2016 yılında izlenmesi gereken 20 film

1- Diriliş (Revenant): Kuzey Amerika sinemalarında 25 Aralık 2015 (Christmas tatili) sırasında gösterime girecek olan film, Türkiye’de 22 Ocak 2016 tarihinde izleyiciyle buluşacak. ‘’Birdman’’ filmiyle 2015 yılının Oscar ödülünü kazanan Alejandro Gonzalez Inarritu imzasını taşıyan filmin başrolünde yıllardır Oscar kazanamamasıyla meşhur Leonardo DiCaprio var. Filmin diğer oyuncuları Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Paul Anderson, Kristoffer Joner, Brendan Fletcher ve Lukas Haas.
Senaryosunu Mark L. Smith ile Alejandro Gonzalez Inarritu’nun kaleme aldığı film, Michael Punke’ın ‘’The Revenant: A Novel Of Revenge’’ kitabından beyazperdeye uyarlandı. Film, kürkleri için hayvanlar avlayan bir kuruluş için çalışan Hugh Glass adındaki bir tuzakçının, bir boz ayı tarafından ölümcül bir biçimde yaralandıktan sonra, kendi ekibi tarafından ölüme terk edilmesini ve sonrasında verdiği yaşam mücadelesini konu alıyor.
2- The Hateful Eight: Ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun fanatiklerinin merakla beklediği film, 22 Ocak 2016 tarihinde izleyiciyle buluşacak. Senaryosu internete sızdığı için projeyi iptal eden, ancak sonradan senaryoyu yeniden düzenleyerek filmi çeken Tarantino, şu günlerde de Oscar için Akademi üyelerine gönderdiği kopyanın tüm dünyadaki sayısız internet sitesinde yayınlanmasıyla ortaya çıkan sorunlarla uğraşıyor.
Western türündeki film, İç Savaş’ın bitmesinin ardından,birbirini tanımayan 8 kişinin, tipiden kurtulmak için dağdaki bir konaklama yerine sığınmasını konu alıyor. Filmin oyuncuları Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Michael Madsen, Tim Roth rol alıyor.
3- Joy: Ünlü yönetmen David O. Russell’ın yeni filmi, 1 Ocak 2016 tarihinde Türkiye seyircisiyle buluşacak. Russell, kuralını bozmayarak Bradley Cooper ve Jennifer Lawrence ile çektiği yeni filminde dev aktör Robert De Niro’yu da kadrosuna kattı. Filmde, Edgar Ramírez, Virginia Madsen, Isabella Rossellini, Diana Ladd, Dascha Polanco, Danica Susan Lucci, Ken Howard ve Drena De Niro’dan oluşan güçlü bir kadro rol alıyor.
Film, dört jenerasyondur yükselişe geçen bir ailenin kızı olan Joy’un; kendi icadı olan çekilir kapanır paspası markalaştırmak için verdiği mücadeleyi konu alıyor. Filmin senaryosu da David O. Russell'ın imzasını taşıyor.
4- Büyük Açık (The Big Short): Adam McKay’in yönettiği film, 8 Ocak 2016’da sinemalarda. Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, John Magaro, Karen Gillan, Melissa Leo ve Marisa Tomei’nin rol aldığı film, Michael Lewis’in gerçek bir hikayeye dayanan çok satan kitabına dayanıyor. Film, 2007-2010 yılları arasındaki finansal kriz sırasında yaşananları konu alıyor. Film, eleştirmenlerden tam not alarak yılın en iyi filmleri arasında gösterildi.
5- İftarlık Gazoz: ‘’Dondurmam Gaymak’’ filminin usta yönetmeni Yüksel Aksu’nun yeni filmi, 29 Ocak 2016’da gösterimde. Yönetmenliğini ve senaristliğini Yüksel Aksu’nun yönettiği filmde, Berat Efe Parlar, Macit Koper, Okan Avcı ve Yılmaz Bayraktar rol alıyor. Cem Yılmaz’ın konuk oyuncu olarak yer aldığı film, 1970’ler Türkiye’sinin küçük bir Ege kasabasında geçiyor.
Filmde olaylar şöyle gelişiyor: ‘’Adem, zeki ve çalışkan bir öğrencidir. 5.sınıfı yeni bitiren Adem, yaz tatilini boş geçirmek istemez ve ailesine Gazozcu Cibar Kemal Usta ile çalışmak istediğini söyler. Zor da olsa ailesinden izni koparan Adem, gazozcu çırağı olarak çalışmaya başlar. Ramazan ayının başıdır ve Adem, camide imamın oruç ile anlattıklarını üzerine alınır, üstelik Berna da oruç tutacaktır. Fakat Ege’nin yaz sıcağında, bir yandan da gazoz satarken oruç tutmak hiç de kolay değildir.
6- Spotlight: Oscar yarışında ön sıralarda ismi geçen film, 29 Ocak 2016’da seyirci karşısına çıkacak. Tom McCarthy’nin yönettiği filmde, geçen yılın Oscar şampiyonu Birdman’in başrol oyuncusu Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci, Billy Crudup, John Slattery ve Jamey Sheridan rol alıyor.
Gerçek bir hikayeden uyarlanan Spotlight, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyor. Film, gazetenin yazarlarından oluşan “Spotlight” takımı, Katolik Kilisesi’ndeki taciz iddilarıyla ilgili araştırmasını ve sonuçta açığa çıkardıkları çok şaşırtıcı bilgileri işliyor.
