2020 yılında izlenmesi gereken 30 film

Burcu B. Bilgin

2019 yılı, geleneği bozmayarak yine süper kahraman ve aksiyon filmleri ile Disney yapımı animasyonların gişe yaptığı bir yıl oldu.

Her ne kadar gişeyi bunlar domine etse de en çok konuştuğumuz filmler drama cephesinden geldi. Batman’in ezeli düşmanının önceki yaşamını anlatan Joker, hiç şüphesiz yılın en çok konuşulan filmiydi.

Yine Al Pacino, Robert De Niro ve Joe Pesci gibi üç devi buluşturan Martin Scorsese, The Irishman ile ilgiyi üzerinde topladı.

Yılın sonunda ise boşanmaya gerçekçi bir ayna tutan, Altın Küre ödüllerinde de 6 dalda aday gösterilen The Marriage Story büyük alkış aldı.

Yerli filmler açısından ise “mısır kavgası” diye andığımız sinema yapımcılarıyla dağıtımcılar arasındaki tartışma, gişeyi olumsuz etkiledi.

Filmlerini Sinema Yasası’nın yürürlüğe girişi sonrasına erteleyen yapımcılar, gişede beklediğini bulamadı.

2020’de ise her daldan ilginç filmler seyredeceğiz. Yine süper kahraman yapımlarının devamları, aksiyon filmleri kadar Oscar, Altın Küre, SAG ve film festivallerinde yarışacak yapımlar da bizlerle olacak. Vizyon takvimi belli olmayan kimi yerli projeler de sıra bekliyor.

Sizler için geçen yıl hazırladığım 2019’da izlenmesi gereken filmler listesi, büyük bir ilgiyle karşılandı. Bu yıl listeyi daha da genişleterek hazırladım.

İşte, 2020’de izlenmesi gereken yerli ve yabancı 30 film:

Dolittle Robert Downey JR

-1917 (10 Ocak): Ünlü yönetmen Sam Mendes’in kamera arkasına geçtiği film, 1. Dünya Savaşı’nda yaşananları konu ediyor.

Üç dalda Altın Küre adayı olan filmin, Oscar ve diğer ödül törenlerinde de söz sahibi olması bekleniyor.

Filmde, Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Richard Madden, George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong ve Daniel Mays gibi isimlerden oluşan ünlü bir kadro rol alıyor.

1917 George MacKay

Filmin konusu şöyle:

I. Dünya Savaşı sırasında Britanya askeri olan Schofield (George McKay) ve Blake (Dean-Charles Chapman), gerçekleştirilmesi imkansız gibi görünen bir göreve atanır.

Görevleri, zamana karşı yarışırken düşman bölgesini geçerek yüzlerce askerin ölümünü engelleyecek bir mesaj iletmektir. Blake’in kardeşi de bu askerlerin arasındadır.

1917 Andrew Scott

-Knives Out (10 Ocak): Yine bir başka şöhretler buluşması olan bu film, Agatha Christie romanlarının tadını sinemaya taşıyacak. Filmin başrolünde beyazperdenin son James Bond’u Daniel Craig var.

Rian Johnson’ın yönettiği bu film de 3 dalda Altın Küre adayı. Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, Christopher Plummer, Katherine Langford ve Lakeith Stanfield’ın rol aldığı filmin konusu şöyle:

Suç romanı yazarı Harlan Thrombey (Christopher Plummer), 85. yaş gününde evinde ölü bulunur. Meraklı dedektif Benoit Blanc (Daniel Craig) gizli olarak cinayet araştırmasında yer almaya başlar.

Thrombey’nin ailesine soruşturma için başvurulur, ancak aile üyeleri çok tuhaftır. Blanc yüzeyde görünenlerin altını kazımak ve tüm yalanları ortaya çıkararak Thrombey’nin ölümünün ardındaki gerçeği bulmayı hedefler.

