2017 yılının en iyi 10 dizisi

Burcu B. Bilgin

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2017 yılında çok iddialı diziler izleyiciyle buluştu. Altın Küre, Emmy, SAG gibi ödüller için de yarışan bu dizilerden yıl boyunca isminden söz ettiren, eleştirmenler ve seyirciden olumlu not alan 10’unu sizler için derledim.

İşte, 2017 yılının en iyi 10 dizisi:

The Crown

-The Handmaid’s Tale: Margaret Atwood’un aynı adlı romanından ekrana aktarılan distopik yapım öyle büyük bir patlama yaptı ki pilot bölümünün ardından herkes ondan söz etmeye başladı.

Hulu yapımı dizinin Türkiye yayın haklarını Blu TV elinde bulunduruyor. Başrolünü Elisabeth Moss’un üstlendiği dizide Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Max Minghella ve Ann Dowd başlıca rolleri üstleniyor.

The Handmaids Tale

Dizi, doğum oranlarının düşüp nüfusun azalması üzerine yönetime el koyan teokratik diktatoryanın kadınları yöneticilerin evlerinde onların çocuklarını dünyaya getirmek üzere köleleştirmelerini ve ülkeyi sıkıyönetimle cehenneme çevirmelerini anlatıyor.

The Handmaid's Tale

Büyük başarı kazanan dizi, daha ilk bölümlerinde 2. sezon onayını aldı. The Handmaid’s Tale, 12 dalda aday gösterildiği Emmy ödüllerinin 8’ini kazandı. Dizi, gelecek yıl için de 3 dalda Altın Küre, 2 dalda SAG adayı…

The Handmaid's Tale

-Big Little Lies: Bu yılki Emmy törenlerinde The Handmaid’s Tale kadar konuşulan bir başka dizi de Big Little Lies oldu. Limitli dizi (her sezonunda ayrı bir konu ve/veya kadroyla çevrilen dizi film) dalında 8 dalda Emmy kazanan yapım, 6 dalda aday gösterildiği Altın Küre’nin de en önemli yarışçılarından.

Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Alexander Skarsgaard, Shailene Woodley, Adam Scott gibi oyunculardan oluşan iddialı bir kadroya sahip olan Big Little Lies, mini dizi olarak planlansa da gördüğü büyük ilgi ve ödül yağmuru üzerine 2. sezonu için onay aldı.

Big Little Lies

Esrarengiz bir olay sebebiyle sıradan üç ev kadınının hayatlarının değişmesini konu alan dizi, en başından merak uyandıran olayı flashbacklerle ilerleyerek finalde veren müthiş kurgusuyla da dikkatleri üzerinde topladı.

Big Little Lies

-This is Us: Öyle bir dizi düşünün ki seyirci, daha ilk bölüm finalinde günlerce etkisinden çıkamasın. Ekrana gelir gelmez izleyiciyi fetheden This is Us, tüm zamanların en şaşırtıcı 1. bölüm finali unvanını elde etti.

Her bölümünde gözyaşlarına boğan, ama bir o kadar da neşeli anlara sahne olan aile dizisi, 2. sezonunu tamamladı.

2016 yılında ekrana geldiği 1. sezonun ilk bölümünden sonra 2 ve 3. sezon onaylarını da alan This is Us tam bir ödül rekortmeni.

Başrol oyuncularından Sterling K. Brown’ın Emmy dahil ödüle boğulmasını sağlayan yapımın 22 ödülü var. This is Us, 2018 Altın Küre yarışında da 3 dalda adaylık sahibi.

Sterling K Brown This is Us

Mandy Moore, Milo Ventimiglia, Chrissy Metz, Justin Hartley ve Sterling K. Brown’ın başrolünü üstlendiği dizi, doğar doğmaz kaderleri ortak olan üç kişi ve ailelerinin sıcacık öyküsünü anlatıyor.

This is Us

-Dark: Netflix ekranında bu sene izleyicisiyle tanışan Alman yapımı dizi kısa sürede popüler oldu. Netflix’in Almanca çekilen ilk orijinal yapımı olan dizi, fragmanı ve ilk bölümündeki mekan benzerliği sebebiyle ilk başta Stranger Things’e benzetildi.