7- Carol: Oscar ödüllü Cate Blanchett’ın başrolünü üstlendiği film, Patricia Highsmith’in romanından sinemaya uyarlandı. Todd Haynes’in yönetmen koltuğunda oturduğu filmin diğer oyuncuları Rooney Mara, Kyle Chandler, Sarah Paulson, Carrie Brownstein, Jake Lacy, Cory Michael Smith ve John Magaro. Film, 29 Ocak'ta gösterime girecek
Filmin konusu şöyle: Carol, 1950’lilerin New York’unda sosyetenin tanınmış isimlerindendir. Kocasından boşanmak ve kızının velayetini alabilmek için uğraşmaktadır. Therese ise henüz yolun başında genç bir kadındır. Bir butikte mağaza görevlisi olarak çalışan Therese, sıradan yaşamından sıkılmış ve kimliğini aramaktadır. Bu iki farklı dünyaya ait kadının, Carol ve Therese’nin yolları, Manhattan semtinin bu lüks butiğinde kesişir.
8- Kötü Kedi Şerafettin: Bülent Üstün’ün çizgi roman kahramanı Şerafettin ya da bilinen ve sevilen adıyla ‘’Şero’’, animasyon filmiyle ekrana gelmeye hazırlanıyor. İlk fragmanıyla büyük ilgi uyandıran animasyon film, 5 Şubat’ta gösterime girecek. Senaryosunu Levent Kazak ve Bülent Üstün’un kaleme aldığı animasyon filmde Şerafettin’i Uğur Yücel seslendiriyor.
9- My Big Fat Greek Wedding 2: İlk filmiyle romantik komedi severleri fetheden ‘’My Big Fat Greek Wedding’’, 14 yıl aradan sonra geri dönüyor. Kirk Jones II’nun yönettiği filmde yine Nia Vardalos ile John Corbett kamera karşısına geçiyor.
Filmde, ayrıca Ian Gomez, Elena Kampouris, Mark Margolis, Lainie Kazan, Andrea Martin ve Jayne Eastwood rol alıyor. ‘’My Big Fat Greek Wedding 2’’, ilk filmde kültürler arası uyumsuzluğu aşıp evlenen Toula-Ian Miller çiftinin yıllar sonra bu kez problemli kızları nedeniyle anne baba olmanın sıkıntılarını yaşadığı eğlenceli bir komedi.
10- Danimarkalı Kız (Danish Girl): ALS hastalığı nedeniyle yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren Stephen Hawking’i ‘’Herşeyin Teorisi’’ filmiyle ‘’En İyi Oyuncu’’ dalında Oscar kazanan Eddie Redmayne, yine üzerinde çok konuşulan bir filmle izleyici karşısına çıkıyor. David Ebershoff’un aynı isimli kitabından uyarlanan ‘’Danimarkalı Kız’’, 12 Şubat 2016 tarihinde gösterimde olacak.
Lili Elbe ve Gerda Wegener’in gerçek yaşam öykülerinden beyazperdeye uyarlanan film, trans bir birey olan Lili’nin erkeklikten kadınlığa uzanan yolculuğu ve hayatının aşkı Gerda ile evliliğinin öyküsünü konu alıyor. Oscar ödüllü Tom Hooper’ın yönettiği filmde Eddie Redmayne’e, Alicia Vikander, Ben Whishaw, Sebastian Koch, Amber Heard ve Matthias Schoenaerts eşlik ediyor.
11- Yüce Sezar (Hail, Caesar): Joel ve Ethan Coen kardeşlerin yeni filmi, 19 Şubat 2016’da izleyiciyle buluşacak. Film şirketleri için çalışan Eddie Mannix adındaki bir adamın öyküsünü anlatan film, Hollywood stüdyolarını ironik ve eleştirel sinema diliyle hicvediyor.
Senaryosunu da Coen kardeşlerin kaleme aldığı filmde, George Clooney, Josh Brolin, Tilda Swinton, Scarlett Johansson, Channing Tatum, Jonah Hill, Ralph Fiennes ve Frances McDormand’dan oluşan dev bir kadro rol alıyor.
12- Batman v Superman: Adaletin Şafağı (Batman v Superman: Dawn of Justice): Batman ve Superman hayranları, 25 Mart 2016’da ünlü ikiliyle buluşmak için geri sayıma başladı. 2013 yılında gişe rekoru kıran Çelik Adam filminin devamı olacak yapımda Ben Affleck, Batman; Henry Cavill ise Superman rolünde izleyici karşısına çıkacak. Yönetmenilğini Zack Snyder’ın üstlendiği filmin senaryosu David S. Goyer’ın imzasını taşıyor.
13- Deliormanlı: Şampiyon bir boksörün yaşam öyküsünü konu alan film, 1 Nisan 2016 tarihinde izleyici karşısında. Murat Şeker’in yönettiği filmin başrolünde Sarp Levendoğlu yer alıyor. Birce Akalay, Gürkan Uygun, Gamze Demir, Danny Williams, Ünal Silver, Altan Gördüm ve Sema Poyraz’ın diğer rolleri üstlendiği film için Sarp Levendoğlu, aylar süren bir hazırlık döneminden geçti.