Knives Out


-Doktor Dolittle’ın Yolculuğu/Dolittle (17 Ocak): Eddie Murphy’nin başarılı yorumuyla bilinen Doktor Dolittle, 22 yıl sonra bu kez Robert Downey JR’nın performansıyla sinemaseverlerle buluşacak.

Live action filmin yönetmeni Stephen Gaghan. Filmde Downey JR’a, Jessie Buckley, Antonio Banderas ve Michael Sheen ile Jim Broadbent, ayrıca hayvanların dublajlarıyla Rami Malek, Ralph Fiennes, Selena Gomez, Emma Thompson ve Octavia Spencer eşlik ediyor.

Dolittle Robert Downey JR

Filmde olaylar şöyle gelişiyor:

Eşini kaybeden İngiltere’nin en ünlü doktor ve veterinerlerinden Dr. John Dolittle (Robert Downey JR), kendini uzaktaki malikanesine kapatmıştır.

Ancak, genç kraliçenin hastalandığını öğrenince Ada’ya doğru yola çıkar. Ona genç çırağı ve endişeli bir goril, kuş beyinli bir ördek, alaycı deve kuşu, kutup ayısı ve akıl hocası olan papağan da eşlik eder.

Dolittle Robert Downey JR

-Sefiller/Les Miserables (31 Ocak): Adını Victor Hugo’nun aynı adlı ölümsüz romanından alan film, günümüzde ve başka bir konuyu işliyor.

“En İyi Yabancı Film” dalında Oscar aday adayı olan film, aynı dalda Altın Küre’ye de aday. Ladj Ly’nin yönettiği filmin konusu şöyle:

Stephane, Paris banliyölerinden Montfermeil’deki suçla mücadele eden bir birliğin yeni üyesidir. Yeni ortamına adapte olmaya çalışan Stephane, birliğin deneyimli üyeleri olan Chris ve Gwada ile birlikteyken komşu çeteler arasındaki gerginliğin hızlıca yükseldiğini fark eder.

Les Miserables

-Tavşan Jojo/Jojo Rabbit (31 Ocak): Henüz 12 yaşındaki başrol oyuncusu Richard Griffin Davis’e Altın Küre adaylığı getiren bu ilgi çekici film, aynı zamanda “En İyi Film” adayı.

Taika Waititi’nin yönettiği filmde genç oyuncunun rol arkadaşları Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Scarlett Johansson, Sam Rockwell ve Alfie Allen.

Jojo Rabbit Scarlett Johansson Roman Griffin Davis

Filmin konusu şöyle:

Hitler’in ordusunda yer alan Jojo Betzler (Roman Griffin Davis) adlı çocuk, annesi Rosie’nin (Scarlett Johansson) evlerinde Yahudi bir kızı gizlice misafir ettiğini öğrenir.

Bu kız, evlerinin çatı katında kalmaktadır. Bu durum en yakın sırdaşı ve hayali arkadaşı Hitler olan Jojo’nun kafasında büyük bir karmaşaya yol açar.

Jojo Rabbi Roman Griffin Davis

-Yırtıcı Kuşlar/Birds of Prey (7 Şubat): Geçen yıl Joker’in doğuşunu izlemiştik, bu sene ise Harley Quinn’in (Margot Robbie) senesi olacak.Cathy Yan’ın yönettiği filmde, Robbie’ye Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett Bell, Rosie Perez, Ewan McGregor ve Chris Messina eşlik ediyor.

Filmin öyküsü şu şekilde:

Yırtıcı Kuşlar, bir mafya babası tarafından kaçırılan genç bir kızın, kurtarılması için kolları sıvar.

Harley, Gotham’da suçla savaşan Helena Bertinelli ve yakın dövüş ustası Dinah Laurel güçlerini birleştirip kızı kurtarmak için Black Mask’la mücadele eder.

Birds of Prey Yırtıcı Kuşlar Margot Robbie



-Kirpi Sonic/Sonic the Hedgehog (14 Şubat): Sevimli mi sevimli mavi kirpi Sonic’in macerasını konu alan live action filmle yılın ilk aylarında tanışacağız.

