2018 yılında izlenmesi gereken 20 film

Burcu B. Bilgin

Geride bıraktığımız 2017 yılında yerli sinemada yine komedinin yılı olurken, dünyada ise masal uyarlaması Güzel ve Çirkin/Beauty and the Beast liste başı oldu, onu Star Wars: Son Jedi izledi.

2018 yılında yine ödül için yarışan yapımlardan süper kahraman filmlerine, serilerin merakla beklenen yeni filmlerinden iddialı animasyonlara kadar merakla beklenen yapımları ardı ardına izleyeceğiz. İşte sizler için seçtiğim 20 film:

Aquaman

Daha (12 Ocak 2018): Hakan Günday’ın aynı adlı romanından uyarlanan Daha filmini, çekimleri çok önce bitmesine ve festivallerde ödül yağmuruna tutulmasına karşın ancak izleme şansına kavuşacağız.

Onur Saylak’ın ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu film, insanlığın kanayan yaralarından göçmen sorununa dokunuyor. Hayat van Eck, Ahmet Mümtaz Taylan, Turgut Tuncalp, Tankut Yıldız, Erkan Avcı, Tuba Büyüküstün, Selim Bayraktar, Pervin Bağdat ve Selen Öztürk’ün rol aldığı filmin konusu şöyle:

Küçük bir sahil kasabasında yaşayan 14 yaşındaki Gaza’nın (Hayat van Eck) babası Ahad (Ahmet Mümtaz Taylan), geçimini insan kaçakçılığıyla sağlamaktadır. Oğlunu da bu suç şebekesinin içine dahil eder.

Daha Ahmet Mümtaz Taylan Hayat Van Eck

Aslında parlak bir öğrenci olan Gaza, başka bir çaresi olmadığı için kendini bu suç üzerine kurulu dünyanın içinde bulur. Gaza ne kadar çemberin dışına çıkmak istese de o kadar içine girmektedir. Ancak hayatın sürprizleri bir anda Gaza’nın kendini hiç beklemediği bir yerde bulmasına neden olur.

Daha Hayat Van Eck

Coco (19 Ocak 2018): Altın Küre kazanan ve şimdiden Oscar alacağı konuşulan Coco, 2018 yılına damga vuran animasyon olacağa benziyor.

Disney yapımı animasyonda olaylar şöyle gelişiyor:

12 yaşındaki Miguel’in en büyük kahramanı efsanevi Meksikalı gitarist Ernesto de la Cruz’dur. Ancak Cruz hayatını kaybetmiştir ve Miguel’in onunla tanışma imkanı yoktur.

Her gün onun şarkılarını dinleyen Miguel günün birinde ünlü müzisyenin gitarını bulur. Ancak gitarı çalması onu bir anda Ölüler Diyarı’na götürüverir. Çıkış yolunu arayan Miguel, düzenbaz Hector’la karşılaşır ve birlikte Miguel’in aile tarihinin ardındaki gerçek hikayeyi keşfetmek için olağanüstü bir yolculuğa çıkarlar.

Coco

Paramparça/In The Fade/Aus Dem Nichts (2 Şubat 2018): Fatih Akın’a ”En İyi Yönetmen” dalında Altın Küre, Cannes Film Festivali’nde de Diane Kruger’a ”En İyi Kadın Oyuncu” ödüllerini getiren filmin Oscar adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyorsa da bu kaliteli yapım aday olamadı. Akademi’nin bu kararı sinema çevrelerinde büyük şaşkınlık yarattı.

Diğer rolleri Denis Moschitto, Ulrich Tukur, Numan Acar ve Ulrich Brandhoff’un üstlendiği filmin konusu şöyle:

Hamburg’da yaşanan bir patlama, Katja’nın (Diane Kruger), hayatını paramparça eder. Hapisteyken evlendiği, eskiden uyuşturucu tacirliği yapmış, ancak tahliyesinden sonra pis işleri bırakmış olan eşi Nuri (Numan Acar) ve oğlu Rocco’yu kaybeden Katja, yas döneminden sonra intikam arayışına başlar.

