2016 yılının gişe rekortmeni 20 film

Burcu B. Bilgin

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2016 yılında tüm dünyada en yüksek gişe hasılatını yine animasyon ve bilim kurgu yapımları elde etti. Esasen animasyonlar geçen yıla oranla bir adım daha öne geçerek, listenin neredeyse yarısında yer buldu. Dram, romantik komedi, aksiyon, korku gibi türler ise listede yer bulmazken, farklı türdeki tek yapım Jason Bourne oldu.

2016 yılında dünya çapında en çok izlenen film, Türkiye’de ”Kaptan Amerika:Kahramanların Savaşı” ismiyle gösterilen Captain America: Civil War oldu. Marvel evreni kahramanlarının bir kez daha dünya çapında gişe rekoruna imza attığı filmin yönetmenleri Anthony ve Joe Russo.

Chris Evans, dördüncü kez Kaptan Amerika rolünü üstlendiği filmde başrolü Robert Downey JR. ile paylaşıyor. İkiliye Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Elizabeth Olsen, Paul Rudd ve Daniel Brühl eşlik ediyor.

Film, tüm dünyada toplam 1 milyar 153 milyon 304 bin dolar gişe hasılatı yaparken, bu rakamın 408 milyon 84 bin 349 doları Kuzey Amerika’dan (ABD ile Kanada sinemaları), 745 milyon 220 bin 146 doları ise diğer ülkelerin toplamından geldi. Filmin konusu şöyle:

Yenilmezler’in dahil olduğu olay kötü sonuçlanınca, politik güçler Yenilmezler’in bir otorite tarafından takip edildiği ve yönlendirildiği bir sistem kurulması için baskı yapmaya başlarlar. Bu durum Yenilmezler’in fikir ayrılığına düşerek iki gruba ayrılmasına neden olur.

Steve Rogers’ın önderliğinde Yenilmezler’in hükümet baskısı olmaksızın özgür bir biçimde insanlığı korumaya devam etmesini savunan grup ve Tony Stark’ın şaşırtıcı bir biçimde hükümet kontrolünü ve müdahalesini destekleyen bir diğer grup…

Finding Dory

Listenin ikinci sırasında Kayıp Balık Dori/Finding Dory adlı animasyon film var. Kayıp Balık Nemo adlı ilk macerası 2003 yılında vizyona giren animasyonun yönetmeni ilk filmde de kamera arsanına geçen Andrew Stanton.

Film, 486 milyon 295 bin 561 doları Kuzey Amerika, 541 milyon 476 bin 8 doları diğer ülkelerde olmak üzere 1 milyar 27 milyon 569 bin dolar gişe hasılatına imza attı. Kayıp Balık Dori’nin öyküsü şöyle:

Nemo ve Marlin ile mutlu yaşayan, herkesin sevdiği unutkan mavi Tang balığı Dori, aniden ailesinin onu arıyor olabileceğini hatırlayınca Marlin ve Nemo’yu da alarak okyanusu aşar. Dori, California’nın prestijli rehabilitasyon merkezi ve akvaryumu olan Deniz Yaşam Enstitüsü’ne gider.

Listenin üçüncü basamağı Türkiye’de Zootropolis: Hayvanlar Şehri ismiyle gösterime giren Zootopia filmine ait. Film, Kuzey Amerika’da 341 milyon 268 bin 248, diğer ülkelerde 682 milyon 515 bin 947 dolar getirerek toplamda 1 milyar 23 milyon 784 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Byron Howard’ın yönettiği Zootopia, medenileşmiş ve teknoloji kullanabilen hayvanların bir arada yaşadığı bir şehirde yaşanan ilginç bir polisiye öyküsünü anlatıyor. Filmin yerli seslendirme kadrosunda Cem Yılmaz, Aysun Topar ve Fatih Özacun yer aldı.

Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı, Kayıp Balık Dori ve Zootopia, 2016 yılının 1 milyar barajını geçen üç filmi olurken, geçen yıla nazaran bu barajı çok daha az filmin geçmiş olduğu göze çarptı.

En çok izlenen filmler listesinde dördüncülüğü Orman Çocuğu/The Jungle Book elde etti. Film, Kuzey Amerika’da 364 milyon, diğer ülkelerde 602 milyon 549 bin 477 dolar olmak üzere toplamda 966 milyon 550 bin 600 dolarlık gişe hasılatı yaptı.

orman çocuğu

Rudyard Kipling‘in klasik çocuk romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini Jon Favreau üstleniyor. Senaryo uyarlamasını Justin Marks’ın yaptığı Disney yapımı animasyonda, ailesini kaybeden Bagheera’nın ormanda bir ayı, bir siyah panter ve bir kurt sürüsü tarafından yetiştirilmesini işliyor.

Listenin beşinci sırası yine bir animasyona ait: Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı/Secret Life of Pets. Chris Renaud ve Yarrow Cheney’nin yönettiği film, Çılgın Hırsız’ı yaratan ekibin imzasını taşıyor. Bu sevimli animasyon, sahipleri işe gittikten sonra evde kalan hayvanların onlar dönene kadar neler yaptıklarının eğlenceli hikayesi.