Jeff Fowler’ın yönettiği filmde seyirci, Jim Carrey ile de hasret giderme fırsatını bulacak. Filmin diğer oyuncuları James Marsden, Tika Sumpter, Neal McDonough ve tabii ki şirin kirpi Sonic.

Film, Kirpi Sonic’in, şeytani doktor Ivo “Eggman” Robotnik’in ele geçirdiği yüzükleri geri almak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Jim Carrey Kirpi Sonic

-Sessiz Bir Yer 2/A Quiet Place Part 2 (20 Mart): Aktör ve yönetmen John Krasinski’nin korku serisi, ikinci filmle devam ediyor.

Filmde Krasinski ve eşi Emily Blunt’ın yanı sıra, Noah Jupe ve Millicent Simmonds yer alıyor.

İlk filmde, güvenlikleri için seslerinden vazgeçen bir ailenin hikayesi konu ediliyordu. Filminin devamında ise aile bu kez seslerinden vazgeçmenin de kötücül güçleri durduramadığını fark ediyor ve mücadele başlıyor.

A Quiet Place 2 Emily Blunt

-Ölmek İçin Zaman Yok/Bond 25: No Time to Die (3 Nisan): Serinin 25. filmi olduğu için ismi belirlenene dek uzun süre “Bond 25” olarak anılan yapım nihayet adını ve vizyon tarihini buldu.

Eğer geçen seferki gibi fikrini değiştirmezse Daniel Craig’i son kez Bond rolünde izleyeceğimiz filmin yönetmeni Cary Joji Fukunaga.

Filmin diğer oyuncuları Rami Malek, Lea Seydoux, Ben Whishaw, Naomie Harris, Jeffrey Wright, Christoph Waltz ve Lashana Lynch.

No Time To Die Daniel Craig

Filmin konusu şöyle:

Aktif hizmetten ayrılan James Bond (Daniel Craig), yeni hayatına uyum sağlamaya çalışır. Jamaika’da sakin yaşamının keyfini çıkaran Bond’un huzuru, CIA’den eski dostu Felix Leiter’ın (Jeffrey Wright) yardım istemesiyle bozulur.

Daniel Craig James Bond

Bond’dan kaçırılan bir bilim adamını kurtarılması istenmektedir. Sandığından da tehlikeli olan bu işi kabul eden Bond, yeni teknolojilerle silahlanmış, kötü adam Safin’in (Rami Malek) peşine düşer.

No Time To Die

-Mulan (17 Nisan): Disney animasyonu 1998’de yapılan Mulan, bu kez filmiyle seyirci karşısına çıkacak.

Niki Caro’nun yönettiği filmde Mulan’ı Yifei Liu canlandırıyor. Filmin konusu şu şekilde:

Çin İmparatoru, her aileden bir erkeğin, ülkeyi Kuzey istilacılarına karşı korumak için orduda görev yapmasına karar verir. Ancak Hua Mulan, hasta babasının sağlığı için korktuğundan, onun yerine erkek kılığına girerek savaşa katılır. 

Mulan

-Ema (24 Nisan): Şilili yönetmen Pablo Larrain’in imzasını taşıyan film de yılın merakla beklenen dramaları arasında.

Latin Amerika’nın yetiştirdiği en iyi aktörlerden Gael Garcia Bernal ile Mariana di Giralamo’yu buluşturan filmde, diğer rollerde Santiago Cabrera, Mariana Loyola ve Catalina Saavedra var.

Ema

Filmin konusu şöyle:

Ema (Mariana di Giralamo), çok yetenekli genç bir dansçıdır. Koreograf eşi Gaston (Gael Garcia Bernal) ile uzun uğraşlar sonucu Polo’yu evlat edinir. Çekirdek ailesi ile mutlu bir yaşam süren Ema’nın hayatı, Polo’nun içinde olduğu bir trajediyle altüst olur.

Maria di Giralamo Gael Garcia Bernal

-Black Widow (1 Mayıs): Son dönemde Marriage Story filmiyle alkışladığımız Scarlett Johansson, bu kez yine süper kahraman ayakkabılarını giyiyor.