In the Fade Diane Kruger

Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri/Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2 Şubat 2018): Dört dalda Altın Küre alan filmi Martin McDonagh yönetiyor.

Kara mizah türündeki yapımda Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Peter Dinklage ve John Hawkes’tan kurulu güçlü bir kadro rol alıyor.

Filmin konusu şu şekilde:

Vahşice tecavüz edilerek öldürülen kızının davasında bir suçlu bulunmadan aylar geçince Mildred Hayes (Frances McDormand), cesur bir hamle yapar. Kentin saygıdeğer polis şefi William Willoughby’ye (Woody Harrelson) yöneltilen tartışmalı bir mesajla kentin ücra bir yolunda 3 billboard kiralar. Mildred, vazgeçmesini isteyen herkese meydan okur.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

En Karanlık Saat/Darkest Hour (2 Şubat 2018): Gary Oldman’a Altın Küre getiren ve çoğu eleştirmene göre Oscar almasını da sağlayacak olan film, yönetmen Joe Wright’ın imzasını taşıyor.

Filmde İngiltere tarihine yön veren Başbakan Winston Churchill rolünü üstlenen Oldman, yapılan usta makyajla Churchill’e bire bir benziyor.

Film, İkinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında Winston Churchill’in, Hitler’in ordusuna karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Gary Oldman’a filmde Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane ve Ben Mendelsohn eşlik ediyor.

Darkest Hour Gary Oldman Kristin Scott Thomas

Suyun Sesi/The Shape of Water (16 Şubat 2018): Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan film, yönetmeni Guillermo del Toro’ya da Altın Küre getirdi.

Her seferinde izleyicisine farklı evrenler sunan Guillermo del Toro’nun bu filminde Sally Hawkins, Michael Shannon, Octavia Spencer, Richard Jenkins ve Doug Jones rol alıyor.

Filmde olaylar şöyle gelişiyor:
Soğuk Savaş dönemi yıllarında Amerikan hükümetinin gizli bir araştırma merkezinde temizlikçi olarak çalışan dilsiz Eliza Esposito (Sally Hawkins), günün birinde arkadaşı Zelda (Octavia Spencer) ile büyük bir sırdan haberdar olur. Laboratuvar koşullarında dünyada eşi olmayan bir yaratık üretilmiştir. Hem karada hem de suda yaşayabilen yaratık, zamanla Eliza ile çok yakın bir bağ kuracaktır.
The Shape of Water

Ben, Tonya/I, Tonya (16 Şubat 2018): Margot Robbie’nin süper kahramanlar dünyasından çıkıp ödül yarışına girdiği Ben, Tonya da yılın iddialı yapımlarından.

Yönetmenliğini Craig Gillespie’nin üstlendiği komedi filminde, Margot Robbie hırslı bir buz pateni sporcusu olan Tonya Harding’i canlandırıyor.

Filmin konusu şöyle:

Tonya Harding (Margot Robbie), buz patenine gönül vermiş hırslı bir sporcudur. Giderek yükselen Tonya, memnun edilmesi zor annesi ve eski eşi Jeff Gillooly ile dengesiz ilişkilerinin yanı sıra hep daha iyi olmak için kendini zorlamaktadır. Tonya, eski eşinin de yardımıyla en büyük rakibine karşı bir komplo kurar ve olaylar birbirini izler.

I Tonya Margot Robbie

Yok Oluş/Annihilation (9 Mart 2018): Başrolünü Natalie Portman ile Jennifer Jason Leigh’nin üstlendiği bilim kurgu yapımının yönetmeni Alex Garland.

Şimdiden büyük merak uyandıran filmin fragmanı milyonlarca kişi tarafından izlendi.

Filmin konusu şu şekilde:

Gerçekleşen anormal faaliyetlerden dolayı hükümet tarafından gizlice karantinaya alınan X Bölgesi, uzun yıllardır kıtanın geri kalanından ayrıdır. İlk keşif gezisi, bozulmamış, cennet gibi bir doğanın olduğunu rapor etse de sonrasında bölgeye giden bütün kaşiflerin başına korkunç şeyler gelir.

