2019 yılında izlenmesi gereken 30 film

Burcu B. Bilgin

Geride bıraktığımız 2018, taciz skandallarıyla sarsılan Hollywood için zor geçti. Skandallara karışan oyuncular, yapımcılar değişti, stüdyolar bazı filmleri geciktirdi, kiminin çekimlerini durdurdu.

Yıl içinde gişeyi süper kahramanlar yapsa da 2018 yılında en çok notalarla süslenen iki film Bir Yıldız Doğuyor ve Bohemian Rhapsody’yi konuştuk. Yılın baş yapıtı ise Alfonso Cuaron cephesinden çıktı: Roma…

Türkiye’de ise yine bir başka müzisyenin, arabeskin babası Müslüm Gürses’in hayatını konu alan Müslüm gişede zirveye oturdu. Yılın en iyi filmi ise usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan’dan geldi: Ahlat Ağacı…

Sizler için hazırladığım 2018’de izlenmesi gereken filmler listesinin sene içinde gördüğü olağanüstü ilgi üzerine 2019 için listeyi 30 filme çıkardım. İşte 2019 yılında izlenmesi gereken yerli ve yabancı 30 film:

-Glass (17 Ocak): Gerilim ustası M.Night Shyamalan’ın 2016 yapımı Split ile Ölümsüz/Unbreakable filmlerini birleştirdiği, serinin devamı olan Glass, senenin en merakla beklenenlerinden…

Başrolünde bu filmlerin yıldızları James McAvoy, Bruce Willis ve Samuel L. Jackson’ın yer aldığı Glass’ta üçlünün rol arkadaşları Sarah Paulson, Anya-Taylor Joy, Luke Kirby ve Spencer Treat Clark…

Filmde David Dunn (Willis), 23 farklı kişilikle yaşayan Kevin Wendell Crumb (McAvoy) ve Elijah Price/Mr. Glass (Jackson),  Philadelphia’daki klinikte ”kendini süper kahraman zannedenleri” tedavi eden psikiyatristin hastaları olarak bir araya geliyor ve macera başlıyor.

Glass

-Sarayın Gözdesi/The Favourite (7 Şubat): Aslında 2018’de tüm dünyada gösterilen, festivallerde büyük övgüler alan film, Türkiye’de kimi festivaller hariç vizyon şansı bulamadığından 2019’da seyredeceğiz.

Kutsal Geyiğin Ölümü ve The Lobster filmleriyle tanıdığımız Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un imzasını taşıyan film, 18. yüzyılın başlarında İngiltere’de hüküm süren Kraliçe Anne’in entrika ve ihtiras içinde geçen hayat hikayesini konu alıyor.

Film, sırdaşı ve gizli sevgilisi Marlborough Düşesi Sarah Churchill (Rachel Weisz) ile ilişkisi, Düşes’in genç kuzeni Abigail’ın (Emma Stone) gelişiyle değişen Kraliçe Anne’in (Olivia Colman) iki kadın arasında kalışının öyküsü…

The Favourite Emma Stone

-The Upside (14 Şubat): Breaking Bad dizisiyle tanıdığımız Bryan Cranston’ın başrolü Kevin Hart ile paylaştığı The Upside, 2011 yılında büyük ilgi görerek başyapıt mertebesine yükselen Fransız filmi Intouchables’ın yeniden çevrimi…

Neil Burger’ın yönettiği filmde, diğer rollerde Nicole Kidman, Julianna Marguiles, Aja Naomi King gibi isimlerden oluşan ünlü bir kadro var.

Film, sağlık sorunları yaşadığı için yardımcı arayan Parisli işadamı Phillip LaCasse’ın doğru kişiyi bulunca keyifli ve dramatik bir öyküye dönüşen yaşamını beyazperdeye getiriyor.

The Upside Bryan Cranston Kevin Hart

-Bir Aşk İki Hayat: Christopher Papakaliatis imzalı Yunan filmi What If’in uyarlaması olan filmde başrolü Engin Akyürek ve Bergüzar Korel üstleniyor.

