak planlanan Şehnaz Tango, dizinin büyük yankı uyandırması üzerine 4 sezon devam etti.
Şehnaz Tango, 4. sezon başlarında reyting düşüşü gerekçe gösterilerek yayınlandan kaldırılınca kanalın telefonları kilitlendi, ülke çapında tepkiler sokak yürüyüşlerine kadar uzandı. Dizinin kalkmasına Şehnaz’ın evlilik dışı hamile kalışının neden olduğu iddia edildi.
Macide Tanır, Alev Sezer, Füsun Demirel, Gülen Karaman, Serra Yılmaz, Günay Karacaoğlu, Oya İnci, Alev Oraloğlu, Macide Tanır, Levent Özdilek gibi ünlü oyuncuların da rol aldığı dizi, o yılların iki çiçeği burnunda oyuncusu Nejat İşler ile Ayşe Tolga’nın tanınmasını sağladı.
(uzun saçlı ve havalı bir Nejat İşler)
-Yılan Hikayesi: Ekranların bir başka kült dizisi olan Yılan Hikayesi, 1999-2002 yılında izleyiciyle buluştu. Dizide köyden kaçan Zeyno’nun, Komiser Mehmet Ali/Memoli ile karşılaşıp birlikte yaşadığı maceralar anlatılıyordu.
(duyar duymaz tanınan müziklerden)
Reyting rekorları kıran ve fenomen olan Yılan Hikayesi, 90. bölümü ile ekranlara veda etti. Dizi, o dönemde çok genç olan Memet Ali Alabora, Meltem Cumbul ve Emre Kınay’ın şöhrete kavuştuğu yapımdı.
(böyle diziler kalmadı)
Çetin Tekindor’un 38 yaşında kamera karşısına geçtiği dizi, ismini Bayar’ın lakabından aldı. Ancak bu durum ne yazık ki seneler sonra bir komedi dizisine de aynı ismin verilmesine engel olamadı.
Milli mücadele yıllarında bir din adamının ulusal bir kahramana dönüşmesinin öyküsünün anlatıldığı dizide, Aydan Şener, Haluk Kurdoğlu, Erol Taş, Fikret Hakan, Eşref Kolçak, Ahmet Mekin, Halil Ergün, Kadir Savun, Nubar Terziyan, Agah Hün, Yusuf Sezgin, Kenan Pars, Kazım Kartal, Reha Yurdakul ve nice usta oyuncudan oluşan bir kadro rol aldı.
Senaryosunu Türk şiirinin usta kalemi Attila İlhan’ın yazdığı dizide ayrıca Can Gürzap, Serap Aksoy, Selçuk Özer, Bülent Bilgiç, Özlem Onursal, Hüseyin Peyda ve Meral Gökçe rol aldı.
Alışık’ın ”Banazlı İsmail” rolüyle devleştiği dizi, yine şimdilerde hala kullanılan bir terimi sözlüklerimize dahil etti: Hanım ağa…
-Kuruntu Ailesi: 2009 yılında kaybettiğimiz Türk tiyatrosunun büyük çınarı Gazanfer Özcan, 1983-2002 yılları arasında ailesiyle beraber bu diziyle ekranlardaydı.
İlk bölümlerinde Adile Naşit’in de yer aldığı dizide, Gazanfer Özcan her şeyi kuruntu yapan, takıntılarıyla ailesine ve çevresine hayatı dar ederken güldüren Hüsnü Kuruntu’yu canlandırdı.
Dizide, Özcan’a eşi Gönül Ülkü, kızı Fulya Özcan ve damadı Gazanfer Ündüz’ün yanı sıra, Doğu Erkan, Zihni Göktay, Can Kolukısa ve Oya Küçümen’in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu eşlik etti.
Televizyon ekranlarında sıcaklığın ve samimiyetin yılları olan 80 ve 90’larda bu listeye alamadığım daha nice dizi var. Yaratıcı kadrolarına, emek veren set ekiplerine ve oyuncu kadrolarına saygılarımla…
1 Yorum: "80 ve 90'ların en iyi 10 yerli dizisi"
Selçuk 6 Ağustos 2022 (17:10)
1990’lı yıllların eski dizileri bizi geçmişe götürdü