Cate Shortland’ın kamera arkasına geçtiği filmde Johansson’un rol arkadaşları Robert Downey JR, Florence Pugh, Rachel Weisz, David Harbour, Ray Winstone ve O.T Fagbenle.

Film, Yenilmezler/Avengers ekibinin usta casusu Natasha Romanoff/Black Widow’un ilk solo filmi.

Black Widow Scarlett Johansson

-Greyhound (15 Mayıs): Başrolünü usta aktör Tom Hanks’in üstlendiği proje de yılın iddialı yapımlarından.

Greyhound Tom Hanks

Aaron Schneider’in yönettiği filmde Hanks’in yanı sıra, Stephen Graham, Manuel Garcia-Rulfo ve Elisabeth Shue var.

Film, 2. Dünya Savaşı’nda Alman denizaltılardan kaçarak Atlantik’i geçmeye çalışan savaş gemisi Greyhound’un kaptanı Ernest Krause’nin hikayesini anlatıyor.

Greyhound

-Hızlı ve Öfkeli 9/Fast and Furious 9 (22 Mayıs): Uzun soluklu seri, 9. filmiyle seyirci karşısına çıkacak. Justin Lin’in yönettiği filmde Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Lucas Black, Jordana Brewster ve Finn Cole’u izleyeceğiz.

Filmden paylaşılan fotoğraf ise 2013’te hayatını kaybeden Paul Walker’ın da film teknolojisiyle yapıma dahil edileceğinin ipucunu verdi.

-Wonder Woman 1984 (5 Haziran): İlk filmi gişe rekorları kıran Wonder Woman, 2020’de yeni bir filmle dönüyor.

Güçlü kadın savaşçı Diana Prince’i bir kez daha Gal Gadot’ın canlandırdığı filmdeki rol arkadaşları Chris Pine, Pedro Pascal, Kristen Wiig, Robin Wright ve Connie Nielsen.

Wonder Woman Gal Gadot

-Artemis Fowl (12 Haziran): Ünlü İngiliz oyuncu ve yönetmen Kenneth Branagh’ın yönettiği film, yılın ilgi çekici fantastik yapımlarından.

Ünlü aktör ve yönetmen Kenneth Branagh’ın kamera arkasına geçtiği filmde Artemis Fowl’u Ferdia Shaw canlandırıyor.

Lara McDonnell, Dame Judi Dench, Josh Gad gibi ünlülerin de kadrosunda olduğu film, sayısız suç dehasına sahip bir aileden gelen Artemis’in kendini bir güç savaşının ortasında bulmasını anlatıyor.

Artemis Fowl Ferdia Shaw

-Top Gun: Maverick (26 Haziran): Tom Cruise, 33 yıl sonra kendisine şöhreti getiren Top Gun filminin devamı için kamera karşısına geçti.

Filmde 57 yaşındaki Tom Cruise, yine pilot Pete “Maverick” Mitchell rolünde seyirci karşısına çıkıyor.

Yönetmenliğini Joseph Kosinski’nin üstlendiği filmde, Top Gun’da Maverick’in azılı düşmanı olan Iceman rolünde Val Kilmer yeniden izleyiciyle buluşuyor.

Top Gun Maverick Tom Cruise Jennifer Connelly

Yine ilk filmde ölen, Maverick’in beraber uçtuğu pilot Nick “Goose” Bradshaw’un oğlu Bradley rolünde Miles Teller yer alıyor. Filmdeki diğer oyuncular Jennifer Connelly, Glen Powell, Jon Hamm ve Manny Jacinto.

Top Gun

-Hayalet Avcıları: Öteki Dünya/Ghostbusters: After Life (10 Temmuz): Ghostbusters serisinin devam halkası olan yapımın yönetmen koltuğunda Jason Reitman oturuyor.

Bir ailenin hayatına odaklanan filmin kadrosunda Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Carrie Coon, Paul Rudd Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver gibi isimler yer alıyor.