Ali Bilgin’in yönettiği film, hayatın tesadüflere dayalı olmasına vurgu yapan, seçeneklerin tüm yaşamı olduğu gibi değiştirebileceğini gözler önüne seren çift kurgulu bir yapım.

İki ayrı hikayede iki değişik yaşam çizgisine sahip olan Umut ve Deniz’in öyküsünü işleyen film, Kadıköy sokaklarını da şiirsel bir dille beyazperdeye taşıyor.

Bir Aşk İki Hayat Bergüzar Korel Engin Akyürek

-Mucize 2: Aşk (1 Mart):  Mahsun Kırmızıgül, 2014 yılında çektiği ve beğeniyle karşılanan Mucize filminin ikincisiyle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Kırmızıgül’ün üstlendiği filmde yine Mert Turak başrolü üstleniyor. Diğer rollerde Fikret Kuşkan, Biran Damla Yılmaz, Erdal Özyağcılar, Mahsun Kırmızıgül, Şenay Gürler, Sinan Çalışkanoğlu ve Melis Sezen var.

Film, Mucize’nin bıraktığı yerden bedensel engelli Aziz’in hayatına ve eşi Mızgin ile aşkına odaklanıyor.

Mucize 2 Mert Turak

-Us (14 Mart): The Handmaid’s Tale ile dikkatleri üzerinde toplayan Elisabeth Moss’un başrolünü üstlendiği gerilim filmi Us, 2019’un ilk aylarında türün meraklılarını sinema salonuna çekecek yapımlardan.

Jordan Peele’in yönettiği filmde diğer rollerde Lupita Nyong’o, Winston Duke, Yahya Abdul Mateen II ve Anna Diop rol alıyor. Filmin konusu şöyle:

Adelaide ve Gabe Wilson, yorucu geçen yılın ardından, 2 çocuklarını da alıp Kuzey Kaliforniya sahilindeki evlerine giderler. Gece çöktüğünde yolda el ele tutuşmuş 4 kişiyi görürler ve ardından yaşananlarla beraber hayatları kabusa döner.

Us

-Dumbo (5 Nisan): Dahi yönetmen Tim Burton, bu kez uçan fil Dumbo’nun büyülü hikayesiyle beyazperdeye dönüyor.

Walt Disney yapımı live action filmde, Colin Farrell, Danny DeVito, Eva Green, Michael Keaton ve Alan Arkin rol alıyor. Filmin öyküsü şöyle:

Sirk sahibi Max Medici (Danny DeVito), eski yıldızı Holt Farrier’ı (Colin Farrell)  koca kulaklı yavru filin bakımıyla görevlendirir. Farrier, kısa sürede Dumbo’nun uçabildiğini keşfeder. Böylece zordaki sirk eski günlerine dönerken, büyük girişimci V.A. Vandevere’in (Michael Keaton) dikkatini çeker. Vandevere, Dumbo’yu dev eğlence parkı Dreamland için kiralar.

Dumbo

-Hayvan Mezarlığı/Pet Sematary (5 Nisan): İlk çekilen 1989 filmi çok beğenilmeyen Stephen King klasiği Hayvan Mezarlığı, 30 sene sonra geri dönüyor.

Dennis Widmyer ve Kevin Kolsch’un yönettiği filmde, Jason Clarke, John Lithgow, Amy Seimetz ve Jete Laurence rol alıyor. Film, ölülerin geceleri dirildiği esrarengiz hayvan mezarlığının yanındaki eve taşınan ailenin çaresiz kalınca bu mezarlık sayesinde oğullarına yeniden kavuşmak için kalkıştıkları tehlikeli girişimi konu alıyor.

Hayvan Mezarlığı Pet Sematary

-Avengers: Endgame (26 Nisan): Toplam 2 milyar doların üzerindeki gişesiyle 2018 yılına damga vuran Avengers: Sonsuzluk Savaşı’nın ardından macera 2019’da da sürecek.