İlerleyen bölümlerde aslında iki dizinin birbirine benzemediği, Dark’ın çok daha farklı bir konusunun olduğu anlaşılırken dizi giderek izleyiciyi kendine çekti.

Almanya’nın Winden isimli küçük bir kasabasında geçen dizi, kasabada yaşanan kayıp vakalarıyla beraber gizemli olayların merkezine gidiyor ve macera başlıyor.

Dark

Kurgusuyla izleyiciyi üç farklı kuşak ve zaman dilimine götüren başarılı dizi, ”Geçmiş, şu an ve gelecek arasındaki fark, inatçı bir illüzyondan ibarettir” diyen Einstein’ın zamanın çizgiselliğiyle ilgili teorisini de masaya yatırıyor.

Çok başarılı bir sinematografiye de sahip olan Dark’ın 2. sezonu için Netflix yeşil ışık yaktı.

Dark

-Mr. Robot: Çok parlak 1. sezon, biraz vasat 2. sezonun ardından Mr. Robot zengin alt metinlerle dolu 3. sezonunda turnayı gözünden vurdu.

ABD-Çin ilişkileri, Kuzey Kore tehditi, Bitcoin kasırgası, Trump’ın göreve gelişiyle farklılaşan ABD ve değişen dünya düzenine göndermeleriyle güncel sorunları masaya yatıran Mr.Robot yılın en iyilerindendi.

Mr Robot

İzleyiciyi yapboz çözer gibi zihnini çalıştırmaya yönelten dizide artık Rami Malek, Elliot Alderson rolünde ustalık dönemini sürerken, sezonun sürprizi Irvin rolündeki başarılı performansıyla Bobby Cannavale idi.

Gerçek ile illüzyonun birbirine girdiği bu başarılı yapım, 4. sezon onayını da aldı.

Mr Robot

-How to Get Away with Murder: En başarılı gizem/suç dramalarından How to Get Away with Murder, 2014 yılından bu yana grafiğini sürekli yukarı taşıyarak ekran serüvenini sürdürüyor.

Başrolünü Oscar ve Emmy ödüllü Viola Davis’in üstlendiği dizi, başarılı hukuk profesörü Annalise Keating ve staj için yanına aldığı 5 öğrencisinin karıştıkları bir cinayet sebebiyle hayatlarının değişmesini işliyor.

Dizi, her sezon başında ne olduğunu göstermeden finale ilişkin ipucu veren, sezon finaline kadar flash back ve flash forwardlar yoluyla olayın ne olduğunu nefes kesici bir tempoyla anlatıyor.

How to Get Away with Murder

Bu ilgi çekici dizi, diğer başrol oyuncuları Matt McGorry, Jack Falahee, Aja Naomi King, Karla Souza, Charlie Weber ve Conrad Ricamora’yı da büyük şöhrete kavuşturdu. Tüm oyuncuların şu anda sosyal medyada yüzbinlerce takipçisi var.

How to Get Away with Murder 4. sezon kış tatilinden 18 Ocak 2018 tarihinde dönecek.

How to Get Away with Murder set

-Outlander: Ekranda 3. sezonunu tamamlayan tarihi/fantastik dizi Outlander, giderek hayran sayısı artan bir başka yapım. Diana Gabaldon’ın aynı adlı romanlarından ekrana uyarlanan dizi, iki farklı zaman dilimini birleştiriyor.

Dizide baş kahramanlar Jamie Fraser’ı canlandıran Sam Heughan ile Claire rolündeki Caitriona Balfe dizi öncesinde neredeyse tanınmıyorken bugün dünya çapında şöhrete sahip.

Outlander, ilginç bir şekilde kendini bir anda 200 yıl öncesinde ve 18. yüzyıl İskoçya’sında bulan İngiliz savaş hemşiresinin aniden değişen yeni yaşamını, dönemin gelişmeleri eşliğinde anlatıyor.

Outlander Sam Heughan Jamie Fraser

Bu sürükleyici yapım, 4. sezon onayını aldı. Seyircinin büyük ilgisi ve eleştirmenlerden aldığı yüksek puanlar sebebiyle de 5. sezon için şimdiden görüşme masasına oturuldu.