14- X-Men: Apocalypse: Gişe rekortmeni serinin yeni filmi, 19 Mayıs 2016 tarihinde seyirciyle buluşacak. Bryan Singer’ın bir kez daha yönetmen koltuğunda oturduğu filmin oyuncuları James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Evan Peters, Oscar Isaac, Nicholas Hoult, Hugh Jackman ve Tye Sheridan. Film, ilk mutant olan Apocalypse’in yeniden ortaya çıkmasıyla beraber X-Men’in onun planlarını bozmak için birleşmesini konu alıyor.
15- Warcraft: İki Dünyanın Karşılaşması (Warcraft: The Beginning): Vikings filminin ünlü yıldızı Travis Fimmel’ın başrolünü üstlendiği film, 10 Haziran 2016’da sinemalarda. Duncan Jones’un yönettiği filmde, Fimmel’ın rol arkadaşları Toby Kebbell, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Rob Kazinsky, Daniel Wu ve Clancy Brown.
World of Warcraft oyununun sinema filminde olaylar şöyle gelişiyor: Ork savaşçılarının ülkeleri yok olur ve hayatta kalanlar yeni bir koloni oluşturmak amacıyla, Azeroth krallığının eteklerine gelir. Azeroth krallığı barışçıl ortamdan yana olsa da eşikteki bu savaş kaçınılmazdır. İki dünyayı birleştiren kapı açıldığında, bir ordu yıkım bekler, diğeri de yok olma ihtimaliyle karşı karşıyadır. Bu karşıt gruplardan iki kahraman, ailelerinin, halklarının ve ülkelerinin kaderini belirleyecek bir çatışma yoluna girerler.
16- Kurtuluş Günü 2: Yeni Tehdit (Independence Day: Resurgence): 1996 yılında gişe rekoru kıran film, 10 yıl aradan sonra geri döndü. Roland Emmerich’in yeniden kamera arkasına geçtiği filmin oyuncuları Bill Pullman, Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Jessie Usher, Vivica A. Fox, William Fichtner, Charlotte Gainsbourg ve Travis Tope. Film, ‘’uzaydan gelen istenmeyen misafirleri’’ bir kez daha ağırlamak zorunda kalan Dünya’yı kurtarmak üzere ekibin harekete geçmesini konu alıyor. Film, 1 Temmuz 2016’da seyirciyle buluşacak.
17- Tarzan Efsanesi (Legend of Tarzan): Ormanlar kralını yıllar sonra beyazperdeye getiren film, 7 Temmuz 2016’da vizyonda. Tarzan’ın Alexander Skarsgard’ın canlandırdığı filmin yönetmeni David Yates. Margot Robbie’nin Tarzan’ın sevgilisi Jane rolünde izleyici karşısına çıkacağı filmin diğer oyuncuları Samuel L. Jackson, Dijmon Hounsou, John Hurt, Ella Purnell ve Casper Crump.
Tarzan’ın yıllardır bilinen hikayesi ise şöyle: ‘’Tarzan gemideki isyancılar tarafından Afrika sahillerinde ıssız bir bölgeye bırakılmış İngiliz bir Lord ve Lady’nin oğullarıdır. Henüz bebekken anne ve babası ölür ve onu maymunlar büyütür. Kala, onun maymun annesidir. ‘’Beyaz adam’’ anlamına gelen ‘’Tarzan’’, aslında onun maymun alemi ismidir. İngilizce ismi ise Clayton, Lord Greystoke’dur. Genç bir adam olduğunda, Jane ile tanışır ve Jane Baltimore’ye döndüğünde gerçek aşkını bulmak için ormanı terkeder. Tarzan ve Jane evlenirler, ve bir süre İngilterede yaşarlar. Bir oğulları, Jack, olur ve bir maymun ismi olan Korak adını alır. Tarzan uygarlığın ikiyüzlülüğü karşısında dayanamaz ve Jane ile birlikte Afrika’ya döner.’’
18- İntihar Timi (Suicide Squad): DC Comics’in anti kahraman timi Suicide Squad’ın macerası beyazperdeye geliyor. Çizgi roman fanatiklerinin uzun süredir heyecanla beklediği yapım, 12 Ağustos’ta gösterime girecek.
David Ayer’in yönettiği filmde ‘’Joker’’ rolünü üstlenen Oscar ödüllü Jared Leto, bu film için aylardır inanılmaz bir fiziksel değişim geçirdi. Filmin diğer oyuncuları Will Smith, Margot Robbie, Ben Affleck, Jai Courtney, Cara Delevingne, Jesse Eisenberg, Joel Kinnaman, Gary Sinise, Jay Hernandez ve Viola Davis.
19- Cehennem (Inferno): Dan Brown’ın kitabından beyazperdeye uyarlanan film, 14 Ekim 2016’da vizyona giriyor. Oscarlı ünlü aktör Tom Hanks, ‘’Da Vinci Şifresi’’ ve ‘’Melekler ve Şeytanlar’’ filmlerinden sonra bir kez daha bir Dan Brown uyarlamasında ‘’Robert Langdon’’ rolünü üstleniyor. Ron Howard’ın yönettiği filmin diğer oyuncuları Felicity Jones, Irrfan Khan, Omar Sy, Sidse Babett Knudsen ve Ben Foster.
20- Doctor Strange: Bir başka çizgi roman uyarlamasının başrolünde de ‘’Sherlock’’ dizisinin ünlü yıldızı ve geçen yılın Oscar adaylarından Benedict Cumberbatch var. Marvel aleminin sevilen süper karakterlerinden biri olan Doctor Strange’in öyküsünü beyazperdeye getiren film, başarılı cerrah Stephen Strange’in süper kahraman olarak yaşadığı ilginç dönüşümü konu alıyor. Film, 4 Kasım 2016 tarihinde vizyona girecek.