Joe ve Anthony Russo’nun yönettiği filmin kadrosunda Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans (Captain America), Mark Ruffalo (Hulk), Scarlett Johansson (Black Widow) ve Chris Hemsworth (Thor) var. Filmin konusu şöyle:

Sonsuzluk Savaşı’nın ardından pek çok süper kahraman küle dönmüştür. Hayatta kalan Black Widow, Kaptan Amerika, Thor ve Hulk yas tutarken, Iron Man ve Nebula ise kontrol edemedikleri bir uzay gemisinin içinde sürüklenmektedir. Kaybı ağır olan kahramanlar intikam için yeniden ant içer.

Avengers

-John Wick 3: Parabellum (17 Mayıs): Ünlü aktör Keanu Reeves’in başrolünü üstlendiği seri, üçüncü halkasıyla devam ediyor.

Chad Stahelski’nin yönettiği filmde, Reeves’in rol arkadaşları Halle Berry, Angelica Huston, Mark Dacascos ve Jason Mantzoukas. Filmin konusu şöyle:

John Wick (Keanu Reeves), başına 14 milyon dolar ödül koyan Yüksek Masa üyesini Continental Hotel’da öldürür. Başı büyük derde giren Wick’e otelin yöneticisi Winston, kaçması için 1 saat verir. Ardından üyeliği iptal edilecek, tüm hizmetlerden men edilecek ve diğer üyelerle iletişimi kesilecektir. John Wick, bu sürede New York’tan kaçmak için canını dişine takar.

John Wick

-Aladdin (24 Mayıs): Senenin bir başka iddialı live action projesi ise ünlü yönetmen Guy Ritchie’nin imzasını taşıyor.

Büyülü Ortadoğu masalını beyazperdeye taşıyan filmde Aladdin’i Mısır asıllı Kanadalı yıldız Mena Massoud, sevgilisi Jasmine’i ise Naomi Scott canlandırıyor.

Will Smith’i lamba cini, Marwan Kenzari’yi ise Jaffar rolünde izleyeceğimiz filmde Fatih Akın’ın Paramparça filmiyle tanıdığımız Numan Acar da var.

Aladdin

-Rocketman (7 Haziran): Geçen yıl seyrettiğimiz Freddie Mercury ve Queen’in öyküsünün ardından 2019’da da bir başka müzik efsanesinin hayatına tanıklık edeceğiz.

Dexter Fletcher’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Rocketman, Elton John’un Royal Müzik Akademisi’nden bir dahi olarak çıkıp süperstarlık basamaklarını tırmanması ve söz yazarı Bernie Taupin ile olan işbirliği sürecini konu alıyor.

Filmde Elton John’u Taron Egerton, Bernie Taupin’i Jamie Bell canlandırırken, eski Game of Thrones yıldızı Richard Madden ve Elton John’un annesi rolüyle Bryce Dallas Howard da filmin kadrosunda…

Rocketman

-X Men: Dark Phoenix (7 Haziran): X-Men serisinin 12. filminin başrolünde Game of Thrones’un Sansa Stark karakteri Sophie Turner var.

Simon Kinberg’in yönettiği, James McAvoy, Michael Fassbender ve Jennifer Lawrence’ın da rol aldığı filmin konusu şöyle:

Jean Grey (Sophie Turner), sahip olduğu üstün güç sayesinde Dünya’yı Apocalypse’ten kurtarmıştır. Ancak bu sınır tanımayan Phoenix Gücü, sanıldığından bile daha kuvvetlidir. Bu güç yavaş yavaş Jean Grey’i ele geçirmeye ve ruhunu yozlaştırmaya çalışırken, Profesör X ve ekibi de onu kurtarmaya çalışır.

Dark Phoenix Sophie Turner

-Oyuncak Hikayesi 4/Toy Story 4 (21 Haziran): Serinin dördüncü filmi, kaşıktan yapılma bir oyuncak olan Forky’nin atıldığı macerayı konu ediyor.