Ghostbusters After Life

-Tenet (17 Temmuz): Sinemanın dahi yönetmeni Christopher Nolan’ın yeni filmi, yaz aylarında görücüye çıkıyor.

John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Michael Caine ve Kenneth Branagh’ın rol aldığı film, uluslararası casusluk, zaman yolculuğu ve evrimi konu alıyor.

Tenet Robert Pattinson John David Washington

-Minions: The Rise of Gru (31 Temmuz): Sevimli minyonlar da 2020’oe seyircisiyle yeniden buluşacaklardan.. Kyle Balda ile Brad Ableson’ın yönettiği macerada şunlar olacak:

Stuart, Kevin ve Bob bir süpermarketten muzlarını alamadıkları için oldukça sinirlidir. Bu duruma çözüm bulmak isteyen ekip, Beyaz Saray’a doğru yola koyulur.

Minions

Durumu şikayet etmek için Beyaz Saray’a geldiklerinde ise kendilerini kapının önünde bulurlar. Kovuldukları için şaşkın ve bir o kadar da sinirli olan Stuart, Kevin ve Bob, intikam almak için hükümeti devirmeye karar verir.


Minions

-Bill and Ted Face the Music (21 Ağustos): İki kafadar Bill (Alex Winter) ve Ted’i (Keanu Reeves), 31 yıl sonra yeniden buluşturan film de 2020’nin sürprizlerinden.

İkiliye William Sadler, Brigette Lundy-Paine, Samara Weaving ve Scott Mescudi’nin eşlik ettiği filmin yönetmeni Dean Parisot.

Film, gezegeni kurtarmak için bir şarkı yazan, sonra da işe yarayıp yaramadığını anlamak için geleceğe gitmeye uğraşan ikilinin yeni macerası.

Bill and Ted Face the Music Keanu Reeves Alex Winter

-The King’s Man: İlk Görev (18 Eylül): Mark Miller ve Dave Gibbosn’ın çizgi romanlarından sinemaya uyarlanan filmin yönetmeni Matthew Vaughn.

Filmde, Aaron Tyler-Johnson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Matthew Goode, Charles Dance, Stanley Tucci, Daniel Brühl ve Tom Hollander rol alıyor.

The King’s Man, milyonlarca insanı öldürecek bir savaş planlayan tiranlar ve suçlu zihinlere karşı bir adamın onları durdurmaya çalışmasını işliyor.

The King's Man

-Nil’de Ölüm/Death on Nile (9 Ekim): Agatha Christie’nin aynı adlı eserinden uyarlanan film, son çevriminin üzerinden 41 yıl sonra yeniden seyirciyle buluşacak.

1937 tarihli kitaptan uyarlanan filmin yönetmeni, 2017’de de yine bir başka Agatha Christie uyarlaması olan Doğu Ekspresi’nde Cinayet filmini beyazperdeye getiren Kenneth Branagh.

Death on Nile Nil'de Ölüm Kenneth Branagh

Gal Gadot, Armie Hammer, Emma Mackey, Rose Leslie, Annette Bening ve Emma Mackey’nin rol aldığı film, Mısır’a doğru giden bir gemide işlenen cinayeti ve ardından çözme çabalarını konu alıyor.

Death on Nile Nil'de Ölüm Gal Gadot

-Eternals (5 Kasım):  Sezonun iddialı projelerinden Eternals, ünlü yıldızları bünyesinde toplayan bir başka film.

Chloe Zhao’nun yönettiği film, Game of Thrones’un 3. sezonundan bu yana aynı projede yer almayan Richard Madden ve Kit Harington’ı buluşturuyor.

Game of Thrones Jon Snow Robb Stark

Filmde ayrıca Angelina Jolie, Kumail Nanjiani, Ma Dong-seok, Lauren Ridloff ve Brian Tyree Henry rol alıyor.

The Eternals, kozmik varlıklar olan Celestiallar’ın milyonlarca yıl önce insanlar üzerinde deneyler yaparak Eternallar ve Deviantlar’ı yaratma hikayesini anlatıyor.