12. keşif grubunu oluşturan 1 biyolog, 1 antropolog, 1 psikolog ve 1 araştırmacı, kendilerini nelerin beklediğini bilmeden bölgeye giriş yapar. Ancak burada umulandan farklı şeyler bulurlar.

Annihilation Natalie Portman

Kaybedenler Kulübü Yolda (16 Mart 2018): 2010 yılındaki ilk filmi büyük bir ilgiyle izlenen yapımın ikincisi yeniden Nejat İşler ile Yiğit Özşener’i buluşturuyor.

Tolga Örnek’in yönetmen koltuğundaki yerini Mehmet Ada Öztekin’e bıraktığı filmin diğer oyuncuları Rıza Kocaoğlu, Sarp Akkaya ve Hande Doğandemir.

İlk filmde ”Kaybedenler Kulübü” adlı bir radyo programı yaparken tanıştığımız Kaan (Nejat İşler) ve Mete (Yiğit Özşener), Olimpos’a kalabalık bir Kadıköy grubuyla yaptıkları eğlenceli tatilin sonunda motorlarıyla İstanbul’a doğru yola çıkar.

İstanbul’a doğru ilerlerken, hayat onlara yolculuğun ve ilişkilerin planlandığı gibi ilerlemediğini oldukça sert biçimde gösterir.

Kaybedenler Kulübü Nejat İşler Yiğit Özşener

Avengers: Sonsuzluk Savaşı/Avengers: Infinity War (4 Mayıs 2018): Marvel’ın süper kahramanlar ordusunu yeniden izleyiciyle buluşturan filmin yönetmenliğini Anthony ve Joe Russo üstleniyor.

Marvel evreninin en büyük hesaplaşmalarından birini beyazperdeye getirecek olan filmin fragmanı büyük ilgi görüyor.

Gişe rekortmeni serinin yeni halkasında süper kahramanlar bu kez çok güçlü bir düşman olan Thanos’u alt etmek ve evreni kurtarmak için her şeyi feda etmek noktasına gelecek.

Filmde Robert Downey Jr. (Iron Man) Chris Evans (Captain America), Mark Ruffalo (Hulk), Scarlett Johansson (Black Widow), Chris Hemsworth (Thor), Benedict Cumberbatch (Doctor Strange), Tom Hiddleston (Loki), Anthony Mackie (Falcon), Paul Bettany (Vision) ve Elizabeth Olson (Scarlet Witch) rol alıyor.

Avengers Infinity War

Solo: A Star Wars Story (15 Mayıs 2018): Star Wars serisinin spin-off projesi olan Solo, Han Solo’nun gençliğini konu alıyor.

Yönetmenliğini Ron Howard’ın üstlendiği filmde daha önce Harrison Ford’un canlandırdığı Han Solo rolünde Alden Ehrenreich’i izleyeceğiz. Filmde ayrıca Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover ve Paul Bettany rol alıyor.

Han Solo A Star Wars Story

Uğur Böceği/Lady Bird (18 Mayıs 2017): Brooklyn filmiyle Oscar adayı olan son dönemin gözde oyuncularından Saoirse Ronan’a Altın Küre ödülü getiren filmin yönetmeni Greta Gerwig.

Bu eğlenceli komedi filminde Ronan’ın rol arkadaşları Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges ve Timothee Chalamet.

Filmde olaylar şöyle gelişiyor:

Sacramento’da yaşayan ve kendine ”Uğur Böceği” adını takan liseli Christine McPherson (Saoirse Ronan) okuldaki son yılında hayatıyla ilgili birçok kritik kararın eşiğine gelmiştir.

Büyüme sancıları, okulda yaşadığı zorluklar ve yaklaşan üniversite tercihinin yanında annesi Marion (Laurie Metcalf) ile yaşadığı gelgitli ilişki onu strese sokmaktadır. Christine, annesinin tüm ikna çabalarına rağmen kentten uzaklaşarak New York’ta bir üniversiteye gitmek istemektedir.