Josh Cooley’nin yönettiği animasyonda olaylar şöyle gelişiyor:

Bir geri dönüşüm projesiyle yaratılan kaşık Forky, oyuncak olduğunu asla kabul etmez. Kendini Bonnie’nin odasına da ait hissetmeyen Forky, hayatını ”kaşık” olarak sürdürmeye karar verir. Ancak onun oyuncak olarak üstesinden gelmesi gereken bambaşka bir görevi vardır. 

Toy Story 4

-Spider Man: Far From Home (5 Temmuz): Tom Holland’ın Örümcek Adam’ı canlandırdığı yeni macera, yaz aylarında beyazperdeye gelecek.

John Watts’ın yönettiği filmde, Zendaya, Marisa Tomei, Michael Keaton, Jake Gyllenhaal, Samuel L. Jackson ve Aladdin filminde de izleyeceğimiz Numan Acar var.

Spider Man Tom Holland

-Aslan Kral/The Lion King (19 Temmuz): 1994 yılındaki animasyonuyla kalpleri fetheden Aslan Kral, bu kez live action film olarak seyirciyle buluşacak.

Sevimli filmin seslendirme kadrosunda Donald Glover, Beyonce, Chiwetel Ejiofor, Seth Rogen ve James Earl Jones var. Aslan Kral’ın öyküsü şöyle:

Ormanın kralı olan babası Mufasa’ya hayran olan yavru aslan Simba’nın hayatı, kötü kalpli amcası Scar yüzünden perişan olur. Kral olmak için fırsat kollayan Scar, Mufasa’yı öldürdükten sonra Simba için tehlike baş gösterir. Amcasının ihaneti ve babasının kaybı ile yıkılan Simba sürgüne yollanır.

The Lion King

-Once Upon a Time in Hollywood (23 Ağustos): Yılın en çok beklenen filmleri arasında başı çekenlerden biri de Brad Pitt ve Leonardo DiCaprio’nun kamera karşısına geçtiği dokuzuncu Quentin Tarantino filmi Once Upon a Time in Hollywood…

Once Upon a Time in Hollywood Brad Pitt Leonardo DiCaprio

Film, artık iş yapamayan eski western yıldızı Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) ile dublörü Cliff Booth’un (Brad Pitt) öyküsü eşliğinde Manson cinayetlerini merkezine alıyor. 
Margot Robbie’nin yönetmen Roman Polanski’nin Manson çetesince öldürülen eşi Sharon Tate’i canlandırdığı filmde Burt Reynolds, Dakota Fanning, Al Pacino, Emile Hirsch, Timothy Olyphant, James Marsden, Damian Lewis ve Tim Roth da rol alıyor.
Brad Pitt Leonardo DiCaprio Quentin Tarantino
-It: Chapter 2 (13 Eylül): Bundan 28 yıl önce sinemaya uyarlanan, ancak başarılı olamayan filmin 2017 uyarlaması gişe rekoru kırmış, hayranları da mutlu etmişti.
It O Pennywise
Andres Muschietti’nin yeniden kamera arkasına geçtiği film, 2019 yılında geri dönüyor. Maine’in küçük bir kasabasında yaşayan 7 çocuğun başına palyaço kılığındaki Pennywise’ın bela olmasının dehşet verici hikayesini anlatan öyküde Pennywise’ı bir kez daha Bill Skarsgard canlandırıyor.

-Downton Abbey (20 Eylül): Seyirciyle 6 sezon boyunca birlikte olan dizinin sinema filmi, sonbahar mevsimini renklendirecek.

1. Dünya Savaşı şartlarının da etkisiyle aristokrasinin giderek ağırlığını kaybettiği 20. yüzyıl başlarında Downton Konağı’nda yaşayan soylu aile Crawleylerin hikayesini anlatan dizi, tüm dünyada fenomen haline gelmişti.

Brian Percival’ın yönettiği filmde, dizinin kadrosundaki Michelle Dockery, Maggie Smith, Hugh Bonneville, David Haig, Matthew Goode, Allen Leech, Laura Carmichael, Joanne Froggatt, Robert James-Collier, Brendan Coyle ve Phyllis Logan ile yeniden buluşacağız.