Altıncı sırada Batman v Superman: Adaletin Şafağı/Batman v Superman: Dawn of Justice yer alıyor. Batman ile Superman’i buluşturan filmde, yarasa adamı Ben Affleck, Superman’i ise Henry Cavill canlandırıyor. Zack Snyder’ın yönettiği film, 330 milyon 360 bin 194 doları Kuzey Amerika, 542 milyon 900 bin doları diğer ülkelerde olmak üzere 873 milyon 260 bin 194 dolar gişe yaptı.

Batman v Superman: Adaletin Şafağı Henry Cavill

Bu sonuç başarılı gözükse de özellikle eleştirmenler tarafından oldukça başarısız olan film, kendi ülkesi ABD’de pek seyredilmese de gişesinin yüzde 62’sini dış pazardan sağlayarak en çok izlenenler listesine girmeyi başardı. Film, tanrılaştırılan Superman’in yıkıma neden olmaya başlaması nedeniyle kurtarıcı kahraman olarak görülen Batman’in harekete geçmesini konu alıyor.

Listenin yedinci sırasında yılın sürpriz gişe başarısına imza atan Deadpool yer alıyor. R rated (küfür ve cinsel içerik) kategorisinde olmasına ve yaş sınırı taşımasına karşın gişede fırtına gibi esen filmde Deadpool’u Ryan Reynolds canlandırıyor.

Tim Miller’ın yönettiği ve gişe başarısından sonra ikincisinin çekilmesine karar verilen film, 363 milyon doları iç pazar, 420 milyon doları dış pazar olmak üzere dünya çapında 783 milyon 112 bin 979 dolar gişe yaptı. Bu ilginç anti kahraman öyküsü şöyle:

Eski bir özel kuvvetler görevlisi olan Wade Wilson (Ryan Reynolds), ordudan ayrıldıktan sonra kendi çöplüğünde, kendi kurallarına göre yaşayan bir adamdır. Hayatına yeni giren Vanessa (Morena Baccarin) ile harika bir uyumu vardır. Her şeyin yolunda gittiğini düşünürken, kanser olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalır.

Sevdiği kadını bu acılı süreci izlemekten kurtarmak için onu terk eden Wade, kendisine tedavi umudu sunan bir bilimsel projeye katılır.

Sekizinci sırada Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?/Fantastic Beasts and Where to Find Them adlı film var. Başrolünü Eddie Redmayne’in üstlendiği filmin yönetmeni David Yates. Toplam 747 milyon 475 bin 251 dolar gişe hasılatı elde eden film, JK Rowling’in aynı isimli fantastik kitabından uyarlandı.

Film, fantastik yaratıklar hakkında kitap yazan bir yazarın gezi notlarını esas alıyor.  Harry Potter’ın bu kitabı okumasından 70 yıl önce kitabı yazmış olan Newt Scamander’ın New York’ta yaşadığı maceraları konu alan söz konusu ansiklopedik eserde,  genç kaşifin New York’un gizli cadı ve büyücü komitesiyle yaşadıkları da aktarılıyor. Filmin kadrosunda Ezra Miller, Colin Farell, Katherine Waterston, Zoë Kravitz, Ron Perlman ve Jon Voight da yer alıyor.

Listenin dokuzuncu sırasında merakla beklenen, ancak yine bekleneni verememesine karşın iyi bir gişe yapan Suicide Squad: Gerçek Kötüler var. Toplam 745 milyon 600 bin dolar gişe hasılatı elde eden filmin yönetmeni David Ayer.

DC Comics’in anti kahramanlar timinin macerasını beyazperdeye taşıyan filmde Margot Robbie, Will Smith, Joel Kinnaman, Viola Davis ve Jared Leto rol alıyor. Film, gizemli bir suç örgütünü yenmeleri için hapisten çıkarılan kötüler ordusunun aslında devletin kumpasına gelmesinin hikayesini anlatıyor.

En çok izlenen filmler listesinin onuncu sırasında Doctor Strange var. Benedict Cumberbatch’in başrolünü üstlendiği film, 656 milyon 741 bin dolar gişe hasılatı yaptı.

Marvel’ın süper kahramanı Dr. Strange’i beyazperdeye taşıyan filmde, ayrıca Chiwetel Ejiofor, Tilda Swinton, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen, Scott Adkins, Benedict Wong ve Amy Landecker’in diğer rollerde izleyici karşısına çıktığı filmin yönetmeni Scott Derrickson.

Doctor Strange

Filmde olaylar şu şekilde gelişiyor:

Başarılı cerrah Stephen Vincent Strange (Benedict Cumberbatch), geçirdiği bir trafik kazası sonucunda elindeki sinirler zarar görünce artık mesleğini yapamaz hale gelir. Tüm yaraları iyileştirebilen, Tibet’te yaşamakta olan Ancient One adlı büyücünün varlığını öğrenmesi onun için yeni bir umut olur. Tibet’e giden cerrah sandığından çok daha büyük güçlerle karşılaşacaktır.

Box Office verilerine göre tüm dünyada en çok izlenen 20 filmin listesi ise şöyle:Box Office

Yorum Yapılmamış: "2016 yılının gişe rekortmeni 20 film"

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.