Jonny Lee Miller Angelina Jolie

-Dune (17 Aralık): Son olarak 1984 yılında sinemaya aktarılan, Frank Herbert’in 1965 yılında yazdığı Dune yeniden beyazperdede.

Denis Villeneuve’un yönettiği filmde Rebecca Ferguson, Timothee Chalamet, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Stellan Skarsgaard, Josh Brolin, Oscar Isaac gibi isimlerden oluşan iddialı bir kadro var.

Jason Momoa Helen Mirren Oscar

Dune’un konusu şöyle:

Galaksinin farklı noktalarındaki gezegenler, rakip feodal aileler tarafından yönetilmektedir. “Baharat” adlı çok değerli bir kaynağın tek üreticisi olan çöl gezegeni Arrakis’in kontrolü çok önemlidir.

Dune Kyle MacLachlan Timothee Chalamet

Ancak bu kaynak, yüksek bilinç, uzun bir yaşam süresi ve yıldızlarası seyahat imkanı sunarken, ciddi yan etkileri de vardır.

Kaynağı elde etmek isteyen Harkonenler tarafından Paul (Timothee Chalamet) ve ailesine tuzak kurulur ve Paul’ün ailesi darmadağın olarak firari hale gelir.

Dune


-West Side Story (17 Aralık): Dünyanın en ünlü müzikallerinden Batı Yakası Hikayesi, yeni bir film uyarlamasıyla dönüyor.

Yönetmenliğini Steven Spielberg’in üstleneceği filmde Ansel Elgort, Rachel Zegler, Mike Faist, Rita Moreno, Ana Isabelle ve Maddie Ziegler rol alıyor.

Shakespeare’in ölümsüz eseri Romeo ve Juliet’ten esinlenilerek konuyu Amerika’daki göçmen iki aileyle işleyen ünlü eser, Jets ve Sharks adlı iki rakip göçmen grubun üyeleri Tony ve Maria’nın trajediyle biten aşkını konu alıyor.

West Side Story Batı Yakası Hikayesi

-Uncharted (24 Aralık): Konsol oyunundan sinemaya aktarılan bu yapımın yönetmeni Travis Knight.

Filmde Tom Holland ve Mark Wahlberg rol alırken, kadrodan diğer isimler henüz belli değil. Uncharted, ünlü konsol oyunu kahramanı Nathan Drake’in öyküsünü konu alıyor.

Uncharted

TARİHİ BELİRSİZ YERLİ FİLMLER

-Karanlık Gece: Sonbahar, Gelecek Uzun Sürer, Rüzgarın Hatıraları gibi filmlerle tanınan Özcan Alper’in yeni filminde başrolü Sibel Kekilli ile Berkay Ateş üstleniyor.

Film, Toroslar’da geçen bir linç hikayesini işleyecek.

Sibel Kekilli

-Selim Bey’in Yolculuğu: Yönetmenliğini Çağan Irmak’ın üstleneceği film, Haluk Bilginer ile Farah Zeynep Abdullah’ı buluşturuyor.

Son olarak Bizi Hatırla filmini yöneten Irmak’ın yeni filminin detayları şimdilik belirsiz.

Haluk Bilginer Emmy

-Ya İstiklal Ya Ölüm: Fenerbahçe’nin İstiklal Savaşı sırasında aktif rol üstlenmesini ve İngiltere Milli Takımı ile General Harrington Kupası’nda oynadığı maçı anlatan filmin yönetmeni Murat Şeker.

Filmde Nejat İşler, Kuvay-ı Milliye’ye bağlı Kadıköy Grubu’nun lideri Mehmed’i canlandıracak.

Kaybedenler Kulübü Yolda Nejat İşler Yiğit Özşener

1 Yorum: "2020 yılında izlenmesi gereken 30 film"

  • comment-avatar
    Ufuk Onan 24 Aralık 2019 (12:35)

    Teşekkürler, benim için rehber oluyor, izlemediklerimi yakalayabiliyorum.

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.