2 Yorumlar: "2016 yılında izlenmesi gereken 20 film"

  • comment-avatar
    1 delinin günlükleri 29 Ocak 2016 (10:16)

    Tarantinonun önceki filmi olan Django’yu sinemada izleyemediğim için üzülmüştüm. Ama yeni filmine mutlaka gideceğim. İkinci sıramda da Diriliş var. Reklamı çok mu iyi yapıldı bu filmin ya da gerçekten mükemmel ötesi mi bilmiyorum ama izleyici bu filmi sevmiş durumda. Bu yüzden Dirilişe de gideceğim.

    Fırsat kalır da zaman bulursak diğerlerine de gideriz artık 🙂

    • comment-avatar
      sinekaf 29 Ocak 2016 (14:11)

      Aslında bu film, yani Diriliş’in çok önceden internete düşmesi, hakkında izleyicinin bir numaralı film izleme kriteri olan ”fısıltı gazetesi” faktörün hayata geçirdi. Onun için izleyenler, diğerlerine önerdi. Leonardo DiCaprio’nun Oscar alıp almayacağı tartışması bir nevi reklam faktörü olabilir. Django Unchained için de geç değil. Bulup izleyebilirsiniz. Tarantino’nun filmografisinde çok farklı bir yerde duruyor. Onun ilk Western çalışması en başta… Şimdiden iyi seyirler…

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.