Lady Bird Saoirse Ronan

Deadpool 2 (1 Haziran 2018): İlk filmi yaş sınırlamasına karşın beklenmedik bir gişe rekoruna imza atan Deadpool, ikincisiyle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Yönetmenliğini David Leitch’in üstlendiği filmde Wade/Deadpool rolünde yine Ryan Reynolds seyirci karşısına çıkacak.

Deadpool 2’de Zazie Beetz, ”Domino” isimli bir mutantı, Josh Brolin ise X-Men serisindeki Cyclops’un oğlu Nathan Summers’ı canlandıracak.

Film, diz sörfü yaparken geçirdiği ölümcül kazadan sonra iyileşmeye çalışan Wade Wilson’ın (Ryan Reynolds), hayalini kurduğu Fransız Buldoğu yetiştiriciliğine başlamak üzere harekete geçmesini konu alıyor.

Jurassic World: Yıkılmış Krallık/Jurassic World: Fallen Kingdom (8 Haziran 2018): Steven Spielberg’in yarattığı, şimdi de yapımcısı olduğu Jurassic Park serisi devam ediyor.

Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Jeff Goldblum, B.D Won ve Toby Jones’un rol aldığı filmin yönetmenliğini Juan Antonio Bayona üstleniyor.

Yeni filmde Ada’daki sönmüş volkan yeniden aktifleşince Owen Grady (Chris Pratt) ve Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) kalan dinozorları kurtarmak için mücadeleye girişiyor.

Jurassic World Yıkılmış Krallık

A Star is Born (15 Haziran 2018): 1937, 1954 ve 1976 yıllarında beyazperdeye gelen film, Barbra Streisand ve Kris Kristofferson’un rol aldığı çevrimiyle efsaneleşmişti.

Filmi 42 yıl sonra yeniden izleyiciyle buluşturan Bradley Cooper, hem başrolde, hem de yönetmen koltuğunda izleyiciyle buluşacak.

Filmde Streisand’ın rolünü önce Beyonce’nin üstleneceği söylentileri çıkmış, ancak daha sonra Lady Gaga’da karar kılınmıştı. Filmin diğer oyuncuları Sam Elliott, Bonnie Somerville, Dice Clay, Michael Harney ve Rafi Gavron.

A Star is Born Bradley Cooper Lady Gaga

Klasikleşmiş filmin konusu şöyle:

Jackson Maine (Bradley Cooper), kariyerinde düşüş gösteren bir müzisyendir. Henüz keşfedilmemiş genç bir yetenek olan Ally (Lady Gaga) ile tanışır ve ikili arasında tutkulu bir aşk başlar. Ally’nin yeteneğinin fark edilmesi için çalışan Jason onu üne kavuştururken, kendi kariyerini genç kadının gölgesinde bırakır. Bu durum sonradan Jason için ağır bir yük haline gelir.

A Star is Born

Ocean’s 8 (15 Haziran 2018): Daha önce Brad Pitt, George Clooney, Matt Damon gibi ünlü aktörlerin rol aldığı Oceans çetesi, bu kez kadınlarla iş başında…

Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Mindy Kaling, Rihanna, Sarah Paulson, Anne Hathaway ve Awkwafina’nın rol aldığı filmin yönetmeni Açlık Oyunları serisiyle tanınan Gary Ross…

Film, bir grup kadın suçlunun MET Ball galasını soyma girişimlerini konu alıyor.

Oceans 8

Bohemian Rhapsody (2 Kasım 2018): 2018 yılının en çok beklenen filmleri arasında yer alan Bohemian Rhapsody, Rock efsanesi Freddie Mercury’nin yaşamını ve Queen’in 1985’teki Live Aid konserine kadar geçen dönemini  konu alıyor.