Downton Abbey

-Death on the Nile (2 Ekim): Geçtiğimiz yıl uyarladığı Agatha Christie klasiği Doğu Ekspresi’nde Cinayet ile övgü kadar eleştiri de alan Kenneth Branagh yeni bir Christie adaptasyonu ile seyirci karşısına çıkacak.

Death on the Nile Kenneth Branagh Nil'de Ölüm

1937’de yayımlanan Nil’de Ölüm kitabının uyarlaması olan filmin kadrosunda Gal Gadot, Kenneth Branagh, Armie Hammer ve Tom Bateman yer alıyor.

Film, arkadaşının nişanlısını elinden alarak evlenen Linnet Ridgeway’in eşiyle çıktığı Mısır tatilinde karşılaştıkları esrarengiz olayları işliyor.

Kenneth Branagh Death on the Nile Nil'de Ölüme

-Joker (4 Ekim): Batman’in azılı düşmanı Joker, 2019 yılında bu kez solo olarak izleyici karşısına çıkacak.

Joker Joaquin Phoenix

Daha ilk görüntülerinde seyirciden tam not alan tecrübeli oyuncu Joaquin Phoenix, filmde sinemanın yeni Joker’i olarak boy gösterecek.

Todd Phillips’in yönettiği filmde diğer rollerde Robert de Niro, Zazie Beetz, Brett Cullen, Frances Conroy, Marc Maron, Glenn Fleshler ve Shea Whigham’ı izleyeceğiz.

 Joker Joaquin Phoenix

-Saka Kuşu/The Goldfinch (18 Ekim): Yılın en beklenen projelerinden biri olan The Goldfinch, Donna Tartt’ın 2014 yılında Pulitzer ödülü alan romanından uyarlandı.

The Goldfinch

John Crowley’nin yönettiği filmin başrolündeki Nicole Kidman’ın The Goldfinch için geçirdiği büyük değişim izleyiciyi çok şaşırttı. Filmde Kidman’ın rol arkadaşları Luke Wilson, Ansel Elgort, Ashleigh Cummings, Jeffrey Wright ve Finn Wolfhard.

The Goldfinch, annesini üzücü bir kaza sonucu kaybeden çocuğun ergenliğe geçerken yaşadıklarını konu alıyor.

The Goldfinch Nicole Kidman

-Addams Ailesi/The Addams Family (25 Ekim): 21 yıl önce sinema filmiyle kült haline gelen Addams Ailesi, animasyon filmiyle geri dönecek.

Kocası ve çocuklarına kendini adamış tuhaf anne Morticia, kötücül ve tutkulu bir şekilde karısına aşık olan aile babası Gomez, uzun örgüleri ve sivri diliyle kızları Wednesday, tehlikenin peşinde koşan 10 yaşındaki oğulları Pugsley, yarasaları, kafatasları, her yerinden garip şeylerin fırladığı perili evleriyle Addams Ailesi, 2019’da hayranları çok eğlendirecek.

The Addams Family

-Frozen 2 (21 Kasım): Özlemle devamını beklediğimiz bir başka animasyon olan Frozen da 2019’un son aylarında seyirci karşısına çıkacak.

Üç yıl önce beyazperdeye gelen ilk filmi ile gişe rekorları kıran animasyon, Karlar Kraliçesi’nin büyü yaptığı güzel Elsa ve onu kurtaran fedakar kardeşi Anna’nın yeni macerasıyla izleyiciyle beraber olacak.

-A Beautiful Day in the Neighborhood: Usta aktör Tom Hanks’in yeni filmi, Amerikan televizyonunun sevilen ünlülerinden Fred Rogers ve ödüllü gazeteci Tom Junod arasındaki arkadaşlığa odaklanıyor.

Filmde alaycı gazeteci Junod’un gönülsüzce Rogers hakkında yazmaya başladığı yazının ardından değişen yaşamı konu alınıyor. Marielle Heller’ın yönettiği filmde ayrıca Matthew Rhys ve Chris Cooper da rol alıyor.