Outlander

-13 Reasons Why: Jay Asher’ın psikolojik dram türündeki aynı adlı kitabından ekrana uyarlanan Netflix dizisi 13 Reasons Why, ekrana gelişiyle beraber büyük yankı uyandırdı.

Tüm dünyada konuşulan dizi, özel bir lisede öğrenim gören, okul saatleri dışında ise bir sinemada çalışan 17 yaşındaki Hannah Baker’ın (Katherine Langford) arkasında 13 kaset bırakarak ölüm sebeplerini anlatmasını konu alıyor.

13 Reasons Why

Listeme aldığım yapımlarda dikkate aldığım kurgu ve başarılı senaryo örgüsüne sahip bir başka yapım olan 13 Reasons Why, Hannah’nın intiharından başlayarak kasetler aracılığıyla geriye gidiyor ve genç kızın 13 arkadaşıyla ilişkilerinden yola çıkarak ölümüyle sebep-sonuç ilişkisi kuruyor.

Mini dizi olarak düşünülen yapımın gördüğü ilgi üzerine 2. sezonunun yapılması kararlaştırıldı ve hazırlıklara başlandı.

13 Reasons Why

-Twin Peaks: Ekrana veda ettiği zaman dünyaya gelenler yetişkin oldular, eski bölümlerini izleyenler şimdi orta yaşlı ama o eskimiyor. Efsane 25 yıl aradan sonra geri döndü ve hem hatırlayanları, hem de yeni tanışanları fethetti.

Televizyon ekranının en deneysel işlerinden biri olan dizi, Cannes Film Festivali’nde gösterime giren ilk dizi film olarak tarih yazdı.

David Lynch imzalı yapım, 25 yıl öncesinden de daha karmaşık bir yapıyla her bölümüyle adeta ”beyin yakarken” yine içinden çıkılması güç bir finalle seyirciyle vedalaştı.

Twin Peaks

Peki bu bir veda mı yoksa kısa bir ayrılık mı onu da enteresan finali tam çözemediğimiz gibi henüz bilmiyoruz. David Lynch ise ser verip sır vermiyor ve sadece şöyle diyor: Ben asla ”asla” demem…

Twin Peaks

-The Crown: Dünyanın en meşhur ve en uzun süre tahtta kalan kraliçesi olan 91 yaşındaki II. Elizabeth ile kraliyet ailesinin yaşam öyküleri çevresinde İngiltere yakın tarihine ışık tutan The Crown dizisi 2. sezonunu tamamladı.

İngilizler kadar dünyanın her tarafından seyirciyi fetheden bu ilginç yapım, iyi bir dizi seyri sunduğu kadar tarih dersi de verdi. Kraliyet ailesinin yaşamını ekrana getirirken çok cesur davranan dizideki bazı olayların tarihte nasıl cereyan ettiği şu günlerde tartışma konusu…

The Crown

Netflix’in 3 ve 4. sezonlar için de ekran vizesi verdiği dizide Kraliçe Elizabeth’i canlandıran, Altın Küre ödüllü Claire Foy ile eşi Prens Philip rolündeki Matt Smith ise yerlerini başka oyunculara bırakmak üzere izleyiciyle vedalaştı.

Yeni sezonlarda çok tartışılan Prenses Diana-Prens Charles evliliği de ekrana gelecek.

The Crown

NOT: Listede 10 dizi olabildiği için alamamaktan üzüldüklerim seri katillerle ilgili FBI araştırmalarının başladığı dönemi anlatan Mindhunter, ilgi çekici suç dizisi Ozark, otistik bir gencin dünyasını konu alan Atypical, yine iyi bir sezona imza atan Better Call Saul, hukuk dizisi The Good Fight, iyi bir final sezonu yapan Broadchurch, cennet-cehennem komedisi The Good Place, Jessica Biel’ın sürüklediği suç dizisi The Sinner, Fransız yapımı başarılı komedi Call My Agent/Dix Pour Cent ve son olarak sezonu halen bitmemiş olduğundan Peaky Blinders

Yorum Yapılmamış: "2017 yılının en iyi 10 dizisi"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.