Mercury’yi Mr. Robot dizisiyle tanıdığımız Rami Malek’in canlandırdığı filmin yönetmen koltuğunda oturan Bryan Singer’ın disiplinsiz davranışları sebebiyle işine son verilmesi nedeniyle yerini Dexter Fletcher aldı.

Bohemian Rhapsody

Filmde Game of Thrones dizisinin Littlefinger’ı Aidan Gillen, Queen’in 1975-78 yılları arasındaki menajeri John Reid, Tom Hollander ise Reid’den sonra  menajerliği üstlenen ve Mercury’nin ölümüne kadar onlarla uzun yol arkadaşlığı yapan Jim Beach rollerini üstlenecek.

Queen gitaristi Brian May’i Gwilym Lee, baterist Roger Taylor’ı Ben Hardy ve bassist John Deacon’ı Joe Mazello canlandıracak.

Freddie Mercury Rami Malek

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (16 Kasım 2018): Yılın en iddialı kadrolarından birini kuran Fantastik Canavarlar serisinin ikinci filminde başrolde yine Eddie Redmayne var.

Kadroya Johnny Depp ve Jude Law gibi iki büyük aktörü de alan filmin diğer oyuncuları ise Ezra Miller, Katherine Waterston, Zoe Kravitz, Alison Sudol, Ólafur Darri Ólafsson ve Carmen Ejogo.

Fantastic Beasts

Yönetmenliğini David Yates’in üstlendiği filmin konusu şöyle:

Karanlık büyücü Gellert Grindelwald (Johnny Depp), Newt Scamander’ın (Eddie Redmayne) da yardımıyla ABD Sihir Kongresi tarafından yakalanır. Ancak kaçmayı başaran büyücü, asıl niyetinden habersiz müritler toplamaya başlar. Planı canlıların hepsine hükmedecek büyücüler yetiştirmektir.

Karanlık büyücünün planını bozmak isteyen Albus Dumbledore (Jude Law), eski öğrencisi Newt’ten yardım ister. Tehlikenin farkında olmayan Newt, gerçek dostluklar ve aile bağları konusunda bile sadakatinin test edileceği bir yola girecektir.

Fantastic Beasts

Aquaman (21 Aralık 2018): DC Comics’in Atlantis’ten gelen bileği ve yüreği güçlü kahramanı Aquaman, ilk solo macerasıyla izleyici karşısına çıkacak.

Yönetmenliğini James Waan’ın üstlendiği filmde, Arthur Curry/Aquaman’i Game of Thrones dizisindeki Khal Drogo rolüyle de tanıdığımız Jason Momoa canlandırıyor.

Aquaman Jason Momoa

Film, sualtı krallığının mirasçısı olduğunu öğrenen Arthur’un hem halkını yönetmek, hem de dünyaya güçlerini göstermek için harekete geçmesini konu alıyor.

Bu yapımda, Aquaman’in süper güçlerini kullanarak mücadelesi dışında asıl benliği Arthur Curry’nin yaşam hikayesinin de kökenine inilecek.

Aquaman

İrlandalı/The Irishman (2018): Henüz gösterim tarihi belli olmayan The Irishman, daha proje olarak açıklandığı anda sinema dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Tam bir devler ligi olan film, yönetmen Martin Scorsese’nin rüya takımı Robert de Niro ve Al Pacino’yu bir araya getiriyor.

The Irishman

Jesse Plemons, Anna Paquin, Harvey Keitel, Bobby Cannavale, Joe Pesci gibi birbirinden ünlü oyuncuları olan film, Charles Brandt’in ”I Heard You Paint Houses” adlı romanından sinemaya uyarlandı.

Netflix yapımı olan film, eski bir sendika lideriyken bir mafyaya dönüşen Frank, ‘The Irishman’ Sheeran’ın (Robert De Niro) hayatını konu alıyor.

Martin Scorsese

1 Yorum: "2018 yılında izlenmesi gereken 20 film"

  • comment-avatar
    Ömercan 23 Kasım 2018 (09:52)

    Hepsi Gerçekten oldukça güzel filmler kesinlikle izlenmeli diye düşünüyorum

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.