A Beautiful Day in the Neighborhood Tom Hanks

-Star Wars: Episode IX (19 Aralık): Star Wars hayranları, yılın sonlarına doğru bekledikleri macerayla buluşacak. J.J Abrams’ın yönettiği filmde, Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Kerri Russell ve Billy Dee Williams rol alacak.

Luke Skywalker rolünde Mark Hamill’ın yanı sıra,  müteveffa aktris Carrie Fisher’ı da eski görüntüleriyle bu filmde izleyeceğiz.

Star Wars The Last Jedi

-GÖSTERİM TARİHİ BELLİ OLMAYANLAR-

-The Irishman: Geçen yıldan beri merakla beklenen Netflix yapımı Michael Scorsese filminin gösterim tarihi belirsizliğini koruyor. Tam bir devler ligi olan film, Scorsese’nin rüya takımı Robert de Niro ve Al Pacino’yu bir araya getiriyor.

The Irishman

Jesse Plemons, Anna Paquin, Harvey Keitel, Bobby Cannavale, Joe Pesci gibi birbirinden ünlü oyuncuları olan film, Charles Brandt’in I Heard You Paint Houses adlı romanından sinemaya uyarlandı.

Film, eski bir sendika lideriyken bir mafyaya dönüşen Frank, ‘The Irishman’ Sheeran’ın (Robert De Niro) hayatını konu alıyor.

The Irishman Robert de Niro

-Kız Kardeşler: Emin Alper’in yönettiği, Türkiye-Almanya-Hollanda-Yunanistan ortak yapımı film, 7-17 Şubat’ta düzenlenecek Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü için yarışacak.

Kız Kardeşler

Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir, Kayhan Açıkgöz, Müfit Kayacan ve Kubilay Tunçer’in yer aldığı film, annelerinin ölümünün ardından kasabaya besleme olarak verilen üç kız kardeşin, yıllar sonra köylerine geri dönerek yüzleşmelerini anlatıyor.

Filmin, Berlin’deki dünya galasının ardından 2019’un ilk yarısında Türkiye’de gösterime girmesi bekleniyor.

Kız Kardeşler

-Where’d You Go, Bernadette: Oscar ödüllü yıldız Cate Blanchett’ın filmi tüm dünyada 22 Mart’ta gösterime girecek olsa da ülkemizde vizyon tarihi henüz belli değil.

Maria Semple’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filmin yönetmeni Richard Linklater. Blanchett’a Kristen Wiig, Billy Crudup ve Troian Bellisario’nun eşlik ettiği filmin konusu şöyle:

Başarılı mimar Bernadette Fox (Cate Blanchett), ailece Antarktika’ya planladıkları gezi öncesinde esrarengiz biçimde ortadan kaybolur. Annesini bulmaya kararlı olan 15 yaşındaki kızı Bee, e-postalarını, gizli yazışmalarını karıştırırken onun sorunlu geçmişiyle tanışır.

Where'd You Go Bernadette

-Karakomik Filmler: Cem Yılmaz’ın senarist ve yönetmenliğini üstlendiği, ilgiyle beklenen projesi, 2Arada ve Kaçamak adlı 60’ar dakikalık iki filmden oluşuyor.

Arabalı bir vapurda geçen 2 Arada filminde Cem Yılmaz, Ayzek isimli bir çaycıyı canlandırıyor. Filmin diğer oyuncuları Zafer Algöz, Ozan Güven, Cemre Ebuzziya ve  Cem Davran.

Kaçamak ise bir grup arkadaşın çıktıkları detoks tatilinde başlarına gelen komik olayları işliyor. Bu filmde ise Cem Yılmaz, Zafer Algöz, Necip Memilli ve Özkan Uğur rol alıyor.

Karakomik Filmler Cem Yılmaz

1 Yorum: "2019 yılında izlenmesi gereken 30 film"

  • comment-avatar
    Skrotbil 30 Kasım 2019 (23:49)

    Jokeri tek geçerim, gerçekten bir başyapıt

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.